Hírek

Vakon Afrikába

Az első futam 2011. február 19-én indul, a célállomás Tunézia. A Saharun kapcsán, a szervezők több hónapja folyamatos kapcsolatban vannak a Nemzetbiztonsági Hivatallal, és a Terrorellenes Bizottságtól állásfoglalást kértek terrorveszély tekintetében. Azt a választ kapták, hogy nincs kiemelkedő veszély Tunéziában, így jövő februárban a tervek szerint rajtolhat el a Saharun.

Az új kaland ismertetése után jelentették be, hogy a hatszoros Dakar induló és a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség Tereprali szakágának vezetője, Liszi László is indul a Saharun első futamán. „A fiúk számomra bizonyítottak: januárban olyan változatos útvonalat és élményt nyújtottak a mezőnynek, hogy mindenkinek öröm volt az autózás. Célom ismét Afrika, és örülök, hogy láthatok is valamit a kontinensből, és nem csak átszáguldunk rajta.” – nyilatkozta a profi versenyző.

Az alapítók terve, hogy a sivatagi autózás és motorozás mellett erős legyen a turisztikai arca a Saharun-nak. Azok, akik túrázni szeretnének, a Kalandkategóriában indulhatnak, ahol a szervezők a helyi hatóságokon keresztül turisztikai szempontból nem frekventált, de csodálatos látványosságokhoz kalauzolják el az indulókat. Szliman Ahmed, az Európa Afrikáért Egyesület elnöke hozzátette: „Ez a régió, ez a hihetetlen Grand Szahara és a csodálatos Szahel övezet visszahívja az embereket. Aki egyszer ott járt, biztos, hogy visszakívánkozik. Így történt a Polgár testvérekkel, akikkel már régóta együtt dolgozom, és látom, hogy nem csak önmagukért tesznek, idén januárban 25 tonna adományt sikerült megszerezniük az AHU-val és a nevezőikkel együtt.” Az új futamnak tehát nemcsak turisztikai céljai vannak, hanem a jótékonyság is jelentős szerepet kap.

A jótékonysági partner, az Afrikai-Magyar Egyesület képviseletében Szilasi Ildikó elmondta, hogy a szlogen és a tenni akarás változatlan: „Tudunk nagyot tenni!”. Ennek jegyében az egyesület olyan projekteket tervez, ami hosszú távon segít és nem csak pillanatnyi örömet okoz a rászorulóknak. „2011-ben a vakok és gyengén látók megsegítése a célunk. A Szaharában a homok miatt állandó probléma a szembetegségek kezelése, és ez aktuális is a Saharun egyik versenyzője okán.” – vezette fel Ildikó Karvai Sándor bemutatkozását.

A születése óta vak autóversenyző Karvai Sándor ugyanis részt vesz a futamon versenyzőként is, akinek régi álma valósul meg a Saharun első futamán: átélheti a sivatagi autózás élményét. Sanyi több éve navigál a magyar rali bajnokságban és vezet zárt pályás versenyeken. Természetesen Sanyi nem egyedül vág neki a közel 5000 km-es távnak, családjával együtt alkot csapatot a 2011-es futamon. Felesége és kislánya azért is vele tart, mert ha Sanyi egyedül indulna a futamon, akkor „bottal üthetnénk a nyomát”.

A szervezők a motorosoknak is lehetőséget nyújtanak az év elei bemelegítésre: közösségi motorozással várják a kalandorokat, és a versenyzők számára engedélyezik a kétfős csapatok létrehozását, ezzel is csökkentve az őket terhelő kockázatot. A Saharun 2011-es futamára július 13-tól lehet nevezni.saharun 2011 1saharun 2011 2saharun 2011 3saharun 2011 6saharun 2011 7

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük