CsajokMotorokMotoros divatMotorozás

Nézd meg, merre motorozom! Akaso V50 Elite akciókamera teszt – VIDEÓVAL!!!

Akaso V50 Elite akciókamera tesztSosem értettem, miért szeretik egyesek nézni, ahogy mások motoroznak, miért nem motoroznak inkább ők is. Aztán lett egy fiam, aki azt nézi, hogy mások játszanak… én meg még mindig nem értem.

Egy ideje már próbálom élvezetesebbé tenni a Csajok a motoron tartalmait azzal, hogy videófelvételeket is készítek az eseményeken. Eleinte az ócska kis fényképezőgépemmel, egy idő óta pedig már a nem annyira ócska telefonommal készítem a videókat. Ezeket a Csajok a motoron YouTube csatornáján osztom meg évek óta. (Ha már rákattintottál, akkor iratkozz is fel, az nagyon jól esne.)

Amikor tavaly augusztus végén hirtelen felindulásból Stefivel elmotoroztunk Horvátországba, menet közben találtam ki, hogy kéne róla készíteni egy anyagot a YouTube-ra is. Persze nem volt nálam más csak a telefonom, amit pedig csak a GPS tartóba tudok elhelyezni a motoron, így csak akkor videóztam, amikor álltunk.

A videót sokan nézik azóta is, de valaki megjegyezte, hogy hiányoznak belőle a motorozós részek. Ez amúgy nekem is hiányzott, hiszen az autópályán kívül tényleg gyönyörű helyeken jártunk. Na erre a problémára kerestem megoldást egy akciókamera formájában.

Többször interjúvoltam már a csajokat a Facebook csoportban, hogy ki milyen sisakkamerát használ, és önerőből is próbáltam utánajárni a dolgoknak. Tudom, a profik Go Pro kamerával készítik a felvételeket, de mivel még nem tudom, hogy hogy válik be és mire tudom használni, nem szándékoztam elsőre ilyen drágát venni.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A motoros csajok többsége – nem reprezentatív mintavétel alapján – az SJ Cam-et javasolta, de van, akinek Sony van, és a Xiaomi Yi is jól működik már 4 éve valakinél. Ha csak az emlékek számítanak és a képminőség kevésbé, akkor az olcsó, 3000 Ft-os kamera is megteszi.

Az árat olyan 20-25000 Ft közé lőttem be, és ehhez kerestem lehetőleg jó minőségű, nagy felbontású kamerát, amihez azért adnak néhány kiegészítőt, amivel fel is tudom szerelni és nem kell még egyszer ennyit ráköltenem a hozzávalókra.

A koronavírus járvány alatt keresgéltem a magyar webáruházakban, de úgy tűnt, hogy szinte mindenhol külföldről rendelik azután, hogy én megrendeltem és ezért bizonytalan volt a szállítás. Már majdnem letettem róla, hogy kamerám lesz a szezonra, mikor eszembe jutott Bálint, aki rendszeresen forgat amikor együtt legeltetjük a gyerekeket, de készített már videóklipet is.

A húszezres kategória kuka

Bálint elég jól beleásta magát a témába, úgyhogy végső elkeseredésemben tőle kértem tanácsot. Azt mondta, hogy ha komolyan gondolom a videózást, akkor a húszezres kategória kuka, de 30-40000 Ft között már vannak jók, amik szép képet csinálnak elég jó felbontásban. Aztán itt jöttek olyan technikai paraméterek, amik nekem vajmi keveset mondanak, de azért elhittem, hogy igaza van.

Bálint pár nappal korábban rendelte meg az AKASO V50 Elite kamerát magának a német Amazonról és azt mondta, hogy szerinte ez nekem is jó lenne arra, amire kell. 2020. április 30-án 35000 Ft körül volt, de azóta kissé elszállt az Euro árfolyama. Persze így még mindig jó áron van a Go Pro-hoz képest. Ráadásul következő héten már meg is érkezett.

Akaso V50 Elite műszaki adatok

 • Native 4K / 60FPS Elektromos képstabilizátor
 • 131 lábig vízálló tokban
 • Beépített WiFi
 • Állítható látószög
 • 2 inch átmérőjű érintőképernyős kijelző 4K felbontással
 • Videó felbontás: 4K 60FPS, 4K 30FPS, 2,7K 60FPS, 2,7K 30FPS, 1080P 120FPS, 720P 240FPS, 720P 120FPS
 • Képfelbontás: 20MP / 16MP / 12MP / 10MP / 8MP @jpg
 • Akkumulátor: 2 db 1050MAH
 • Többnyelvű menü
 • Kiegészítők: tartozékok, bilincsek
 • Micro USB/HDMI csatlakozás
 • Ára: 40 000 Ft körül

És megérkezett

Ahogy megérkezett a kamera, az első perctől rögzítettem a tapasztalataimat, hogy ne maradjon kérdés azokban, akik hozzám hasonló cipőben járnak. A kicsomagolás egy élmény volt, mert a szép csomagolás egy csomó hasznos kütyüt is tartalmaz. Ezeket most inkább nem részletezném újra, inkább nézd meg a videóban!

A kamera használati utasítását egy QR kóddal lehet megnyitni a gépen. Igazán környezetkímélő megoldás, hogy a 62 oldalnyi PDF-et nem nyomtatták ki papírra, hogy a 80%-a egyből a kukába kerüljön, mert úgyis olyan nyelven írták, amit nem értek. Azért linkeltem ide, hogy a rengeteg hasznos funkcióba ki-ki beleáshassa magát saját maga.

Még én sem próbáltam ki mindent rajta. Az első utamon örültem, hogy sikerül elindítani és megállítani menet közben a kamerát a távirányító nélkül. Így is okozott meglepetést itthon a felvétel, mert kiderült, hogy pont akkor állítottam le, amikor azt hittem, hogy elindítottam, így a legszebb rész pont kimaradt.

A későbbiekben még kísérleteznem kell majd a kamera beállításaival. Az első úton felhős volt az idő, ezért nem olyan szépek a színek, és csak itthon vettem észre, hogy ezt is előre beállíthattam volna. Ahogy a széles látószög sem lett a legszerencsésebb, mert ugyan sokkal több minden látszik az útból és valóban akciósabb, ahogy Bálint mondta, de a férjem első kérdése a felvételek alapján az volt, hogy miért maradtam le annyira a többiektől… pedig csak a kamera mutatja úgy, mintha egy kilométerre lennék tőlük, ezért a csajok, akik előttem motoroztak alig látszanak.

Egy akkumulátorral kb. fél órányi felvételt lehet készíteni, tehát egy többnapos motoros túrán érdemes előre kitalálni, hogy melyik szakaszokról készüljön felvétel. És persze nem árt készülni jó sok SD kártyával, meg fejben kell tartani, hogy most hogy áll a kamera, mennyi töltés van még és épp ki- vagy be van kapcsolva.

Az, hogy mi lesz a felvételekkel egy külön problémakör. Természetesen sokkal nagyobb helyet foglal a számítógép tárhelyén, mint egy fénykép, és már a vágáshoz való megnyitás is problémába ütközött. Ezeket a felvételeket nem tudom telefonon vágni, mert a telefon memóriája nem elég hozzá. Pedig fél órányi anyagból csak néhány percnyi felvétel kell egy 10 perces YouTube videóba. Szóval van még gondolkodni való.

A plexi és a belső napszemüveg miatt a fejem tetejére nem tudtam felszerelni a kamerát, így maradt a jobb oldal. Bár így a kezeléséhez a gázmarkolatot kell elengedni menet közben, azért nem a bal mert a gombok a jobb oldalán vannak. Így viszont olyan, mintha duplájára nőtt volna a fejem, kétszer is lefejeltem vele az ajtófélfát, ami biztos nem tesz jót egy ilyen kis finom szerkezetnek.

A legnagyobb félelmem az volt, hogy vajon hogy marad a kamera a sisakomon. Nem örültem volna, ha az első utamon a 40000 Ft huss elszáll. A 3M ragasztó, ami a csomagban van, első próbálkozásra tökéletesen felragadt, de ahogy a képen látszik, a férjem is aggódott, és indulás előtt egy piros bálamadzaggal még odakötötte a kamerát a sisakomhoz, pedig van egy kis drót a csomagban erre a célra. Na majd legközelebb.

Te használsz kamerát motorozás közben? Mit csinálsz a felvételekkel? Hányszor nézted őket eddig vissza?

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük