MotorokMotorozás

Vigyázz a motorosokra! Egy úton az autósok és a motorosok

vigyazz a motorosokraEgyre többen választják a kétkerekű járműveket ahelyett, hogy autóba üljenek, azonban sok autóvezető nem rendelkezik kellő rutinnal, így akár könnyen veszélybe sodorhatja a saját és mások testi épségét is.

A Europcar Autókölcsönző összegyűjtötte, mikre kell odafigyelnünk az utakon autóvezetőként, milyen gyakori hibákat vétünk, és hogyan kerülhetjük el a baleseteket.

Mire figyeljünk autóvezetőként?

A két keréken közlekedők nagy része a felezővonalhoz közel szeret haladni, és persze ott van még az autók közötti lavírozás is. Méretükből adódóan sokkal nehezebb észrevenni őket és gyorsabban tudnak irányt is váltani, mint az autósok.

A motorosok legálisan használhatják a buszsávot, valamint a piros lámpánál a vonalig előregurulhatnak a kocsisorok között, ezért ha nagyobb kocsisor van és látjuk, hogy mindenki félre húzódik, mi is kövessük a példájukat, ne álljuk el az utat szánt szándékkal, hogy a motoros ne férjen el mellettünk.

Fontos, hogy a balesetmentes közlekedés érdekében próbáljunk türelmesek maradni, és a sávon belüli mozgásoknál is nézzünk bele a visszapillantó tükrökbe, hogy meggyőződjük, nincs-e mellettünk motoros vagy biciklis.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Legyünk előzékenyebbek velük szemben! A „már csak azért sem” hozzáállásnak sokszor baleset lesz a vége. A motoros és biciklis személyi sérülések kockázata sajnos átlagon felül van, mivel a két keréken közlekedőket nem védi semmilyen passzív biztonsági eszköz, míg az autóban gyakran nem történik személyi sérülés, csak a járműben esik károsodás.

Gyakori hibák, amiket autóvezetőként elkövetünk: ha nincs nagy forgalom, hajlamosak vagyunk a gyors sávváltásokra. Még ha bele is nézünk ilyenkor a visszapillantó tükörbe, a motorosok gyakran a tükör holtterébe kerülnek, ezért sávváltások alkalmával mindig jól nézzük körül, mert ha nem figyelünk eléggé, könnyen elsodorhatjuk őket.

Balos kanyarok esetében hasonló a helyzet: ha gyorsabban megyünk és nincs forgalom, a lassítás mellőzésével gyakran átsodródhatunk a szembejövők sávjába. Azonban ha hirtelen feltűnik szemben egy motoros, akinek emiatt már csak kevés helye van a saját sávjában, máris megvan a frontális balesetveszélyes helyzet.

Ezért mindig figyeljünk rá, hogy a kanyarokat ne vágjuk le, és inkább lassítsunk előtte. A motor jobban gyorsul és lassul, mint egy autó, ezért ne tapadjunk rá a motorosra, mert ha hirtelen fékez vagy megáll, az autóval már nem biztos, hogy biztonságosan meg tudunk állni mögötte. A bicikliseknél szintén hasonló a helyzet: mozgásuk sokszor kiszámíthatatlan, és a bicikliseknek általában nincs visszapillantó tükrük sem, így könnyen balesetveszélyes helyzetbe kerülhetnek.

Az autósok extra odafigyeléssel és türelemmel segíthetik őket, és megóvhatják a közlekedés összes résztvevőjét egy súlyosabb kimenetelű balesettől.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük