HírekMotorokMotorozás

Január 31-ig használhatod még az idei autópálya-matricákat

Január 31-ig használhatod még az idei autópálya-matricákatÁtlagosan 18 százalékkal emelkedik jövőre az autópálya matricák ára, és egyúttal 230 kilométerrel több gyorsforgalmi útszakasz válhat fizetőssé. Az irreálisan drága, egy napos matricák árának módosításáról februárban tárgyalhat a parlament.

Az autopalyamatrica.hu közleménye szerint az autósok mindinkább az online vásárlásra térnek át és egyre népszerűbbek az éves országos és vármegyei autopálya-matricák. Ezekből idén már jóval több mint 2,5 millió darab kelt el, miközben 2020-ban alig 500 ezret vettek.

Az online vásárlásnak a kényelem mellett számos más előnye is van. Például rendszám alapján le lehet kérdezni, hogy az adott járműre van-e érvényes matrica, vagy a lejárat előtt értesítést kaphat a tulajdonos, ezzel a havi vagy 10 napos matrica esetében elkerülhetők a büntetések, amelyek mértékét egyébként hivatalosan még nem jelentették be – írták.

Az autopalyamatrica.hu adatai szerint a vármegyei matricák népszerűsége ugrásszerűen megnőtt, amely leginkább annak köszönhető, hogy a 10 napos matrica arányaiban jobban drágult az elmúlt években. A szakmai portál szerint az egynapos matrica jövő márciusi bevezetése sem rendezi át érdemben ezt a trendet, mert az a személyautókra és a motorkerékpárokra érvényes D1 kategóriában 5150 forintba kerül majd, miközben a 10 napos 6400-, az éves vármegyei pedig 6600 forint lesz 2024-ben.

Az egynapos autopálya matricát egy europai uniós döntés tette kötelezővé, de a nyilvánosságra hozott magyarországi ára jóval meghaladja a környező országokban fellelhető matricákét. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, országgyűlési képviselője a matrica árának csökkentésével kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatot már benyújtotta a parlamentnek, amely februárban tárgyalhatja azt.

Magyarországon jövőre 230 kilométerrel bővülhetnek a fizetős útszakaszok, így összesen már megközelítőleg 2 ezer kilométeres gyorsforgalmi úthálózaton kell e-matricát használni.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Várhatóan fizetős lesz teljes hosszában az M0-s, az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Békéscsabáig, az M30-as Miskolc észak és dél között, az M6-os Bátaszék és az M6-M60 csomópont közötti részén, az M4-es Jászberény és Abony-észak, illetve Abony-kelet és Szolnok-nyugat szakaszán, valamint az M76-os Balatonszentgyörgytől Keszthely-Fenékpusztáig. Mindez azt is jelenti, hogy jövőre már Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyékben is lesznek fizetős útszakaszok.

Vásárold meg már most a 2024-es éves megyei vagy éves országos autópálya matricádat gyorsan és kényelmesen elővételben az alábbi linkre kattintva!

Az elővásárlás keretében megváltott 2024. évre érvényes éves autópálya matricák 2024. január 1-jén 0 órától használhatók, akkortól biztosítanak úthasználati jogosultságot 13 hónapon keresztül, egészen 2025. január 31-én éjfélig. Ennek megfelelően – bár a vásárlás 2023-ban történik – 2023. december 31-ig még NEM használhatók a hazai díjköteles gyorsforgalmi utakon.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük