EseményekKiemeltMotoros túra

Álljunk meg, pisilni kell! – Mit csináljuk egy motoros túrán, ha már nagyon sürgős?

Pisilni kell - november a hólyag túlműködés hónapjaGondolom mindenkinek ismerős a fenti mondat. Mindenki hallotta már ezerszer, és nem, nem csak a nőkkel fordul elő, hogy sűrűn kell látogatniuk a WC-t. Pedig a közhiedelem úgy tartja, vagy inkább a férfiak – akik el akarják terelni a saját problémájukról a figyelmet – ezt terjesztik.

November nem csak a férfiak, hanem a hólyag egészségének a hónapja is. És bár a pisilés általában tabu téma, motorosként sem mehetünk el mellette szó nélkül.

Tegye fel a kezét, akinek már kellett megállnia egy motoros túrán azért, mert valaki másnak pisilnie kellett!

És most az tegye fel, aki miatt gyakran meg kell állítani a motoros társakat!

Netán olyan is van itt, aki azért nem mer nagyobb csapattal együtt motorozni, mert kellemetlennek érzi, hogy mindig miatta kell megállni?

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Na ugye, én megmondtam.

A statisztikák szerint 10-ből 1 ember küzd a zavaró hólyagtúlműködés tüneteivel. Ami azt jelenti, hogy ha tízen elmegyünk motorozni, akkor jó eséllyel lesz köztünk legalább egy valaki, aki mindig a WC-re rohangál minden megállásnál. (A többiek közül pedig lesz legalább egy valaki, aki miatt azért kell majd megállni, mert nem tankolt vagy nem ment el pisilni akkor, amikor a többiek, szóval no para, akkor újra el tudsz majd menni pisilni – de ez már egy más téma.)

A hólyagtúlműködés gyakori tünetei a következők:

  • Sürgősség: hirtelen jön az inger, hogy menni kell.
  • Gyakoriság: gyakran kell WC-re menni.
  • Sürgősségi vizeletinkontinencia: vizeletszivárgás.

Ha ismerősek ezek a tünetek, végezz hólyagtréninget vagy medencefenék-izomtréninget, amik javíthatják vagy akár meg is szüntethetik a tüneteket. Ha ezek a terápiák nem használnak, fordulj orvoshoz, mert akár gyógyszeres kezelésre is szükség lehet, de most nem ez a cikk témája.

Rövid távon, ha motoros túrára indulsz, mindenképpen tervezz előre!

1. Állj meg sűrűbben!

Szerencsére a motorok üzemanyagtartálya véges, így akadnak olyan modellek, amelyeket 150 kilométerenként tele kell tölteni. Ez azt jelenti, hogy legrosszabb esetben másfél óránként van a túrában egy benzin és pisiszünet. Ezt az intervallumot egyébként akkor is érdemes tartani, ha egyébként a motor még bírná, hiszen a motoron ülve is elfáradunk, egy idő után lankad a figyelmünk, és nem árt pihenni, nassolni egyet, a dohányosok pedig lehetőleg ilyenkor cigizzenek!

Az pech, ha nagy tankos túramotorokkal vannak a többiek és starttól-célig elmotoroznak egy seggel. Ilyenkor vagy bevállalod, hogy miattad kell megállni, vagy egyszerűen el sem indulsz velük, hogy ne rajtad köszörüljék egész túrán a nyelvüket. Vagy reménykedsz, hogy van köztük valaki (és egyébként 25 éves motoros tapasztalatom alapján azt mondom, hogy 99%, hogy lesz), aki indulás előtt nem tankolt, és/vagy nem bír ki ennyit evés, ivás, cigi nélkül sem.

2. Indulás előtt már ne igyál!

Az is jó taktika lehet, ha indulás előtt néhány órával már nem iszol jelentős mennyiségű folyadékot. Azonban ebben az esetben is figyelj arra, hogy a pihenőknél az elveszett vizet pótolni kell. Ilyenkor pár kortyot igyál csak egyszerre, hogy elkerüld a dehidratáltságot. Este pedig ne felejtsd el pótolni az egész napi vízszükségletet!

3. Kerüld a vízhajtó italokat, ételeket!

Bizonyos ételekről köztudomású, hogy kihajtják a szervezetből a vizet, emiatt fokozódik a hólyag aktivitása is. Ilyenek a kávé, a fűszeres, citrusos ételek és az alkohol is. Lehetőleg indulás előtt ezeket kerüld el! Az alkohol remélem eszedbe sem jutott, mielőtt motorra ülnél!

+1. Ha már nincs mit tenni

Ha már úgy érzed, nem bírod tovább tartani – bár inkább lehetőleg még előtte – jelezz a túravezetőnek, hogy mihamarabb álljatok meg. Amíg elértek a következő parkolási lehetőségig, tereld el a figyelmed az ingerről, énekelj, és próbálj lazítani.

Ha a problémád állandó, nem szégyen beszerezni indulás előtt vékony inkontinencia betétet, ami nem vastagabb, mint egy normál tisztasági betét, csak sokkal jobban tartja a nedvességet. Sok esetben ez a biztonságérzet csökkenti az ingert is, míg a stressz és a gondolat, hogy nincs a közelben WC, fokozhatja azt.

Ez utóbbi probléma – a rendes, higiénikus WC hiánya – elsősorban nőknél szokott gondot okozni. Míg a férfiak lazán megállnak az út szélén, és ha a szükség úgy hozza, még egy fát sem keresnek, a nőknél ez azért nem ennyire egyszerű.

A megoldás egy pisilő tölcsér beszerzése lehet, aminek segítségével nem kell ráülni a nyilvános WC-re, de akár az erdőszélen is megoldás lehet guggolás helyett. Főleg bőr overallban. Hogy hogyan működik, azt ebben a videóban teszteltem:

 

Címlapfotó: screenshot a Faterok Motoron című filmből

Irj cikket a Csajok a motoron oldalra!

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük