HírekKultúraMotorokMotoros könyvMotorozás

Hazánkban dedikált Jay Dobyns, A pokol angyala szerzője

jay dobynsAz ATF beépített ügynökeként, Jay Dobyns társaival beépült a Hells Angels Motorcycle Club legbelsőbb köreibe. A 21 hónapig tartó akciót meséli el könyvében.

 

A 2009-ben No Angels címmel megjelent könyv, a június elején megrendezett Ünnepi Könyvhéten került a hazai piacra magyar fordításban.

Ez alkalomból Jay Dobyns is ellátogatott Budapestre, hogy itt dedikálja a szerzeményét, közös munkáját Nils Johnson-Shelton-al, aki igyekezett irodalmi köntösbe bújtatni a történetet.

(Az ATF-ről (Bureau of Alcohol, Tobacco, and Firearms – Alkohol- és Dohánytermékek, illetve Lőfegyverek Forgalmazásával Foglalkozó Iroda) a Sons of Anarchy (SOA; itthon Kemény motorosok) címen futó motoros sorozat kapcsán mindenképpen hallhatott az, aki nézi.)

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Dobyns leírja, az volt a céljuk, hogy a RICO-törvény kapcsán, bebizonyítsák: a Hells Angels bűnszövetkezetként működik.

(RICO: Racketeer Influenced and Corrupt Organizations) vagyis zsarolással kapcsolatos, és korrupt szervezetek elleni szövetségi törvény. Ennek értelmében a szövetségi hatóságoknak nem kellett bizonyítaniuk bűncselekmények elkövetését, csak a vádlottak bűnszervezetekben való tagságát. Forrás: Wikipedia)

A könyv elején található egy térkép, melyen be vannak jelölve a fontos városok, ahol az események játszódnak, majd fel vannak sorolva az ügyben résztvevő ügynökök és motoros bandák, valamint tagjaik nevei, a teljesség igénye nélkül.

Az akció során bepillantást nyertek az ügynökök a világ leghíresebb motoros klubjának életébe, szokásaiba, szabályrendszerébe. Olyan legendás Hells Angels-tagokkal találkoztak, mint maga Ralph „Sonny” Barger és Johnny Angel.

Dobyns, alias Bird (az akció során használt álneve) fegyverkereskedőnek és behajtó embernek adja ki magát, majd szépen lassan felőrli a szerepe, és inkább lesz Bird, mint a két gyerekes családapa, Jay. Rájön, hogy ha nem lenne ügynök, ezek az emberek a barátai lennének, hiszen jól érzi magát köztük.

Ahogyan olvashatjuk, nincs fekete és fehér: „… amennyire a Hells Angels tagjai sem csak kifejezetten rosszak, ő sem csak jó.”

Az akció végül nem úgy zárult, ahogyan azt képzelték… a bürokráciának azok a bizonyos útvesztői… Dobyns két szék közül szinte a földre esett, lehet így mondani, mert nem lett RICO-ügy az egészből: „… a szokásos farokméregetési verseny” miatt az államügyész és az FBI, valamint az ATF között.

Az Index-nek adott interjújából idézett hasonlaton kívül, érdekes dolgokat mondott. Köztük azt is, hogy önvédelemből jelentették meg ezt a könyvet, mert már megunta a családjával való menekülést.

A kiadványban többek között fotókat is találhat az olvasó, Dobyns-ról, valamint a könyvben szereplő Hells Angels tagokról.

A szerző leírja, mintegy lezárandó a történetet, hogy a No Angels nem hivatalos jelentésnek, jogi szövegnek vagy történelmi kordokumentumnak készült, hanem inkább memoárnak, ha már meg kellett hogy jelenjen.jay dobyns a pokol angyala

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük