HírekMotorbemutatóMotorok

Ducati bemutatta az új, 240 lóerős Panigale V4 R-t

Ducati Panigale V4 RA Ducati World Première websorozat negyedik epizódjában a bolognai gyártó bemutatta az új Panigale V4 R-t. Ezzel a motorral a Ducati ismét megerősíti hivatását: a legfejlettebb és legkifinomultabb technológiai megoldásokat kínálja rajongóinak, amelyekkel az utcai szupersportmotorok még közelebb kerülnek a WorldSBK bajnokságban használt versenymotorokhoz.

Az új Ducati Panigale V4 R már első pillantásra felismerhető a karbonszárnyak jelenlétének és a MotoGP ihlette fényezésnek köszönhetően, amely a fehér rendszámtáblákat integrálja az “1-es” számmal jelzett bizonyítékokkal. A motorkerékpár első alkalommal készül számozott szériában, a progresszív szám és a modell neve a téglából készült alumínium kormányon látható.

A Panigale V4 R szíve az új 998 köbcentis Desmosedici Stradale R motor, amely hatodik fokozatban 16 500 fordulat/perc maximális fordulatszámot képes elérni (a többi fokozatban 16 000), és 15 500 fordulat/perc maximális teljesítménye 218 lóerő (Euro-5 szabványnak megfelelő*), ami abszolút referenciaérték az azonos lökettérfogatú szupersportmotorok panorámájában.

Az új Desmosedici Stradale R minden fejlesztés ellenére a szigorú Euro-5 homologizációnak megfelelő kipufogórendszer által generált korlátozás miatt az előző változathoz képest kissé csökkentett teljesítményt nyújt. A motor teljes potenciálját azonban a versenypályán fejti ki a versenykipufogó felszerelésével, amely lehetővé teszi, hogy elérje a 237 lóerőt, ami 3 lóerővel több, mint az elődjénél.

Az új Panigale V4 R motorfejlesztése során a Shell és a Ducati Corse együttműködésével kifejlesztett speciális olajat is gyártottak. Az új teljesítményű olaj 10%-os mechanikai súrlódáscsökkenést garantál, és további 3,5 lóerővel növeli a maximális teljesítményt, ami a limiteren +4,5 lóerőre emelkedik.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ennek az olajnak a formulája verseny típusú adalékanyagok használatán alapul, amelyek kifejezetten a száraz kuplunggal felszerelt, nagy fordulatszámú motorokhoz készültek. Valójában a MotoGP- és SBK-motorokhoz hasonlóan a száraz kuplung teszi lehetővé az adalékok használatát, amelyek a nedves kuplungnál problémássá tennék a nyomatékátvitelt. Ezeket a kémiai elemeket célzott mennyiségben és százalékos arányban adják az alapolajhoz, hogy biztosítsák a megfelelő egyensúlyt a teljesítmény és a motor védelme között.

A versenykipufogó és a dedikált olaj kombinációjával a Panigale V4 R maximális teljesítménye így elérheti a rendkívüli 240,5 lóerőt.

Ezek a számok a versenysport világából származó kifinomult technikai megoldások alkalmazásának köszönhetően váltak lehetővé.
Először alkalmaznak országúti motorkerékpáron “pisztolyfúrt” titán csatlakozó rudakat, amelyeket hosszirányban fúrnak a rúd mentén (1,6 mm átmérőjű furat). Ez a megoldás, amely lehetővé teszi az olaj átjutását a fejből a kis végig, javítja a kenést és a megbízhatóságot szélsőséges körülmények között.

A Desmosedici Stradale R dugattyúinak szoknyáját DLC (Diamond Like Carbon) felületkezelés jellemzi, egy olyan megoldás, amelyet a MotoGP és a Forma-1 versenyeken használnak, és amely csökkenti a dugattyú és a bélés közötti súrlódást, és amelyet először alkalmaznak közúti motoron. A dugattyúk új geometriával is rendelkeznek, amely 5 grammal könnyebbé teszi őket (ami a tömegük 2%-ának felel meg), így csökkentve a tehetetlenségi erőket, ami a megbízhatóság javára válik.

A további változások a szívószelepek agresszívebb profilját érintik, amelyet ebben a változatban nagyobb emelés (1 mm) jellemez, és új, változó hosszúságú szarvakhoz illeszkedik, amelyek a rövid konfigurációban 5 mm-rel csökkentettek. Ez a módosítás javítja a légzést magas fordulatszámon, és így növeli a maximális teljesítményt a verseny kipufogóval ellátott konfigurációban.

 

Lapozz a folytatáshoz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük