HírekMotorokMotorozás

Négy Honda fejlesztése is Red Dot díjat kapott a 2024-es terméktervezői versenyen

A világszerte elismert díjakat az EM1 e: elektromos robogó, a Motocompacto névre keresztelt, ultrakompakt, összehajtható, elektromos robogó, a BF350 nagyméretű külső csónakmotor és a Miimo robotfűnyíró zsebelte be, méghozzá a Product Design kategóriában. Ez azért is nagy jelentőségű, mert a Honda termékei immáron az ötödik egymást követő évben hozták el a Red Dot trófeáit.

EM1 e:

Az EM1 e: néven bemutatott, hétköznapi használatra szánt kétkerekű tervezését az „Elektromos robogó, ami egyszerűen tökéletes az embereknek” jelmondat határozta meg. Mozgatásáról a Honda által kidolgozott cserélhető Mobile Power Pack akkumulátor gondoskodik, egyszerű, karcsú formáját pedig annak köszönheti, hogy a vállalat szakemberei optimalizálták a főbb részegységek alakját és elhelyezését. Egyebek mellett nagy erejű, LED-fényszórót kapott, melynek révén éjjel is biztonságosan közlekedhetnek a felhasználók. A lámpaegység remek példa a letisztult, jellegzetes dizájnra, az EM1 e: ikonikus megjelenéséhez is nagyban hozzájárul.

Motocompacto

A Motocompacto egy vadonatúj, tisztán elektromos üzemű robogó, ami tulajdonképpen az 1981-ben bemutatott Honda Motocompo utódja. Akárcsak az egykori Honda City csomagtartójába szánt ősmodell, a Motocompacto is az „első és az utolsó mérföld” gyors és szórakoztató megtételére hivatott, hajtását azonban belső égésű erőforrás helyett villanymotorra bízták a Honda alkotói. A Motocompacto egyszerű, letisztult stílusának köszönheti vonzerejét, s mivel egészen kicsire összehajtható, könnyedén befér egy hagyományos alsó középkategóriás modell poggyászterébe. A különleges koncepció másik előnye, hogy tökéletesen személyre szabható – többek között matricákat és egyéb jellegzetes díszítőelemeket is kínál hozzá a Honda.

BF350

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az újonnan fejlesztett, V8-as, 4952 cm3 -es BF350 külső csónakmotor a Honda hajómotor-kínálatának csúcsán áll és megdöbbentően nagy teljesítményt ad le. Annak dacára, hogy rendkívül erős és nyomatékos, kifejezetten kis zaj- és rezgésszint jellemzi, ami például az áttervezett főtengelynek tudható be. A BF350 kategóriájának egyik legtakarékosabb tagja*2. Ez nem meglepő, hiszen tervezői környezettudatos, költséghatékony erőforrás létrehozását tűzték ki célul.

Miként a többi külső Honda csónakmotor, a BF350 is a „Noble Motion Form” formanyelv szerint készült, így szimpla, letisztult stílus jellemzi, mely egységet teremt a természet és az emberek között. A háromdimenziós logó és a krómozott alkatrészek sokasága – csúcsmodellhez méltóan – kiváló minőségről és luxusszínvonalról árulkodik.

Miimo

A Miimo egy elektromos, autonóm robotfűnyíró, ami az előre meghatározott területen önműködően lenyírja a pázsitot. Nagy előnye, hogy ha csökken az akkumulátor töltöttségi szintje, megkeresi a töltőaljzatot és feltölti magát – ilyenformán teljesen automatizálttá válik a folyamat. A legfrissebb, Európában 2023-ban bemutatott változat úgynevezett Satellite Assisted Homing funkcióval is büszkélkedik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a töltésért felelős dokkoló keresését és gyors megközelítését műholdtámogatás segíti. Emellett Shortcut Wire vezeték használatára is lehetőséget ad, így az igazán szűk helyeken is magabiztosan manőverezik.

A Miimo lendületes, vitalitást sugárzó formavilágával nyűgözte le a Red Dot Award döntéshozóit. Lágy, lekerekített vonalai pozitív érzékeseket keltenek a szemlélőben, a kis méret és az alacsony tömegközéppont pedig hatékonyabbá teszi gyepgondozást.

Igazán megtisztelő, hogy a mi termékeinknek ítélték a nemzetközileg is elismert Red Dot Design Award: Product Design 2024 díjat – mondta el Toshinobu Minami, a Honda R&D Co. Ltd. vezetője. – Az EM1 e:, a Motocompacto, a BF350 és Miimo jól mutatja, hogy a Honda mennyire szenvedélyesen dolgozik az emberekért. Ezek az eszközök hatékonyak, egyszersmind a felhasználók szívét is megdobogtatják, így a Honda álmai az egész világon megvalósulhatnak. Úgy gondolom, hogy törekvéseinket sokan értik, és legalább ennyien azonosulnak is velük, ez vitte győzelemre a Honda fejlesztéseit a Red Dot Awardon. Bárhogy is, folytatjuk a munkát, és azon leszünk, hogy elkápráztassuk és inspiráljuk az embereket a Honda álmainak megvalósulásával. Minket ezek az álmok hajtanak, és olyan vállalatként kívánunk működni, ami a szó átvitt és prózai értelmében egyaránt előre viszi az embereket.

*1 Az 1955-ben létrehozott Red Dot Award az egyik legrangosabb nemzetközi elismerés, amit kiváló terméktervezésért ítélnek oda. A díjat az esseni Design Zentrum Nordrhein Westfalen Essen jegyzi. A Product Design (terméktervezési) díjért 51 kategóriában indulnak eszközök, s 9 fő szempont alapján értékelik őket. Ilyen például az esztétikum, a használati érték, a tartósság és az ergonómia.

*2 A Honda saját mérései alapján (2024. szeptember).

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük