fbpx

A Honda és a Yamaha is Red Dot Termékdizájn díjat kapott

honda red dot cbr 1000rr r firebldae spA hír még annyira friss, hogy a Red Dot 2020 dizájnverseny szervezői csak március 30-tól kezdik lassan csöpögtetni az idei nyertesek listáját. Persze maguk a díjazottak már tudják az eredményt, és jó hír, hogy két motorkerékpár is van győztesek között.

Az egyik sikert a Honda könyvelheti el, hiszen a döntőbizottság választása a különleges, kiváló terméktervezésért járó kategóriában a CBR1000RR-R Fireblade SP-re esett. A kitüntetések újabb bizonyságai a Honda szép, kimagasló használati értékű tárgyak iránti elkötelezettségének.

A másik nyertes a Yamaha Motor Ténéré 700-as motorkerékpárja. A cég 2012 óta már kilencedik alkalommal nyert idén Red Dot dizájndíjat termékeivel.

A minden évben átadott Red Dot kitüntetéseket terméktervezéshez, márkaépítéshez és kommunikációhoz kapcsolódó munkák nyerhetik el, amelyeket aztán kiállítanak a Red Dot Design Museumban. A tárlatnak stílszerűen az esseni Design Zentrum Nordrhein-Westfalen ad otthont, méltó környezetet teremtve a lélegzetelállító alkotásoknak. A nemzetközi zsűri negyven szakembert tömörít magába, akik tesztelik és értékelik a benevezett tárgyakat, majd összegzik és megvitatják tapasztalataikat.

Honda CBR1000RR-R Fireblade SP

A 2020-as CBR1000RR-R Fireblade SP az 1992-ben életre hívott Fireblade család legújabb, legmodernebb tagja. Akárcsak felmenői, ez a modell is, új mércét állított a közúti használatra is alkalmas, literes gyorsasági motorkerékpárok szegmenségben, ugyanakkor páratlan teljesítményével és radikális megjelenésével minden eddiginél nagyobb előrelépést jelent a kategóriában. Tervezésekor a „Versenyre született” jelmondat határozta meg a mérnökök munkáját.

Ennek jegyében vetették papírra a minimalista stílusban fogant orr-részt, az agresszív, meredeken ívelő oldalidomokat és a megnövelt méretű alsó elemeket. Szintén ez a filozófia érvényesült a légbeömlők és légterelők formázásánál is, ami nem kisebb eredményt hozott, mint a kategória legkedvezőbb légellenállási együtthatóját: 0,270 cW-t.

Az aerodinamikai hatékonyságot fokozó szárnyak a Honda MotoGP-versenygépéről érkeztek, s azon túlmenően, hogy még látványosabbá teszik a formavilágot, a leszorítóerőre és az úttartásra is kedvező hatással vannak. Ez rendkívül fontos, ugyanis a minden idők legerősebb soros, négyhengeres, feltöltő nélküli Honda-erőforrása bújik meg a kis tömegű alumíniumvázban.

Az új Fireblade megalkotásában oroszlánszerepe volt a Honda digitális szimulációkért, agyagmodellekért és vázlatrajzokért felelős szakembereinek, akik teljesen új irányból közelítették meg a rájuk bízott feladatot. Munkájuk során folyamatos, mondhatni, azonnali visszajelzéseket kaptak, így a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legnagyobb eredményt érték el.

A tesztekben a Honda házon belüli motorsport-szakértői, a Honda Racing Corporation (HRC) tagjai is részt vettek, erre utal a CBR1000RR-R Fireblade SP piros-fehér-kék színekből összeállított fényezése is.

Satoshi Kawawa, a Honda motorkerékpár-üzletágának vezetője elmondta: „A CBR1000RR-R Fireblade SP arra született, hogy minden kategóriában versenyeket nyerjen, beleértve a kisebb viadalokat és a nemzetközi futamokat is. Ezt a célt szem előtt tartva határoztuk meg a formavilágot és a stílust – a legapróbb részleteket is a kimagasló sebesség és teljesítmény, valamint az aerodinamikai hatékonyság jegyében dolgoztuk ki. Óriási megtiszteltetés, hogy ilyen nagy presztízsű díjjal ismerték el munkánkat.”

Yamaha Ténéré XTZ 700

A Yamaha Ténéré 700 egy kalandtúra motorkerékpár, amely a Ténéré márka legjobb hagyományain alapul, és a világ egyik legkeményebb terepraliján a Dakaron is bizonyított az 1980-90-es években. A Ténéré 700 egy 689 cm3-es, soros, vízhűtéses, 2 hengeres motorblokkal rendelkezik, amelyet könnyű vázba szereltek be.

yamaha xtz700 1019A sofőr üléspozíciója nagyfokú szabadságot biztosít, a jármű nagy tartósságával és egyszerű karbantartásával, valamint a terhelés alatt történő nagy alkalmazkodóképességgel egyesíti magában a terepmotorozás élményét, a kalandot és a turisztikai teljesítményt.

Az „Exciting Adventure Ténéré” formatervezési koncepciójának köszönhetően ez a modell magasan elhelyezett fejidommal rendelkezik, amely három darabból álló szélvédőt tartalmaz, jellegzetes fényszóróval és különleges üzemanyagtartály dizájnnal.

Az új Ténérét nemrég díjazták a német “iF Design Award”-on is és a “Good Design Award 2018” rendezvényen is elismerést kapott.

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x