Házi barkácsKiemeltMotorokMotorozás

Húzd könnyen a gázt! – Bovdenek karbantartása

bowdenek karbantartasa 01Egy motorkerékpár tele van olyan apró alkatrészekkel, melyek közül ha egy felmondja a szolgálatot, máris vége a mókának, és tolhatod vissza a garázsba a gépet szerelni. Ilyen alkatrészek a bovdenek is.

Manapság, ahogy a technika fejlődik, fokozatosan eltűnnek a motorokról a mindenki által bovdenként emlegetett, szakszerű nevén tokos huzalok. Gondoljunk csak arra, hogy már a hidegindító (szívató) is eltűnt a motorokról az elektronikus benzinbefecskendező rendszerek miatt, a kuplungbovden is kiveszőben van a hidraulikus erőátvitel, vagy épp az automataváltók miatt, és a gáz adagolásáról is sok esetben elektronika gondoskodik, nem acélhuzal.

Az ír feltaláló, Ernest Monnington Bowden nevéhez fűződő hagyományos cucc segítségével mechanikus erőátvitel érhető el úgy, hogy közben a huzal a kívánt helyekre kanyaroghat. Nem csak motorkerékpároknál, hanem autóknál, kerékpároknál, és egyéb gépeknél is használják, használták ezt a megoldást.

A belső acél sodrony hivatott a húzóerő közvetítésére, mely egy kívülről műanyag burokkal rendelkező acél spirálban, tokban mozog. A modernebb bovdenekben vagy az acél spirál belseje, vagy maga az acélhuzal van beburkolva kopásálló műanyaggal, így növelve meg annak élettartamát, illetve biztosítva a gondozás-mentességet. A karbantartást azért ezeken a modernebb huzaloknál sem árt néha elvégezni, mivel egy motorkerékpáron fokozottan ki vannak téve a szennyeződésnek.

bowdenek karbantartasa 02

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Nem mindenkinek van vadi új motorja, így lehet, hogy te is egy 10-20 éves, vagy még régebbi járgányt hajtasz, melynek a bovdenjeire érdemes némi figyelmet szentelned, mert működésük a koszolódással nehézkessé válhatnak, és ha nem kapnak megfelelő kenést, a belső acélsodrony szálai sorban elszakadhatnak, és a kellemetlenségek mellett baleset is okozhatnak.

Ha régi, még nem teflon belső bevonatos bovdenek vannak a motorodon, a karbantartás szinte kötelező jellegű. Ha csak kenni szeretnéd, viszonylag egyszerű dolgod van. A kormány felőli részeknél le kell kötnöd a bovdent, és megfelelő kenőanyagot kell juttatnod a bovdenházba.

Mit csináljak, ha a motor melegen nem indul?

 

Lapozz a következő oldalra a folytatásért!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük