CsajokMotoros divat

Barkácsszakkör karantén idejére – Home made szájmaszkok 2.0

szajmaszk 01Ha már otthon kell maradni, használd ki te is az idődet haszontalan és hasznos tevékenységekkel egyaránt. A mostani helyzetben sok mindent úgysem tudsz csinálni. A legjobb, amit tehetsz, hogy a többiekkel együtt lassítod a vírus terjedését.

A fertőzés továbbadásának, vagy épp megszerzésének egyik fontos ellenszere a szájmaszk. Hogy miért is, azt már nyilván te is tudod a számos tájékoztató videóból, melyek a médiában keringenek. Persze, ilyenkor ezek is hiánycikké válnak, ahogy sok más, normál helyzetben nem annyira pörgő áru.

Amennyiben te szeretnéd kezedbe venni a szájmaszkhiány ügyét, akkor egyszerűen készíts magadnak egyet. NaNa már bemutatta a saját verzióját. (Ha még nem iratkoztál fel a YouTube csatornánkra, most tedd meg!) Tőle függetlenül én is készítettem egyet, bár az alapanyagok eltérnek az övéitől. Motoros cuccot persze ez is tartalmaz.

A maszk alapját egy térdvédő protektor képzi. Persze, nem lehetne alkalmas, ha nem egy kimondottan nyári, szövet motoros nadrágba való, lyukacsos, jól szellőző protektort használtam volna fel.

szajmaszk 08

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A nadrágot, amiben volt, szinte soha nem hordtam, mivel a szára nekem kicsit rövid, így csak a szekrényben porosodott. No de most lett értelme a létének, és egy darabkája hasznossá vált. A protektor sípcsont védő részét levágtam, majd a korábban kibontott élvédő szalagot visszavarrtam a megmaradt, térdkalácsot védő formára.

Mivel nem illeszkedett alaphelyzetben az arcomhoz, egy 2 milliméter vastag, és 8 centi hosszú acéldrótot belefűztem az élvédő szalagba a maszk felső részén, ahol az orrnyeregre támaszkodik. Miután visszavarrtam a kibontott élvédőt, az orrnyergem formájára hajtogattam a drótot.

Ha kifogyott a COVID-19 maszk, készítsd el magad!

A felső részt ezzel illesztettem, de az áll alatti szakasz még nagyon elállt, így ott sok volt a hézag. Nem vacakoltam sokat a vágással, kibontogatással, hanem „Z” alakba hajtottam két helyen az élt, varrással rögzítettem, így rövidítve az anyagot. Ennek eredménye az lett, hogy jobban közelít a maszk a félgömbformához, és teljesen illeszkedik az arcomra.

szajmaszk 08A szűrő részét többféle anyagból meg lehet oldani. Lehet akár papír zsebkendő, jármű légszűrő, pollenszűrő kibelezett anyaga, vagy NaNa nyomán porszívó zsák darabka, melyeket akár ki is lehet mosni használat után, vagy cserélni lehet a maszkon belül. Persze, a maszkot mindenképp mosni kell a használat után.

A fejre való rögzítés legegyszerűbb módja az, ha a fülre akasztható hurkokkal látjuk el a maszkot. Én ezt úgynevezett kalapgumival oldottam meg, de ha van egy kis kreativitásod, akkor más megoldást is választhatsz.

Ha nincs kedved varrogatni, vagy nem is tudsz, és nem szeretnél orvosnak, vagy ápolónak látszani egy bevásárlás alkalmával, akkor jó választás lehet egy airsoft félmaszk is. Persze, az kérdéses, hogy ha egy ilyenben megjelensz mondjuk egy benzinkúton, vagy bankban, akkor hogyan fogják ezt díjazni.

szajmaszk 1

Ezeket a maszkokat airsoft játékokon használják arra a célra, hogy a 6 milliméteres műanyag golyók ne a szádban landoljanak, ha fejtalálatot kapsz. Ha egy ilyened van, már nem is kell farigcsálnod, varrogatnod semmit, csak felcsatolod és kész a maszk.

Persze, csak úgy önmagában nem alkalmas a levegőben repkedő vírusok megfékezésére, így ezekbe is bele kell applikálnod papírszűrőt. Számos kivitel létezik az airsoft szájmaszkokból, melyeket jellemzően az ilyen profilú cégek forgalmaznak. Mi a Combat Zone fegyverszaküzlettől kaptunk lehetőséget, hogy néhányat itt bemutassunk nektek, melyeket a cég honlapján ti is megtekinthettek.

Azt semmiképp ne felejtsétek el, hogy a legjobb szájmaszk sem véd 100 százalékban a fertőzésektől. Továbbra is tartsátok be azokat az óvintézkedéseket, melyeket eddig megismerhettetek. A szájmaszk csak egy része a védelemnek, melyet te tartasz a kezedben, illetve a fejeden. Légy körültekintő és felelősségteljes, hogy mihamarabb önfeledten motorozhass, vagy épp airsoft versenyekre menj a maszkoddal a nyári napsütésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük