HírekKultúraMotoros film

Idén 50 éves Bruce Brown legendás motoros dokumentumfilmje, az On any Sunday

On Any Sunday 1971Amikor leteszed a lantot, és bármelyik (vagy mindegyik) vasárnap felülsz a motorodra és egész nap a kilométereket falod, akkor elég megszállott vagy. Ha a közte levő időben a saját költségeden utazol a több ezer kilométerre lévő versenyre, ahol a díj mindössze egy kupa, akkor pedig tuti őrült vagy. A motorversenyzők többsége pedig ezt csinálja.

Bruce Brown legendás dokumentumfilmje az On any Sunday (Bármelyik vasárnap), a motorsport különböző területeit mutatja be, és ezzel együtt betekintést nyújt a motorversenyzők világába is. Megmutatja, hogy a motorsport különböző ágaihoz milyen tulajdonságokra van szükségük a versenyzőnek.

Az 1960-as évek végének, az 1970-es évek elejének huszonéves motorversenyzői között olyan nagyágyúkkal találkozhatunk a filmben, mint Steve McQueen amerikai színész, Mert Lawwill, amerikai profi motorkerékpár versenyző, és Malcolm Smith, kanadai-amerikai off-road versenyző.

Az egyszerű gyorsasági versenytől a salakmotorozáson keresztül olyan extrém motorsportokkal is megismerkedhetünk, mint a gyorsulási versenyek vagy a hegyi felfutó versenyek világa. Végigkövethetjük egy szezonon keresztül Mert Lawwillt egyik versenyről a másikra, ahogy mindent megtesz azért, hogy kiérdemelje az 1-es rajtszámot. Persze közben ami elromolhat, az el is romlik…

A mindig mosolygó Malcolm Smith, aki már akkor is sikeres motorosbolt tulajdonos volt, szintén hihetetlen erőfeszítéseket tesz. Őt a spanyolországi hatnapos versenyre kísérhetjük el a dokumentumfilmesek segítségével. A filmnek köszönhetően egyébként világhírű motokrossz vállalkozást sikerült felépítenie.

A film idén 50 éve, 1971-ben készült, és 1972-ben Oszkár-díjra jelölték a legjobb dokumentumfilmek kategóriájában. A kritikusok szerint az alkotásnak nagy szerepe volt abban, hogy A Vad-hoz hasonló motoros filmek által kialakított rossz fiú státuszból elismert és hősként tisztelt sportolókká emelje a motorosokat.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Újabb híresség patinás motorja kerül kalapács alá

Habár McQueen soha nem volt profi versenyző, nagyon jól motorozott, amit a filmben is megcsodálhatunk. Steve McQueen sajnos 1980 óta nincs már köztünk. A dokumentumfilm költségeit részben McQueen produkciós cége finanszírozta.

A dokumentumfilmnek egyébként több folytatása is készült. Az első 1981-ben, rendezője Ed Forsyth volt. A későbbi részeket az eredeti film rendezőjének, Bruce Brown-nak a fia, Dana Brown rendezte.

A sorozat részei a következők:

 

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük