EseményekHírekMotorverseny

Eddig 3 halálos áldozata van az idei Man-szigeti TT-nek – Frissítve: összesen 5-en haltak meg idén a versenyen

Isle of Man TT halálos baleset César ChanalA Man-szigeti TT a világ minden motorsport rajongója számára a “kötelezően megnézendő” események között van. Az őrült verseny azonban áldozatokat is követel.

Minden év május-júniusában az Anglia és Írország között fekvő Man-sziget motorkerékpár-nyirvánává változik, amikor a világ legjobb országúti versenyzői összegyűlnek, hogy megmérettessék magukat a hihetetlen “Mountain Course”-on – egy 37,73 mérföldes, a sziget közforgalmú, lezárt útjaiból kialakított vadállat pályán.

A TT két héten keresztül zajlik, az első héten az edzések dominálnak, majd egy hétig tart a versenyzés. Az első versenynapra a Bolond vasárnap előtti szombaton kerül sor, majd a versenyeket minden másnap (szombat, hétfő, szerda és péntek) rendezik.

A gyakorló hét egyre népszerűbb az első alkalommal ide látogatók és a tapasztalt résztvevők körében egyaránt, mivel a gyakorlóedzésekre többnyire este kerül sor. Így a napok szabadok maradnak a sziget természeti szépségének felfedezésére.

Az őrült vasárnap mindig június első vasárnapjára esik, és népszerű dátum a motorkerékpár-rajongók naptárában, mivel rengeteg találkozó, esemény és felvonulás zajlik szerte a szigeten.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Idén május 29 és június 10 között zajlik a verseny, amely a magyar versenyzőnek, Bitter Sanyinak is nagy kedvence volt – ő összesen 5 alkalommal vett részt ezen a megmérettetésen.

Idén két éves kihagyás után rendezik meg ismét a verenyt. A koronavírus járványt megelőzően csak a világháború tudta megakadályozni az őrült motorverseny megszervezését.

A COVID-19 a 2021-es Isle of Man TT-t túl veszélyessé teszi, ezért törlik

Sajnos a sziget közútjain kijelölt versenypálya minden alkalommal áldozatokat is követel. Nincs ez másképp idén sem. Sajnos eddig már 3 versenyző áldozta fel az életét az őrült versenyen.

Június 1-én Mark Purslow, a 29 éves walesi motoros szenvedett halálos balesetet edzés közben. Neki ez volt a második TT-je, egyébként országúti versenyeken indult Európa-szerte. A motorját is saját maga készítette fel a versenyekre.

Szombaton, június 4-én az első oldalkocsis futamon egy francia páros szenvedett olyan súlyos balesetet, hogy egyikük életét vesztette. A szervezők először rosszul azonosították be a sérülteket, és csak később derült ki, hogy nem Olivier Lavorel, hanem versenytársa, César Chanal vesztette életét a versenypályán – írta a The Guardian. Olivier Lavorel-nek, akit súlyos sérülésekkel szállítottak a kórházba, ez volt az első TT-je, társa már rutinos TT-versenyzőnek számított.

Hétfőn, június 7-én ismét halálos balesetről érkeztek a hírek. Ezúttal Davy Morgan sérült meg olyan súlyosan, hogy a kórházba szállítást követően életét vesztette. Az észak-ír versenyzőnek ez volt a 80. rajtja a TT-n. Az 52 éves Davy Morgan 2002-ben indult először az országúti versenyen.

A Man-szigeti TT-nek idén június 10-én, vagyis ma lesz vége, reméljük nem követel több halálos áldozatot a pálya!

Maria Costello a Man-szigeti TT-n

A vakmerő versenyen nők is indulnak. Egyikük Maria Costello, aki már 1995 óta versenyez motorkerékpárral. Korábban állatorvosi ápolónő volt, most pedig versenyújságíró. Úgy véli, hogy a motorversenyzés jellemformáló volt számára és alapjaiban változtatta meg az életét.  A versenyek minden percét élvezi és remélhetőleg ez még jó sokáig így lesz!

Maria Costello oktat a FIM vezetéstechnikai táboraiban

Címlapfotó: Isle of Man TT Races

 

FRISSÍTÉS!

Sajnálatos módon a man-szigeti TT nem múlt el újabb halálos áldozatok nélkül. A verseny utolsó napján a második oldalkocsis verseny második körében egy apa-fia páros, Roger (56) és Bradley Stockton (21) szenvedtek halálos balesetet.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük