Házi barkácsMotorok

A csillámpóni projekt, avagy házi barkács útmutató motor fóliázáshoz – 2. rész

Előkészületek:

 • Zárt tér, tiszta helyiség, minimális szálló por, ne legyen huzat.
 • Minél több fény, annál jobb, ha kell kapcsold fel a lámpát több irányból is.
 • Egy tiszta, vízszintes felület, amit a fólia vágásához le lehet teríteni lepedővel (a fólia felülete sérülékeny, ha kiteríted és mozgatod a felületen, védeni kell. Vannak komolyabb fóliák, például amivel mi is dolgoztunk, amin egy átlátszó védőfólia réteg van, a felvitel során keletkező karcolás elkerülésére. Ezt csak akkor szabad leszedni, ha már teljesen eldolgozta az ember a fóliát az idomon).
 • Az idomokat leszerelni a motorról a lehetőséghez mérten. Gyakran a tank nem leszedhető, legalábbis nem tanácsos otthoni körülmények között vesződni vele.
 • Minden elemet megtakarítani alaposan kívül-belül szélvédőmosóval/Clinnel addig míg a rongy tisztán nem jön vissza, a fólia onnan is összeszedi a koszt, ahol nem is tudod, hogy létezik! 😀
 • Ha tudod, szedd le a gyári műanyag márkajeleket. Vigyázz, elgörbülhet! Erre jó trükk ha jól kitolod a sniccer pengéjét, és szépen leszeleteled vele. Aztán ha kész a fóliázás, vissza tudod ragasztani.
 • Igény szerint leveheted a gyári márka matricákat is, de akkor azt már nem fogod tudni felrakni újra. Ha fent hagyod, látszani fog a fólia alatt a körvonal.
csillámpóni projekt, motorkerékpár fóliázás
Ha úgy döntesz, hogy fent hagyod a gyári matricákat, azok bizony látszódni fognak.
 • A makacs kátrányt, a márkajelek ragasztóját vagy egyéb dzsuvát foltbenzinnel szeded le. Ezt előtte próbáld ki egy belső felületen, mert a nem gyári fényezést megmarhatja, ugyanez érvényes az alkoholra is.
 • Ez után töröld át az egész idomot az alkohollal.
 • Most következik az idom rögzítése a munkaállomáson, esetünkben ez egy egyszerű ikeás étkező szék támlája. A gyári idom rögzítési pontokon keresztül egy facsavarral behajtod. Fixen álljon az idom, ne tudd elmozdítani. Ne húzd agyon, mert ha nagyon erősen nyomod a simítót vagy a fóliát túlhúzod, elpattanhatnak a műanyag fülek.
 • Ha szeretnéd használni az élragasztót, akkor azt ezen a ponton kend végig az idomdarab szélein és az idom belső felén is vékonyan, úgy kb. fél centi szélességben, mert oda fogod visszahajtani a fóliát. Várnod kell vele egy-két percet, hogy kicsit meghúzzon, ne legyen folyékony, miután felkented. Vigyázz, innen nehezebb visszaszedni már a fóliát, ha egyszer odanyomtad erővel.
 • A fóliát ki kell előre szabni és levágni a tekercsből. Ehhez a következő módszert használd: Mérd le az idomot széltében és hosszában a mérőszalaggal. Ezekre az értékekre számolj rá 10-10 centimétert, hogy legyen anyag a hajtásokhoz és a térbeli görbületekhez, valamint legyen hol megfogni a fóliát. Sose szabd pont akkorára, mint amekkora az idom! Az így kapott méretekkel vágj négyszög alakú darabot az anyagból. Ez azt jelenti, hogy kicsit több lesz a hulladék, de kisebb a hiba esélye a mérésnél.
 • Egy másik módszer, ha az idom formájához igazodó darabot vágsz az anyagból. Még azelőtt, hogy leszeded a papír hordozót a fóliáról, rásimítod az idomra és bejelölöd, hol kell elvágni. Ebben az esetben minden irányban lógjon túl a fólia minimum 5 cm-rel az idom szélétől. Kevesebb lesz a hulladék, de precízebben kell dolgoznod.
 • Minden eszközöd legyen karnyújtási távolságra, tedd a hőlégfúvót egy székre felfelé fordítva.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük