MotorokMotorozás

Nyakunkon a motoros szezon – 5+1 dolog, amit ellenőrizni kell indulás előtt

indul a szezon 01Bár még fagyos reggelekre ébredhetsz, és még javában tél van, de a tavasz már nincs messze. Egy motoros ilyenkor már számolja a napokat, és alig várja, hogy megtegye az idei első kört.

Aki tehette, a néhány enyhébb téli napon elő is rángatta gépét, és némileg csillapíthatta elvonási tüneteit, melyek mindenkiben egyre csak fokozódnak. Pár hét múlva a Budapest Motor Fesztivál is gyógyír lehet, de majd igazán akkor nyugszik meg a motoros lelke, ha végre nyeregbe pattanva élvezheti az igazi motoros szezont.

Ha a te motorod a kényszerpihenő alatt még nem lett megmozgatva, és tavasszal nem szeretnél meglepetésekkel szembesülni, érdemes időben átnézned, és az esetleges hibákat javítanod. Nincs is annál kellemetlenebb, mikor mindenki ezerrel húz el az utcában, míg te nyakig beöltözve tolod haza a vasat, mert eldugult a karburátor, megadta magát valamelyik fékcső, vagy épp a motorblokk sírta nedvesre az aszfaltot hűtőfolyadékkal.

1. Takarítsd le a motorod!

Még mielőtt a tavaszi éles bevetés elérkezne, takarítsd le motorod egy arra alkalmas napon, amikor nem fagysz oda a fémhez. Ha a szabadban, ponyva alatt tárolod, akkor ez még fontosabb. A kisállatok, rovarok mindenhová befészkelhetik magukat, a pára miatt keletkezett oxidáció változatos hibákat produkálhat, és az előző szezonról maradt sár, bogártetemek sem tesznek jót a fényezésnek.

2. Ellenőrizd az akkumulátort!

Miután a nagytakarítás megvolt, ellenőrizd az akkumulátort, és ha kell, töltsd fel, és a guminyomást állítsd be a megfelelő szintre.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

3 Indítsd be a motort!

Ha nem áll a motor alatt semmilyen tócsa, és a szemrevételezés után sem találsz rendellenességet, indítsd be, és járasd 10-20 percig, vagy ha teheted, menj vele egy kört.

4. Ellenőrizd a fékeket!

Figyeld a fékek működését, a gáz és a kuplung kezelhetőségét. Ha minden olyan, mint tavaly volt, akkor szerencséd van.

5. Ellenőrizd az olajszintet!

Meleg motornál ellenőrizd a motorolaj szintjét, és ha szükséges, tölts utána. Nézd át újra a gépet, hogy az első indítás után nem látható-e olaj, fékfolyadék, vagy épp hűtőfolyadék szivárgás. Pillants rá a rugóstagokra, teleszkópokra is, nem szökik–e kenőanyag valahol.

+1 Ellenőrizd a világítást!

Próbáld végig az elektromos berendezéseket, ellenőrizd a világítást. Ez a néhány alapművelet nagymértékben hozzájárul majd ahhoz, hogy amint beköszönt a várva várt tavasz, te minden probléma nélkül adhasd át magad a motorozás nyújtotta élvezeteknek. Elsősorban a biztonságot szolgálja majd előrelátásod, de az sem utolsó szempont, hogy nem egy útközben lerobbant vasdarabot tologatva kell bosszankodnod, mikor a haverok fülig érő szájjal húzzák a gázt.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük