MotorbemutatóMotorok

Orange County magyar módra – Motorépítés kicsit másképp

Szerencsére hazánkban számos profi motorépítő ténykedik, akik alkotásai lazán felveszik a versenyt a nemzetközileg is elismert műhelyek gépeivel. Persze, mellettük sokan próbálnak pusztán tehetségükkel kitűnni a tömegből, amilyen Berci is, aki hatalmas lelkesedéssel készíti motorjait.

A profi építők már sokszor megrendelésre dolgoznak, vagy kimondottan eladásra álmodnak meg, készítenek el gépeket. A leendő tulaj által biztosított összegekből könnyen tudják összevásárolni a szükséges alkatrészeket, kiegészítőket, vagy épp van befektetni való pénzük, hogy megelőlegezzék a költségeket. De mi van akkor, ha se megrendelő, se felesleges százezrek, vagy milliók, csupán az épített motorok iránti szerelem, kreativitás és kitartás van meg?

Vannak, akik a hosszú évek tapasztalatának köszönhetően sok mindent maguk készítenek el kiváló minőségben. Hegesztenek, esztergálnak, lakatos munkákat végeznek el, fényeznek, terveznek úgy, hogy már rég kezükben a rutin, és az első lépéstől az utolsóig, minden a saját kezük munkája. Akikben a tudás még nincs meg, kénytelenek tanulni, kísérletezni, sokszor feleslegesen dolgozni, újra és újra nekifutni a műveleteknek, hogy végül kitartásuk meghozza gyümölcsét.

Zsiga Bertalan az utóbbiak közé tartozik. 2002-ben kapta el a gépszíj, amikor a Discovery csatornán megjelent az Orange County Choppers építéseit bemutató sorozat. Magával ragadta, amit ott látott, és lelkesen követte végig minden egyes részét. Ezek után örökre rabul ejtette a motorépítés világa. Emellett itthon is szívesen látogatta a kiállításokat, találkozókat, így közelebbről is szemügyre vehette az egyedi alkotásokat. Idővel úgy érezte, hogy elég volt a nézelődésből, és szeretne maga is alkotni egy olyan motort, amiről elmondhatja, hogy a két keze munkáját dicséri.

Nem mellékes tény, hogy Berci nagyon hasonlít valakire, mely hasonlóság hamar szembetűnik. Nem is akárkivel keverik össze őt lépten-nyomon, hanem az ifjabbik Paul Teutul-lal, aki Berci példaképe. Persze, ő is rátesz egy lapáttal, mert ugyanolyan sapkát, napszemüveget, inget hord, így aztán teljesen összezavarja a népet, főleg egy-egy motoros rendezvényen, ahol sokan ismerik Paul Jr.-t. Ha az emberek még Berci kutyáját, a Teutul-ok által kedvelt bull mastiffot is látták volna, már teljes lett volna a képzavar.

bcc 01

A 2008-as EMAT-on is sokan azt hitték, hogy káprázik a szemük. Az ott kiállított OCC gép környékén felbukkanó Berci tömegeket vonzott maga köré. Ez volt a hasonmásság igazi coming out-ja. A hasonlóság döbbenetes, és azután is körülrajongták, közös fotókat készítettek vele, miután kiderült, hogy Berci hazánk fia, és tökéletesen beszél magyarul.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Ezt a népszerűséget persze nagyon élvezte. Ki ne érzett volna így. Akkoriban még a boltban is felismerték, és megállították az emberek. Ez volt az a pont, amikor tényleg bekattant nála valami, és alig várta a pillanatot, hogy szikrázó forgácsok kíséretében elkészítse egy nap első saját motorját, így lépve példaképe nyomdokába.

Sajnos, a szűkös anyagi lehetőségek miatt nem sétálhatott be egy motorkereskedésbe, hogy alapnak egyszerűen vegyen egy átalakításra váró gépet. Édesapja, látván a motorok iránti lelkesedését, 2012-ben meglepte egy 50-es, négyütemű kis géppel, amin elkezdhette bontogatni szárnyait. A kissé viharvert, ütött-kopott motort első körben rendbe rakta, ahogy lehet, de néhány hónap után nekiállt a gyökeres átalakításnak.

A pókhálós témát persze Paul Jr. motorja inspirálta. Ezt a gépet idővel átépítette, és indult is vele a 2016-os EMAT moped kategóriájában, ahol bár nem nyert, az elért helyezésnek is nagyon örült. Ezután nem hagyta annyiban a dolgot, és nekiállt egy másik gépnek is, mely esetében már sokkal több saját műszaki megoldást alkalmazott, és a munkafolyamatok nagy részét is szintén maga végezte.

bcc 01

Olykor segítséget kap szomszédjától is, mert szerszámparkja nem teljes. Így van, hogy az esztergálni, hegeszteni valót másra bízza, de ha lehetne, ezeket a feladatokat is ő csinálná. Így is jut neki lehetőség a lemezmunkákra, a festésre, mely utóbbival nagyon sokat kísérletezett, hogy elérje a kívánt eredményt. A munkafolyamatok közül a legjobban ennek a műveletnek a sikertelenségét utálja, ami érthető. Ha elrontja, kezdheti elölről az aprólékos munkát.

