Házi barkácsMotorok

A csillámpóni projekt, avagy házi barkács útmutató motor fóliázáshoz – 2. rész

Procedúra:

  • Az alábbi videón láthatod a legegyszerűbb módszert a kisebb darabok elkezdéséhez. Ketten kelletek hozzá, a fóliáról a papírt leszeded, és a hőlégfúvó fölött kb. 50 cm-re kifeszítve átmelegítitek. Ez azért fontos, mert így egyenletesen nyúlik a fólia.
  • Ezt követően egy gyors, határozott, de nem erős mozdulattal az idomra ráhúzzátok a fóliát. Vigyázat, itt törhet el a legkönnyebben az idom rögzítő füle, ha túl nagy a hév.

  • Amikor ráhúztátok, a felületet átsimítod kesztyűs kézzel. Itt szépen be tudod simogatni az anyagot az idom íveibe. Az egészet simítsd át a kesztyűvel, hogy kijöjjön a fólia alól a levegő. (Ezért jobb a légcsatornás fólia, mert abból ennek a kis simogatásnak a hatására szépen távozik a levegő).
  • Az erős élekbe és árkokba a simítóval nyomd be a fóliát. De ahova befér az ujjad, ott kesztyűvel is csinálhatod. Ami neked kényelmesebb és jobban kézre áll.
  • Ha vágni kell: Mindig friss, új pengével tedd,és szinte ne is nyomd rá, mert nagyon karcol, és megsértheted vele az idomot. (Trükk, bár kicsit szadista: ragassz egy darab fóliát a körmödre, és gyakorold rajta a vágást. Ha nem karcolod meg a körmödet, jó vagy :D).
  • Ne akarj mindent egy darabból megcsinálni, vannak olyan helyek, ahova egyszerűen már nem bírja a fólia a nyújtást. Oda később szabni kell egy kis pótlást.
csillámpóni projekt, motorkerékpár fóliázás
És a toldás szinte nem is látszik. Persze ha itt egy olyan fóliával dolgoztunk volna, aminek iránya van, több odafigyelést igényelt volna.
  • Ne félj a fóliától! Amíg nincs elvágva, vagy a ragasztós élekre rányomva, addig simán szét tudod húzni, ha összeragadt, vissza tudod szedni a szélét, ha lett benne egy gyűrődés. Kicsit meghőlégeled, amíg ki nem simul a felülete szépen, eltűnik a gyűrődés, és újra le tudod simítani.
  • Az éleken, sarkokon, amikor már kivitted odáig a fóliát, csak húzd végig a kesztyűs ujjadat erősebben, ettől a fólia szépen be fog hajolni irányba a hátrahajtáshoz.
  • Mindenhol hajts vissza fél centit kb. az idom hátuljára, majd szépen vágd le a felesleget a sniccerrel.
  • Ha mindez megvan, akkor hőlégfúvóval, alacsony fokozaton melegítsd át az egész felületet, hogy a fóliából kiégjen a légcsatorna és rendesen megtapadjon. Ha maradt benne levegő mert nem simítottad ki korábban, akkor itt össze fog gyűlni egy buborékba. Ezt lassan, körkörös mozdulattal, kesztyűs ujjal ki tudod belőle masszírozni a buborék szélétől befelé haladva.

Ha viszont mégsem éreznéd magadban a lelkesedést a saját projekthez, akkor akár meg is kereshetsz a CSAM FB csoportban, ismerek egy jó szakEmbert… 😉

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük