Hírek

Úthasználat kedvezőbb opciókkal – autópálya díj változások

 r5a2709 editVígan motorozol megyéről-megyére. Élvezed a gyorsforgalmi utak nyújtotta kényelmet, nézelődsz, vagy épp száguldozol. A szád a füledig ér, minden király. Hopp, a nagy örömködésben elnéztél egy lehajtót. Ó, sebaj. Úgyis szeretsz motorozni, majd a következőnél lemész, és visszafordulsz.

Aha! Csak van egy kis bibi. A következő lehajtó már egy olyan megye területén van, melyre nem váltottál úthasználati jogosultságot. Ez a kis figyelmetlenség 15 000 forintodba fájt. 2017-ig. Ugyanis idén már élhetsz azzal a lehetőséggel, hogy az időben észlelt mulasztásodat egy órán belül korrigálhatod, azaz betérsz egy benzinkúthoz, vagy félreállsz, hogy a mobiloddal vásárolj matricát.

Régebben ez az egy óra egy egész nap volt. Illetve ha aznap éjfélig pótoltad a dolgot, megúszhattad a büntit. Aztán bevezették az „aki hülye, haljon meg” alapon hozott eljárást, és ha véletlenül olyan területre tévedtél, ahol perkálni kellett volna, mielőtt ráhajtasz, már jött is a 15-ös csekk. Na, ennek vége, kicsit lazítottak a dolgon, mert nem mindenki bliccelési szándékkal indul neki az autópályáknak.

Ha mégis olyan béna vagy, hogy az egy órás utóvásárlási lehetőséggel nem élsz – vagy simán fogalmad sincs, hogy fizetős szakaszon mentél – és megbüntetnek, idén 30 nap helyett 60 napod van arra, hogy az alap-büntetési tarifával megúszd a dolgot. 60 nap után már jobban a zsebedbe kell nyúlnod.

Továbbá az is belekerült az új szabályzatba, hogy ugyanazon napon csak egyszer róható rád ki birság. Tehát ha egész álló nap hazánk fizetős útjain bolyongsz anélkül, hogy rendszámod jóváhagyva szerepelne a rendszerben, akkor „csak” 15 000-be kerül a móka.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Még egy motoros-barát dolgot vezetnek be idén, mely nem más, mint a kedvezményes havi matrica. Eddig 10 napos jogosultságot vehettél a D1 – autós – kategória árának a feléért. 2018-tól ugyanezt megteheted a havi motoros matricával is. Reméljük, ez így is lesz, és nem tervezetként tűnik el a süllyesztőben. Tehát ha elutazol két hétre, nem kell többé kétszer is megvenned a 10 napos matricát, elég lesz egy havi is.

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük