fbpx

Vasmacska, fecske, szélrózsa. Tudod, mit jelentenek?

matroz tetovalasA Titanic bemutatóját nézve az egyik tévécsatornán, miközben azon morfondíroztam, hányadszorra adják már le, eszembe jutottak a matróz tetoválások. Kellemest a hasznossal, utána néztem, hogy ha Rose esetleg egy tengerésszel jött volna össze Jack helyett, vajon milyen tetoválásokat látott volna a meztelen férfitesten…

A tengerészek körében az 1700-as években jött divatba úgymond a tetoválás, ugyanis James Cook kapitány legénysége, Tahitiről visszatérve, hozta magával – ennek kapcsán kezdett elterjedni Európa-szerte a tetoválás.

A „tattoo” szó a polinéz nyelvből került az angolba, mint ismeretes. Az évszázadok alatt természetesen, kialakultak azok a minták, amelyeket látva, aki ismerte a jelentésüket, bele láthatott viselőjük életébe.

Ugyanúgy, mint a jellegzetes orosz-, vagy jakuza mintáknak, a tengerésztetoválásoknak is története van. Lássuk részletesen!

Ha már a címben szerepel a vasmacska, nos ez az Atlanti-óceánon való átkelést jelentette; háborús helyzetben pedig, a katonai utánpótlást képező kereskedelmi hajók matrózai is magukra varratták.

Fecskét azok rakattak magukra, akik megtettek 5000 tengeri mérföldet. A szélrózsa pedig segít a hazaút megtalálásában.

Gyakori volt még a három-, vagy a több árbócos hajó, melynek vitorlái ki voltak bontva: viselője megkerülte legalább egyszer a Horn-fokot.

A csillag, mint a szélrózsa, szintén a hazavezető úttal kapcsolatos, hiszen viselője mindig hazatalál.

matroz tetovalas1

A szigony a bálnavadász- vagy halászhajókon szolgálók jelképe. A Hula-táncos lány minta, a Hawaii-szigeten járt matrózoké.

Ha kötélcsomót látsz egy tengerész csuklóján, akkor azzal találod szembe magad, aki a hajó kikötéséért, valamint az áru ki- és berakodásáért felelős.

Még lehetne folytatni a sort, a teljesség igénye nélkül, a legérdekesebb mintákat gyűjtöttem össze.

Forrás: index.hu
Fotók: Pinterest

Tudsz még hasonló mintákat? Rajtad van valamilyen matróz-jelkép?

matroz tetovalas2

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x