HírekMotorbemutatóMotorok

Az új BMW R 1300 GS új ruhája

BMW R 1300 GS 2024 túraenduroA BMW Motorrad szinte teljesen új ruhába öltöztette az új R 1300 GS-t, amely az elődmodellhez képest igen meggyőző 12 kilogrammot fogyott, teljesítménye pedig 145 LE-re nőtt.

„Az új BMW R 1300 GS modellel újra sikerült meglepni a riválisokat. A motorkerékpárt még gazdagabb anyagfelhasználás, egyszersmind visszafogott komplexitás és tömeg jellemzik. Mindehhez a felhasználási területre összpontosító felszereltség társul, amelynek hatására még látványosabban jut érvényre az, amiről a boxermotoros GS igazából szól. Az új erőforrás mozgatta, egyedülállóan kezes és lenyűgözően motorozható modell mind a járt, mind a járatlan úton diktálja a tempót.” – Thilo Fuchs, a vízhűtéses boxermotorral ellátott modellek termékfelelőse.

Az új BMW R 1300 GS: A „felsőbb szintre lépett GS” új boxermotort, valamint szintén új felfüggesztéseket kapott. Az elődjénél lényegesen könnyebb modell az összes hagyományos GS-erényre rátett egy lapáttal.

A BMW Motorrad több mint négy évtizeddel ezelőtt, az R 80 G/S modellel alapította meg a túraendurók vadonatúj kategóriáját. A boxer erőforrással ellátott BMW GS motorkerékpárok azóta sem találtak itt legyőzőre. Azért, hogy ez ezután se változzon, a BMW Motorrad szinte teljesen új ruhába öltöztette az új R 1300 GS-t, amely az elődmodellhez képest igen meggyőző 12 kilogrammot fogyott.

A középpontban ezúttal is a legendás kéthengeres boxermotor áll. Az újfajta kialakítás minden eddiginél kompaktabb a motor alá helyezett sebességváltónak, valamint az újfajta elrendezésű vezérműtengelynek köszönhetően. A pontosan 1300 köbcentis egység 107 kW (145 LE) teljesítményt ad le 7750-es percenkénti fordulatszámon, a 149 Nm legnagyobb nyomaték pedig 6500-as fordulaton ébred. Ily módon messze ez az eddigi legerősebb sorozatgyártású BMW boxermotor.BMW R 1300 GS 2024 túraenduro

Az új felfüggesztés lelke az acélból készült héjváz, amely amellett, hogy helytakarékosság szempontjából ideális megoldás, merevebb is, mint az előd főváza. A hátsó váz esetében a korábbi acélcsöves struktúrát öntött alumínium konstrukció váltotta. Az új elemmel ellátott EVO Telelever első, valamint az alaposan átfésült hátsó EVO Paralever hátsó futómű jóvoltából a gép még pontosabban irányítható, valamint javult annak menetstabilitása is.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Kiegészítő felszereltségként érhető el az új, elektronikus vezérlésű Dinamikus futómű-állítás (DSA), amely a pillanatnyi szükségleteknek megfelelően, dinamikusan változtatja a csillapítás feszességét és a rugóállandót, valamint a terheléskiegyenlítés mértékét.

Már a korábbi Dynamic ESA Next Generation elektronikus futóműszabályozó rendszer azzal, hogy dinamikusan állította a csillapítást, valamint az előfeszítést, a legkülönbözőbb terepeken is rendkívül biztonságossá és élvezetessé tette a motorozást. Az új, szintén elektronikus vezérlésű Dinamikus futómű-állítás (Dynamic Suspension Adjustment, DSA) azonban még továbbmegy azzal, hogy az első és hátsó csillapítás dinamikus feszességállítását a rugóállandó („rugómerevség”) megfelelő mértékű módosításával ötvözi.BMW R 1300 GS 2024 túraenduro

A vezérléshez a rendszer a kiválasztott menetprogramot, a motorozás körülményeit, valamint az éppen végrehajtott műveletet veszi figyelembe. A terheléskiegyenlítés továbbra is automatikus az előfeszítés állításának köszönhetően. Mindennek az előnyei a bármilyen felületen élvezetesebb motorozásban mutatkoznak meg. Függetlenül attól, hogy a motoros egyedül vagy utassal, netán nagyobb csomagokkal felpakolva halad-e, a DSA még nagyobb biztonságot, teljesítményt és kényelmet szavatol.

Az adaptív járműmagasság-szabályzás és a sportfutómű gyári extraként érhető el.

Két további, kizárólag az opcionális DSA-val együtt elérhető kiegészítő felszereltség is megrendelhető az új R 1300 GS-hez: az egyik az új, adaptív járműmagasság-szabályzás, a másik pedig a sportfutómű.BMW R 1300 GS 2024 túraenduro

Az új R 1300 GS-hez rendelhető adaptív járműmagasság-szabályzás automatikusan a pillanatnyi menetkörülményekhez igazítja a motorkerékpár magasságát, amivel a lehető legnagyobb kényelmet nyújtja. Mindez ráadásul egyáltalán nem megy a kiváló menettulajdonságok rovására és a bedöntési szabadságot sem csorbítja.

Az elöl-hátul 20 milliméterrel hosszabb rugóút, valamint az opcionális, sportosan feszes hangolású, kifejezetten a GS-hez kifejlesztett sportfutómű jóvoltából a terepmotorosok is bőségesen megtalálják itt számításukat.

 

Lapozz a folytatáshoz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük