CsajokHírek

Vadkenderből készült bőrhelyettesítő anyagot fejlesztettek

LOVR bőrhelyettesítő anyag kannabiszból

Sok fogyasztó fordít hátat a bőrnek – akár etikai, akár környezetvédelmi okokból. A bőralternatívák minősége pedig ugrásszerűen fejlődött az elmúlt években, és számos csúcskategóriás tervező építette be őket munkáiba. Valószínűleg a motoros ruhákat egyelőre még nem ebből készítik majd.

Pedig sok motoros hogy örülne, ha elmondhatná, hogy még a ruhája is kannabisból van. Mert elsősorban erről van szó: a CBD-termékekhez termesztett növényt termesztő gazdaságokból származó mezőgazdasági maradványok képezik a LOVR anyagának alapját, amelyet a világ első 100 százalékban növényi alapú, teljesen műanyagmentes bőr alternatívájaként harangoztak be.

Összességében a műbőr piac 2028-ra várhatóan eléri az 57 milliárd dollárt, ami éves szinten 7,8 százalékos növekedést jelent. Sok műbőr termék azonban műanyagból, például poliuretánból és polivinil-kloridból (PVC) készül, amelyek maguk is negatív környezeti hatással bírnak. Ráadásul a műanyag alapú műbőrök sok tekintetben nem képesek helyettesíteni az állati bőrt.

A 100 százalékban növényi eredetű anyag mezőgazdasági maradékokból készül.

A bioalapú bőrök képesek megoldani ezt a problémát. Ezek az anyagok mindenféle növényi alapanyagból készülhetnek az almától az ananászon át a parafáig. Most a német LOVR startup cég a kendert is felvette a valószínűtlen bőralternatívák listájára.

Amellett, hogy ez a bőr helyettesítő anyag mentes a fosszilis és káros vegyi anyagoktól, a LOVR azt állítja, hogy műbőre teljesen biológiailag lebomló. Sok biobőr korlátja, hogy nem biológiailag lebomló ragasztókkal vagy fóliákkal készítik ki őket. A vállalat továbbá azt állítja, hogy az anyag szén-dioxid-semleges.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Kábítószer-birtoklásért börtönbüntetést kapott a Thermoflash motoros ruha feltalálója

A LOVR cég a globális ellátási láncoktól függetlenül működik, “átlátható, regionális és fenntartható körforgásos gazdaságot” teremtve. A Crunchbase üzleti információs platform szerint a startup nemrégiben előfinanszírozást gyűjtött.

Az egyéb lehetséges bőralternatívák közé tartoznak az almahulladékból, műanyaghulladékból és baktériumokból készültek is, de még ezeket sem látom elég erős anyagnak ahhoz, hogy egy motoros bőrruha készüljön belőlük.

 

Forrás: Springwise

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük