fbpx

Égi utakon a Mester – Elhunyt Arlen Ness, a motorépítő ikon

arlen ness elhunyt 01Aki kicsit is közelebb került az épített motorok világához, kizárt, hogy ne hallott volna róla. Neve világszerte egybeforrt az egyedileg módosított motorkerékpárok megálmodásával és megvalósításával. Munkássága alatt művészi szintre fejlesztette tudását, amit senki nem vitat.

Ő nem más, mint Arlen Ness, kinek neve ezúttal nem egy csodaszép motor kapcsán kerül szóba a médiában. A híres motorépítő 79 éves korában, 2019. március 22-én kaliforniai otthonában elhunyt. Családja és a motorkerékpárok, azon belül a custom gépek rajongói gyászolják őt.

Rengeteg munkája közül mindannyian láttunk már jó néhányat. Az építések mellett az egyedi fényezések is izgatták, így nem mindennapi motorjai extravagáns mintákkal is felhívták magukra a figyelmet.

Arlen Ness 1939. július 12-én látta meg a napvilágot a minnesotai Moorhead-ben. Az első összespórolt pénzéből egy 1947-es Harley-Davidson Knucklehead motorkerékpárt vett, amit szinte azonnal a saját maga ízlésére formált, és ezután nem volt megállás. Már fiatalon rájött, hogy ez a vonal az, ami a hivatása lehet, és mindent megtett azért, hogy azt csinálhassa, amit igazán szeret, és amihez igazán ért is.

Kaliforniában kezdett először motorokkal foglalkozni 1970-ben. Akkoriban még csak másodállásban ugyan, mert főállásként alumínium ajtókat és ablakokat szerelt, épített be. Néhány év múlva azonban saját vállalkozást indított a kaliforniai Dublin városában. Aki egyedi átépítésre, vadabbnál vadabb fényezésre vágyott, mind hozzá fordult.

Az üzlet beindult, és rohamléptekkel nőtt. Neve védjeggyé vált, és az alkatrészpiacra is betört számtalan jó cuccal. Ez azoknak volt nagy segítség, akik maguk csinosítgatták gépeiket, és komolyabb átalakításokat nem tudtak volna megcsinálni otthon a konyhaasztalon.

Nem csak saját építéseihez készített egyedi alkatrészeket, hanem nagy motorgyárak is szemezgettek termékeiből, így a Harley, az Indian és a Victory is felszerelte gépeit Arlen Ness kiegészítőkkel.

A családi cégbe később fia, Cory, és unokája Zach is beszállt, akik az öreg Arlen nyomdokain haladva viszik tovább a motorépítői hagyományokat, és így remélhetőleg még több generáción át fennmarad az Arlen Ness legenda. Nyugodjon békében.

CsamShop motoros pólók 2023 május

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x