CsajokKiemeltMotoros divat

Hogyan használjam helyesen a motoros bukósisakot?

Hogyan használd a bukósisakotA fenti kérdés talán feleslegesnek hangzik, mégis gyakran látni motorosokat bekötetlen, vagy a fejükre tolt sisakkal. Szóval az ő kedvükért vegyük át még egyszer, hogyan kell hordani a motoros bukósisakot.

Motorkerékpáron és segédmotorkerékpáron is kötelező a biztonsági előírásoknak megfelelő bukósisak Európában. (Állítólag Amerika egyes részein nem veszik olyan szigorúan, van olyan állam, ahol a szemüveg, van, ahol a sisak a kötelező, de mi nem vagyunk Amerikában.)

Tehát ha motorra ülsz, soha ne feledkezz meg arról, hogy bukósisakot kell viselned. Még akkor is, ha csak a kisboltba szaladsz el robogóval vagy pecázni mész a közeli tóra.

Az alábbiakat mindig tartsd szem előtt a motoros bukósisak használatakor

 • Minden út előtt ellenőrizd a sisakot, hogy nem sérült-e. Semmilyen körülmények között ne használj sérült sisakot.
 • Motorozás előtt ellenőrizd, hogy az állszíj megfelelő méretre van-e beállítva. Ne akadályozza a légzést vagy a nyelést, de legyen elég szoros, hogy stabilan a fejeden tartsa a sisakot.
 • Soha ne utazz nyitott állszíjjal, és ne nyisd ki a csatot vezetés közben.
 • Attól hogy rövid útra mész csak vagy lassan motorozol, a bukósisak viselése ugyanúgy kötelező.
 • Soha ne szállítsd a sisakot a karodon vezetés közben. Egy baleset esetén ez további sérüléseket okozhat.
 • Felnyitható állrészű sisak esetén soha ne utazz nyitott állrésszel, mert ez csökkenti a sisak védő funkcióját. Ráadásul a menetszéltől a nyitómechanizmus megrongálódhat.
 • Nyitott sisak esetén mindig használj motoros védőszemüveget. Ez akkor is igaz, ha a zárt sisakodat felnyitott plexivel hordod. Ha nem véded a szemed, az a szem sérüléséhez vezethet, bele mehet a por, felverődő kövek, rovarok vagy más repülő tárgyak.
 • Soha ne motorozz karcos napszemüvegben vagy összekarcolt plexivel, mert a megváltozott fénytörés zavarhatja a tájékozódást. Ha megkarcolódott a sisakod plexije, azonnal cseréld ki.
 • Alkonyatkor vagy éjszaka soha ne közlekedj sötétített plexivel vagy napszemüvegben. Nyaraláskor vagy hosszabb túrázásra vigyél magaddal csere plexit vagy éjjellátó napszemüveget!
 • Hosszabb időre ne hagyd a bukósisakod a motorod kormányára akasztva – ha elered az eső, kellemetlen lesz felvenni a vizes sisakot.
 • Ha úgy érzed, hogy a bukósisak anyaga kiszáradt a belső szivacs összement vagy csak már túl régi, akkor ideje lesz lecserélni.

Tisztán látni szakadó esőben is – Bukósisakra szerelhető plexitörlő – VIDEÓVAL!

[wpdiscuz-feedback id=”7bz1mze2za” question=”Van még olyan tanács, ami kimaradt?” opened=”0″]Van még olyan tanács, ami kimaradt?[/wpdiscuz-feedback]

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük