fbpx

Hé, Joan, rocksztár vagy?

altTette fel magának a kérdést a bőrruhás lány… Vagyis Joan Jett, aki rögtön eszünkbe jut, ha meghalljuk az I love rock ’n roll-t.

A hölgyemény Joan Jett and the Blackhearts nevezetű formációjával érte el, hogy a fent említett szám hét hétig uralta a Billboard chart-ot 1982-ben. Csakhogy a dal nem Joan szerzeménye volt, hanem feldolgozás, mert az eredeti szerző a The Arrows volt.

De, ha visszapörgetjük az idő kerekét, máris 1975-ben járunk, amikor megalakult a The Runaways nevű lánybanda, melyben főhősünk karrierje elindult. A tini lányokból szexi rock baby-ket kreált a producer, Kim Fowley. Hirtelen jött a siker, és ugyanilyen gyorsan a „csillaghullás”. Pár év után vége lett a bandának, de Joan szívesen emlékszik vissza ezekre az időkre. “Büszkébb vagyok a The Runaways-re, mint bárki más. Ökölharc árán is képes lennék megvédeni az emlékét” – nyilatkozta.

Nemrégiben készült filmes alkotás a The Runaways-ről, melynek alapja Joan memoárkönyve volt, és a produceri szerepet is ő töltötte be. De ezen kívül voltak más jellegű filmes próbálkozásai a csajszinak. 1987-ben például a Light of Day című filmben Michael J. Fox-szal játszott együtt. De az itthon ismert sorozatban, a Walker, a texasi kopóban is láthattuk.

Mindenesetre, a tanulópénzt megfizette a gitáros énekesnő, és fiatalon belekóstolt a show biznisz világába. Megtanulta, hogy senkiben sem szabad megbízni…

Ha még visszább megyünk az időben, elérkezünk 1958. szeptember 22-ig. Philadelphia. Megszületik Joan Marie Larkin.

Amikor a kislány szülei elváltak, felvette az édesanyja nevét, a Jett-et. Nem maradt sokáig az anyai védőszárnyak alatt, mert fiatalon Hollywoodba költözött, és gitározni tanult. S innen, már csak a szerencse, vagy inkább a sors kérdése volt, mikor találtak egymásra Kim Fowley-val.

A The Runaways bukása után, Joan belevetette magát az Angyalok Városának művészvilágába, és a producere lett egy punk bandának, a The Germs-nek. Kemény idők voltak az énekesnő számára, hiszen piált és kábítószerezett.

Majd megismerkedett Kenny Lagunával, akinek a segítségével rock csillag vált belőle. A fickó lett Joan menedzsere, és köré szervezett egy fiatalokból álló bandát, a The Blackhearts-ot.

Lepukkant helyeken kezdték a zenélést, majd egyre feljebb kerülvén, nívósabb klubokban játszottak. A nagyobb lemeztársaságok mégsem voltak hajlandóak vállalni a nagylemezük terjesztését, de végül egy kisebb cég beadta a derekát.

Sokan azt hitték a lányról, hogy punk zenész, mivel talpig bőrcuccban járt. De, ahogyan a lemezének a címe is mutatja, ízig-vérig rock ’n rollt játszik. Vagány, őrült, energikus zene egy rocker csajtól, akinek a népszerűségéhez ma már nem fér kétség. Hé, Joan, rocksztár vagy!altaltaltaltaltaltalt

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x