fbpx

Orange County magyar módra – Motorépítés kicsit másképp

bcc 44Szerencsére hazánkban számos profi motorépítő ténykedik, akik alkotásai lazán felveszik a versenyt a nemzetközileg is elismert műhelyek gépeivel. Persze, mellettük sokan próbálnak pusztán tehetségükkel kitűnni a tömegből, amilyen Berci is, aki hatalmas lelkesedéssel készíti motorjait.

A profi építők már sokszor megrendelésre dolgoznak, vagy kimondottan eladásra álmodnak meg, készítenek el gépeket. A leendő tulaj által biztosított összegekből könnyen tudják összevásárolni a szükséges alkatrészeket, kiegészítőket, vagy épp van befektetni való pénzük, hogy megelőlegezzék a költségeket. De mi van akkor, ha se megrendelő, se felesleges százezrek, vagy milliók, csupán az épített motorok iránti szerelem, kreativitás és kitartás van meg?

Vannak, akik a hosszú évek tapasztalatának köszönhetően sok mindent maguk készítenek el kiváló minőségben. Hegesztenek, esztergálnak, lakatos munkákat végeznek el, fényeznek, terveznek úgy, hogy már rég kezükben a rutin, és az első lépéstől az utolsóig, minden a saját kezük munkája. Akikben a tudás még nincs meg, kénytelenek tanulni, kísérletezni, sokszor feleslegesen dolgozni, újra és újra nekifutni a műveleteknek, hogy végül kitartásuk meghozza gyümölcsét.

Zsiga Bertalan az utóbbiak közé tartozik. 2002-ben kapta el a gépszíj, amikor a Discovery csatornán megjelent az Orange County Choppers építéseit bemutató sorozat. Magával ragadta, amit ott látott, és lelkesen követte végig minden egyes részét. Ezek után örökre rabul ejtette a motorépítés világa. Emellett itthon is szívesen látogatta a kiállításokat, találkozókat, így közelebbről is szemügyre vehette az egyedi alkotásokat. Idővel úgy érezte, hogy elég volt a nézelődésből, és szeretne maga is alkotni egy olyan motort, amiről elmondhatja, hogy a két keze munkáját dicséri.

Nem mellékes tény, hogy Berci nagyon hasonlít valakire, mely hasonlóság hamar szembetűnik. Nem is akárkivel keverik össze őt lépten-nyomon, hanem az ifjabbik Paul Teutul-lal, aki Berci példaképe. Persze, ő is rátesz egy lapáttal, mert ugyanolyan sapkát, napszemüveget, inget hord, így aztán teljesen összezavarja a népet, főleg egy-egy motoros rendezvényen, ahol sokan ismerik Paul Jr.-t. Ha az emberek még Berci kutyáját, a Teutul-ok által kedvelt bull mastiffot is látták volna, már teljes lett volna a képzavar.

A 2008-as EMAT-on is sokan azt hitték, hogy káprázik a szemük. Az ott kiállított OCC gép környékén felbukkanó Berci tömegeket vonzott maga köré. Ez volt a hasonmásság igazi coming out-ja. A hasonlóság döbbenetes, és azután is körülrajongták, közös fotókat készítettek vele, miután kiderült, hogy Berci hazánk fia, és tökéletesen beszél magyarul.

Ezt a népszerűséget persze nagyon élvezte. Ki ne érzett volna így. Akkoriban még a boltban is felismerték, és megállították az emberek. Ez volt az a pont, amikor tényleg bekattant nála valami, és alig várta a pillanatot, hogy szikrázó forgácsok kíséretében elkészítse egy nap első saját motorját, így lépve példaképe nyomdokába.

Sajnos, a szűkös anyagi lehetőségek miatt nem sétálhatott be egy motorkereskedésbe, hogy alapnak egyszerűen vegyen egy átalakításra váró gépet. Édesapja, látván a motorok iránti lelkesedését, 2012-ben meglepte egy 50-es, négyütemű kis géppel, amin elkezdhette bontogatni szárnyait. A kissé viharvert, ütött-kopott motort első körben rendbe rakta, ahogy lehet, de néhány hónap után nekiállt a gyökeres átalakításnak.

A pókhálós témát persze Paul Jr. motorja inspirálta. Ezt a gépet idővel átépítette, és indult is vele a 2016-os EMAT moped kategóriájában, ahol bár nem nyert, az elért helyezésnek is nagyon örült. Ezután nem hagyta annyiban a dolgot, és nekiállt egy másik gépnek is, mely esetében már sokkal több saját műszaki megoldást alkalmazott, és a munkafolyamatok nagy részét is szintén maga végezte.

Olykor segítséget kap szomszédjától is, mert szerszámparkja nem teljes. Így van, hogy az esztergálni, hegeszteni valót másra bízza, de ha lehetne, ezeket a feladatokat is ő csinálná. Így is jut neki lehetőség a lemezmunkákra, a festésre, mely utóbbival nagyon sokat kísérletezett, hogy elérje a kívánt eredményt. A munkafolyamatok közül a legjobban ennek a műveletnek a sikertelenségét utálja, ami érthető. Ha elrontja, kezdheti elölről az aprólékos munkát.

Amit viszont nagyon kedvel, az a lemezmunka, az, ahogy létrejönnek keze alatt a megálmodott formák. Nem is csoda, mert Berci eredeti szakmája szerszámgéplakatos, és a jelenleg faiparban eltöltött hétköznapok után érthető, hogy hiányzik számára a fémmel való munka. Szerencsére kézügyességért nem kell a szomszédba mennie, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy kreativitását megfelelőképp kiélje. Ez családi örökség, mivel Édesapja is hasonlóan gyakorlatias ember.

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x