fbpx

Navigáció gombokért

olcso gps 4Régebben a motoros túrák egyik jellemző mozzanata volt, amikor „hú, elnéztem azt a kereszteződést 20 kilométerrel korábban” és hasonló felkiáltásokkal realizálódott bennünk, hogy nagyon eltévedtünk, és nem ott vagyunk, ahová eredetileg el szerettünk volna jutni.

A gyors megállás és térképböngészés utáni útvonal korrekció elég gyakori volt, különösen olyan helyen, olyan országban, ahol az útjelző táblák rendszere nem volt túl fejlett. Korunk motorosa már el van kényeztetve, és bőségesen állnak rendelkezésére a legkülönfélébb gyártók által kínált GPS-ek, melyek segítségével a felesleges utakat, kitérőket könnyedén elkerülheti.

Bár a kínálat valóban bőséges, de a motoros GPS-ek ára még mindig elég magas, köszönhető ez a tény annak, hogy speciális kialakítással bírnak – por, víz és ütésállók, kesztyűben is könnyedén kezelhetők, erős a háttérvilágításuk – és mivel sokan úgy gondolják, hogy a motorozás „úri passzió”, és akik ezt űzik, azok mind tehetősek is, a gyártók igyekeznek minél drágábban áruba bocsátani ezen portékáikat.

Nem sokan engedhetik meg maguknak, hogy több százezer forintot költsenek navigációra. Ezt az összeget inkább útiköltségre, ruházatra költik, és egy pár ezer forintos térképpel az oldaltáskában vágnak neki az útnak. Kissé komplikáltabb, macerásabb, de az út során idő van bőven, így az is bőven megteszi. Régen is elboldogult a motoros a térképpel, és még izgalmasabb is volt a túra, mert olyan helyekre is eljutott, ahová nem is tervezte eredetileg.

Azon szerencsések, akik eleve olyan motorkerékpárral rendelkeznek, melyben gyári felszerelés a navigáció, nem kell bajlódniuk konzolokkal, áramellátással. Ha nincs ilyen gyári extránk, és van mit a tejbe aprítanunk, akkor már 100 000 Ft körüli áron is hozzájuthatunk komplett navigációs szetthez (GPS, konzol, töltőkábelek, térképek stb.).

Aki rendszeresen, több tízezer kilométert túrázik évente, annak érdemes egy profi, kimondottan motorkerékpárokhoz tervezett készüléket beszereznie, mert az egyedi kialakítás a sok használat alatt kifizetődik. Aki viszont nem tud ennyit áldozni a cuccra, vagy nagyon ritkán – évente kb. 1-2 hetet – túrázik, annak felesleges ekkora költségekbe vernie magát. Kompromisszumok árán ugyan, de a fent említett összeg töredékéből ki lehet hozni egy használható, motoron is kiválóan működő navigációs felszerelést.

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x