Amit viszont nagyon kedvel, az a lemezmunka, az, ahogy létrejönnek keze alatt a megálmodott formák. Nem is csoda, mert Berci eredeti szakmája szerszámgéplakatos, és a jelenleg faiparban eltöltött hétköznapok után érthető, hogy hiányzik számára a fémmel való munka. Szerencsére kézügyességért nem kell a szomszédba mennie, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy kreativitását megfelelőképp kiélje. Ez családi örökség, mivel Édesapja is hasonlóan gyakorlatias ember.

bcc 01

A 2017-es építése sokkal látványosabb lett a korábbinál, de helyezést az EMAT-os megmérettetésen nem ért el. Joggal volt ugyan csalódott, de a közönség elismerése kárpótolta. Mint a korábbi építéséhez, ehhez is sok ötletet merített a kiállításokon, televíziós sorozatokban, illetve az interneten látottakból.

Az OCC mellett, egy szintén híres motorépítő, Billy Lane munkássága is hatott rá, így nem csak a Teutul-ok ötletei inspirálták. Sokszor a látott ötleteket módosítja, így jönnek létre az egyedi, Bercire jellemző elképzelések. Bár örülne közelebbi, magyar motorépítőkkel ápolt kapcsolatoknak, de megelégszik azzal, hogy teljesen önállóan, saját ötletek alapján dolgozik.

Nem csak az épített motorok között láthatjuk kétkerekűit. Ha lehet, több motoros témájú kiállításra, találkozóra is elviszi gyermekét, ahol aztán fürödhet a dicsőségben, mert sikere mindig garantált. Így többek között 2012-ben egy barcsi jótékonysági motoros találkozón megrendezett motorszépségversenyen harmadik helyezést ért el, majd egy évre rá, szintén ezen a rendezvényen a legszebb robogóért járó díjat is besöpörte. 2016-ban ellátogatott a pécsi Autó és Motor Tuning találkozóra, ahol szintén elismerték munkáját, továbbá a Meglepetés című újság hasábjain is találkozhattunk nevével.

Miután a heves vérmérsékletéről híres Teutul család útjai szétváltak, Berci az ifjabbik Paul munkásságát követte figyelemmel, mivel elképzelései, építési technikái jobban tetszettek neki. Lelkesedését még a Facebook-on kialakított Paul Jr. rajongói profillal is kifejezte. Az amerikai srác tud Berciről, a hasonlóságról, de néhány lájkon kívül más kontaktus nincs köztük, ami úgy tűnik, elegendő a lábodi motorépítőnek, és dolgozik tovább, hogy álmait valóra váltsa.

bcc 01

Berci nem egy törtető típus. Szerény, és beéri azzal, hogy ismerik, elismerik azt, amit csinál. A legnagyobb álma az lenne, ha befutott motorépítőként vonulhatna be a köztudatba, de tudja, hogy ehhez még sok munka kell. Édesapja és családja mindenben támogatja, bátorítják és büszkék rá. Van, hogy még dicsekednek is vele. Sokan életük végéig csak álmodoznak, de nem csapnak bele a lecsóba, nem állnak neki megvalósítani azt, amit elképzelnek, szóval van mire büszkének lenni.

Bercit első motoros élménye általános iskolás korában, egy öreg Simson Swalbe nyergében érte, de idáig nem tehette meg, hogy saját motorja legyen. Immár nem hogy saját, de saját építésű, teljesen rá jellemző, egyedi motorral járja a környéket. Mivel kismotorról van szó, csak rövidebb utakra vállalkozik, de néha elgurul vele Nagyatádra is, ahol sokan felismerik.

Érdekes módon Berci nem az a tipikus motoros arc. Zenei ízlése sem illik ebbe a világba, ahogy életformája sem. Ez is egyedivé teszi őt. Imádja a filmeket, különösen a sorozatokat, krimiket, no és persze a Halálos iramban epizódjait.

Vágyai között szerepel, hogy egy napon nagymotorra üljön és messzebbre is tekeregjen így. Kedvenc márkája természetesen a Harley-Davidson és a baggerek. Álmok, célok vannak dögivel, ez élteti. Már elkezdett agyalni harmadik motorján, melynek vázát is maga faragja át. Egyre többet akar, és kap is a motorépítéstől.

Egyáltalán nem tervezi eladni motorjait. Csak a maga szórakoztatására építi őket, ami szintén megkülönbözteti őt a többi motorépítőtől. Ő már tudja, hogy kicsiben is lehet nagyot alkotni. Sokan bátorítják, és segítik is, így minden bizonnyal újból csinos darab gurul ki a garázsából. Izgatottan várjuk, hogy milyen lesz a harmadik Berci bike.

bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01
bcc 01

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük