fbpx

8 db. Műszaki vizsga feladat

biztonsagi ellenorzes motoron 69A következő ellenőrzési feladatok elvégzését kérheti a vizsgabiztos a rutinvizsga előtt.

1. Végezze el a motorolaj szint és az olajnyomás vizsgálatát!

A motorolaj szintet a motorblokk oldalán, az olajszint ellenőrző ablakban nézhetjük meg. Ha a minimum és maximum szint között van, akkor megfelelő. Függőleges helyzetbe kell állítanunk a motort, hogy ezt meglássuk. Utántölteni pedig az előírt motorolajjal lehet. A motorolaj nyomását, a műszerfalon lévő lámpán ellenőrizzük. Járó motornál a piros fényű kontroll lámpa nem világíthat! Ha ez mégis megtörténik, azonnal le kell állítani a motort, és pótolni a hiányzó mennyiséget.

2. Mutassa meg a sebességváltóban lévő olajszint ellenőrzésének a módját!

Ugyanaz a válasz, mint az előző feladatnál, mivel a motorunkon, amelyen vizsgázunk, a motor és a váltó olajozását egyben oldották meg.

3. Végezze el a tengelykapcsoló holtjátékának ellenőrzését! Ismertesse a beállításait!

Ha jól van beállítva a holtjáték, akkor 2-4 mm között kell lennie. Úgy tudjuk beállítani, hogy a tengelykapcsoló karnál lévő kontra anyacsavart fellazítjuk, majd az állító csavarral elforgatjuk. Ha készen vagyunk, meghúzzuk a kontraanyát.

4. Ismertesse a meghajtólánc feszességének ellenőrzését!

Ezt úgy tudjuk megvizsgálni, ha a lábunkkal megpöcköljük a láncot, melynek feszessége 1-2 cm között lehet. A beállítás menete a következő: kihúzzuk a biztosító sasszeget, meglazítjuk az anyacsavart és a kontraanyát, a feszességet beállítjuk a jelöléseknek megfelelően mindkét oldalon. Ha készen vagyunk, meghúzzuk a csavaranyákat, és a sasszeggel biztosítjuk. A vas egyenes futását úgy nézhetjük meg, hogy áthajtunk egy pocsolyán, és a nyomvonalat megvizsgáljuk.

5. Végezze el a hátsó lengővilla és a rugóstagok ellenőrzését!

Szépen leguggolunk a motor mellé, és megnézzük, hogy a lengővilla nincs-e elrepedve, eltörve, a lengéscsillapítóból folyik-e az olaj. Ha ráülünk, azt is érezzük, hogy megfelelően csillapítja-e a lengéseket. Ismét középtámaszra rakjuk a gépet, és a motor hátsó tengelyét jobbra-balra rángatva ellenőrizzük a felfüggesztés csapágyait.

6. Mutassa meg a tartalékizzókat, biztosítókat, a biztosítótartót! Ismertesse a biztosító cseréjének a módját!

Mindezeket a motor nyerge alatt találjuk. A biztosító cseréjénél arra kell vigyáznunk, hogy azonos amperszámút tegyünk a kiolvadt helyére. Ha túl erőset rakunk vissza, leéghet a motor, ha pedig gyengét, akkor önmagától kiolvadhat. De az újabb kiolvadás elektromos zárlatra is utalhat.

7. Ismertesse a benzincsap állásait!

Lehet nyitott, tartalék és zárt.

8. Mutassa meg az elsősegélynyújtó csomagot!

A motorkerékpár nyerge alatt találjuk az „A” kategóriás elsősegélynyújtó felszerelést.

A sikeres műszaki vizsga után, folytathatjuk a rutinpályán való bizonyítással a megmérettetést.

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x