KultúraMotoros könyv

Frissen megjelentek

konyvek892Ezen a hétvégén már Advent első vasárnapja van, amit nevezhetünk akár bronzvasárnapnak is. A legtöbb ember fejében ez mára egyenlő lett azzal, hogy elkezdődik a Karácsonyi vásárlási őrület. Kinek mit vegyünk, ki minek örülne legjobban, és főleg hogy oldjuk meg, hogy ne vigyük anyagi csődbe a családot az ajándékvásárlásokkal? Egy könyv szerintem mindig jó ajándék.

Az elmúlt néhány évben, ahogy a motoreladások nőnek, a könyvkiadók is rájöttek, hogy ennek a rétegnek is szüksége van könyvekre. A nemzetközi piacokon többezer motorozással kapcsolatos kiadvány kapható, nálunk azonban a motoros tankönyvön kívül alig akadt eddig valami. De most, hogy ismét jön a Karácsony, a könyvkiadók számítanak a tanácstalan vevőkre. Piacra dobtak hát néhány érdekességet.

A következő lista természetesen nem lesz teljes. Elsőre azokból a könyvekből szemezgetek, amelyeket itthon, a könyvespolcomon találtam. Ezek nagy része ajándékba érkezett, és természetesen igyekszem szemmel tartani a hazai történéseket, ezért, ha megjelenik valami számomra is érdekes, azonnal lecsapok rá.

Első ízben jelent meg magyarul egy komoly kivitelû album nemrég a Ventus Libro kiadó jóvoltából a Hells Angels motorosklubról. A könyvben Andrew Shaylor látványos fotói mellett megtudhatunk egy-két dolgot az angol chapter életével kapcsolatban. Mivel a könyv lektorálásához a hazai motoros életből ismert embereket kértek fel, nincs benne félrefordítás.

Igaz, a fülszövegben a “Hells Angels (helz éndzsölz vagy éndzselz)”, a “HAMC (écs, éj, em, szí)” és a “Harley Davidson (háli vagy hárli dévidszon)” azok számára, akik motoros körökben forognak mókásak lehetnek, én maradok a HAMC (hamc) kiejtésnél, és (rosszindulatúan) csak annyit fûznék hozzá, hogy a Harley-Davidsont kötőjellel kell írni!

A kötetben szigorú motoros arcokat láthatunk mindenféle élethelyzetben. Némelyikük tényleg félelmetes, látszik az arcukon a megszállot őrület, de sok kép épp leleplezi a “hellszeket” és mint családapát vagy mint sportolót mutatja be őket. És amilyen durván néznek ki, állítólag náluk az imidzset csak erősíti, hogy dzsogingban és tornacipőben ülnek fel a “herlijükre”.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A témánál maradva, 2003-ban jelent meg nálunk Hunter S. Thompson könyve a Hell’s Angels, Vad rege az angyalokról címmel a Konkrét könyvek gondozásában. A mû sok port kavart, ugyanis a szerző a klubba beépülve írta meg leleplező kötetét. Még a hazai motoros társadalom is felszívta magát, hogy mennyi rosszat összehordott a botrányairól híres újságíró a hatvanas években arról a tárasaságról, amiről egy régi motoros ismerősöm úgy nyilatkozott egyszer, hogy egy motorosnak csak két életcélja lehet: egy Harley és hogy a HAMC tagja legyen.

Nos talán épp ez az, ami miatt sokan megsértődtek. A könyvből ugyanis kiderül, hogy a Hells Angels MC tagjai is csak emberek, és sokszor hoznak értelmetlen, rossz döntéseket. A csordaszellemnek köszönhetően gyakran meggondolatlanul cselekszenek, és a fekete bőrszerkóval és az erőszakos fellépéssel néhány tag csak kisebbségi komplekszusát próbálja meg leplezni.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük