KiemeltMotorokMotorozás

Hogyan szoktassunk hozzá egy 7 évest a motorozáshoz?

Hogyan szoktassunk hozzá egy hétévest a motorozáshozOlvasóinkat mostanában egyre gyakrabban foglalkoztatja, hogyan tudnának együtt motorozni a gyerekeikkel. Hiába na, öregszünk vagy mi. Vagy legalábbis a gyerekek. De vajon hogyan szoktassuk hozzá a gyerekeket a motorozáshoz? Ezzel kapcsolatban érkezett egy kérdés:

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem: hogy hogyan szoktassunk hozzá egy 7 évest a motorozáshoz? Érdekli, de kicsit fél tőle. De eljutottunk oda, hogy felült, hogy megnézzük, leér e a lába a lábtartóra, és szeretett volna ma eljönni velünk motoros találkozóra, de nem tartom jó ötletnek a semmiből elvinni hosszabb útra. Meg persze felszerelése sincs.
A másik baj, hogy én inkább a párom mögé ültetném, mert ő sokkal biztosabban kezeli a motort, de az egy CBR és a kislány nem érzi komfortosan magát annak a hátsó ülésén, az enyém egy 500-as CB egybefüggő üléssel, de én nem tudom/merem a páromét vezetni. Előre is köszi, ha van valakinek ebben tapasztalata.

Motoros családokban állandó dilemma ez, hogy mi legyen a gyerekekkel? A probléma már ott elkezdődik, hogy mikor kezdjük el a motorohoz szoktatni, egyáltalán kell-e hozzá szoktatni, vagy inkább kíméljük meg, vagy egyenesen tiltsuk neki a motorozást.

Az enyémek kicsi koruk óta mindig mennének. Először a környéken motoroztunk csak velük egy háztömbnyit, aztán egy-egy fagyikörre mentünk a szomszéd faluba, aztán egyre messzebb, míg végül már az oviba is el lehetett vinni őket robogóval.

Hogyan szoktassuk hozzá a motorozáshoz a gyerekeket?

 1. Mindenképp adjunk védőfelszerelést a gyerekre. A bukósisak kötelező, ha lehet, olyat válasszunk, ami gyerek sisak, és jó a fejére. A gyerek sisakok általában kisebb héjjal rendelkeznek és könnyebbek is, így nem kell extra erőfeszítés megtartani a menetszélben.
 2. Az nagyon fontos, hogy kényelmesen üljön a gyerek, hogy legyen valami, ami támasztja a hátát, illetve tudjon biztonságosan kapaszkodni akár anyu/apu nadrágszíjába.
 3. Gyakran meg kell állni, mert a gyerekek még nem bírják a monotonitást, ha sokat kell egyhelyben ülni, akár el is alhatnak, az pedig veszélyes.
 4. Folyamatosan beszélni kell hozzá, hogy fenntartsuk a figyelmét.
 5. És nagyon fontos a pozitív megerősítés (mint az állatok idomításánál 🙂 ), hogy jó élmények társuljanak a motorozáshoz.
 6. Ha végképp nem akarja, akkor viszont nem szabad erőltetni.

Nálunk most érkezett el a pillanat, hogy már mindkét gyereknek leér a lába, biztonságosan ülnek hátul, és persze szívesen motoroznak is. A fiam 7 éves kora óta jár az apjával apa-fia túrára, ilyenkor egy hetet csavarognak az országban motorral. Nekem viszont csak ebben az évben jött meg a bátorságom, hogy akár hosszabb útra is felöltessem magam mögé a gyerekeket.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Hogyan szoktassuk hozzá a közös motorozáshoz a szülőket?

Nem csak a gyerekeket kell hozzászoktatni, a közös motorozáshoz, hanem a szülőket is. Én alaposan megküzdöttem a gondolattal, hogy a saját gyerekem üljön mögöttem a motoron, mikor korábban még soha nem vittem utast.

A szülőkre nagyjából ugyanaz érvényes, mint a gyerekekre:

 • Lassan kezdjük a közös motorozást, kis távolságokkal.
 • Alaposan beszéljük át, ki mit csinál, hogy ül, mikor mi a teendő.
 • Biztonságot jelent, ha a gyerek alaposan be van öltöztetve védőfelszerelésbe.
 • Bizonyosodjunk meg róla, hogy tud biztonságosan kapaszkodni a motor kapaszkodójába, a derekunkba vagy egy erre a célra felszerelt szíjba.
 • Menjünk minél többet!

Ha a gyerekek motoros családba születtek, óhatatlan, hogy magukba szívják a benzingőzt. Szerencsénk van, ha a gyerekeink is érdeklődnek a hobbink iránt. Habár a motorozás nem lesz már sosem ugyanolyan, mint amikor egyedül, barátokkal róttuk az utakat, de szuper családi program a közös motorozás.

Milyen szabály vonatkozik a gyerekek motoron való szállítására?

Nekünk szerencsénk van, mert pont annyi gyerekünk van, ahány hátsó ülés, így mindkét szülőre jut egy utas. A bonyodalom akkor kezdődik, ha több a gyerek, mint a hátsó ülés… de ez már egy másik cikk témája lehet.

Mindenkit arra buzdítok, hogy próbálja ki a közös motorozást a gyerekekkel. Hatalmas élmény így megmutatni nekik a világot, és ha a család együtt tud motoron kirándulni, az örök élmény lesz mindenkinek.

 

Címlapkéo: kanashkin

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük