fbpx

A motoros ruházat ápolása

motoros ruhazat apolasa 2Sokan divatból is hordanak számukra tetsző motoros öltözékeket, de ezeknek a felszereléseknek az elsődleges feladatuk, hogy megvédjék használójukat az esetleges sérülésektől, illetve az időjárás viszontagságaitól.

Mivel a motorost az autóvezetővel ellentétben ruházatán kívül semmilyen egyéb eszköz – zárt karosszéria, légzsák, biztonsági öv, szélvédő – nem védi, különösen fontos azok állapotára, tisztaságára megfelelően ügyelni. Motorunk szezon előtti felkészítése mellett ezeket, a biztonságunkat és kényelmünket szolgáló eszközöket is karbantartanunk, ellenőriznünk kell.

Egy igazán gondos motoros már a szezon végén úgy rakja be a szekrénybe motoros ruházatát, hogy előtte megfelelően megtisztította, kimosta és ellátta megfelelő ápolással. Nekik sok dolguk ebben a témában nem akad a szezon kezdetével. Előfordulhat ugyan, hogy az alaposság ellenére a téli állásban is kárt szenved egy-egy felszerelés, így használat előtt érdemes azokat átnézni.

Ha garázsban, pincében, nehezen szellőző helyen tároltuk dolgainkat, könnyen előfordulhat, hogy penészfoltok keletkeznek a nyirkos szöveteken, bőrökön, illetve kártevők, pókok, bogarak használják ideiglenes otthonuknak, így azok ilyenkor tisztítás után kiáltanak. Javasolt lakásban, szekrényben teleltetni a motoros ruháinkat, sisakokat.

Azok, akik koszosan tették el felszerelésüket a szezon végeztével, mindenképp végezzenek egy tavaszi nagytakarítást a motoros ruhatár darabjain!

Bukósisak tisztítása

A korszerűbb sisakok bélésének nagy részét könnyedén eltávolíthatjuk, így azokat egy mosással frissé, tisztává varázsolhatjuk. Kerülendő a mosógép, nehogy formáját veszítse egy-egy arcpárna, bélés, illetve, hogy ne sérüljenek a varrások, rögzítési pontok. Javasolt a mosószeres, nem túl forró melegvíz, a kézi mosás és a napon való szárítás. Ne hagyjuk huzamosabb ideig nedvesen a kimosott részeket, mert a lassú száradás miatt áporodott szagúvá válhatnak, de ugyanakkor kerüljük a drasztikus szárítást is (hősugárzó, hajszárító)!

A régebbi, nem kivehető béléssel szerelt sisakok is tisztíthatók mosással, de szárításuk nehézkes, így ebben az esetben, a motoros boltokban kapható sisaktisztító és fertőtlenítő spray-k, habok adhatnak megoldást. Ha a sisak bélése elhasználódott, kitágult, mindenképp vásároljunk új sisakot, mert a fejen lötyögő, anyagában szétmálló bélésű sisak nem biztonságos.

A sisak külső héjának tisztítására a leginkább azok a tisztítószerek alkalmasak, melyekkel a motorkerékpár fényezett felületeit is javasolt kezelni, tisztán tartani. Ezek általában gyors wax-ok, melyek spray formájában vásárolhatók meg. Használatukkal a poros, bogaras felületeket mosás nélkül is lehet tisztítani úgy, hogy karcot nem okoznak, használatukkor védőréteggel vonják be a felületet, ezzel biztosítva a későbbi szennyeződések könnyebb eltávolítását. Persze léteznek, kimondottan erre a célra készült, bukósisak tisztító termékek is. A spray használatakor ne a kezelendő felületre, hanem egy puha rongydarabra fújjunk keveset, majd körkörös mozdulatokkal tisztítsuk meg a koszos felületet, és utána egy másik, tiszta ronggyal töröljük fényesre, foltmentesre a sisakot!

A plexi tisztítására lehetőleg csak vizet, illetve kimondottan plexitisztító folyadékot használjunk. Mivel a modern plexik különféle páramentesítő réteggel vannak ellátva, így durvább kémiai anyagokkal (pl. alkohol) könnyen tönkretehetjük a bevonatot, ami lepattogzik, behomályosodik, és adott helyzetben, – elvesztve páramentesítő tulajdonságát – drasztikus párásodáshoz vezet, így válva balesetveszélyesé.

Ha bogaras, koszos a plexi, nedves papír kéztörlőt, vagy rongyot rakjunk a szennyezett felületre, várjunk néhány percig, és egy másik, vizes és tiszta ronggyal töröljük le a koszos lét, végül egy szárazzal pedig tisztára. Ezt a műveletet motorozás közben is javasolt elvégezni, főleg a szétkenődött bogarak miatt. A tisztító spray-ket is hasonlóképp alkalmazzuk. Amennyiben sisakunk plexije karcos, vagy a páramentesítő bevonata sérült, mindenképp vásároljunk újat. A drága cseredarab megvásárlását a megfelelő, rendszeres tisztítással elkerülhetjük.

Az állban nyitható sisakok mechanikus részeit (zárak, forgó csapok) szakszerűen szedjük szét, tisztítsuk meg a kosztól, összetapadt kenőanyagtól, és vékony rétegben szilikonzsírral lássuk el a csúszó felületeket. Érdemes még átnézni a szellőzőjáratokat, és az ott rekedt bogárhullákat is eltávolítani, így javítva a levegő cirkulációját a sisakhéjban.

A cikknek még nincs vége, lapozz tovább!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x