fbpx

Újév, újjászületés, avagy a „főnix-effektus”

fonix-madar-tetovalasA hamvaiból új életre kelő tűzmadár kedvelt tetoválás-mintának számít, hiszen a változás lehetőségét szimbolizálja. Azt, hogy egy adott állapoton változtathatunk erős akarattal és hittel – sokszor véres verejtékkel, de általában az után a legédesebb a győzelem.

A főnix-effektus nálam az év első napjaiban menetrendszerűen jön: visszanézek, mérlegelek, még érzek, már nem érzek, döntök, elhatározok, lépek, elindulok…

Aztán mindig azon morfondírozok, hogy mér’ nem láttam rá a saját dolgaimra eddig? Többször kellene év közben ilyen jellegű hatás, amire tökéletesen emlékeztetni tudna mondjuk egy főnix madarat ábrázoló tetoválás.

Szóval, e célból szívesen varratnék magamra, de az én szívemhez egy egészen más „újjászületést” szimbolizáló minta áll közel. (De erről majd egy másik cikkben, s ha majd készen lesz a folyamatban lévő tetkó.)

Tehát, főnix és újjászületés. Év közben is számot szoktam vetni azzal, hol tartok most, azt az életet élem-e, amilyet szeretnék, de ebben az év eleji önelemzésben mégis több erő van. Talán azért, mert valami elkezdődik, konkrétan az elején vagyunk az évnek, és így könnyebb egy új szakaszt nyitni az életben is – legalábbis így érzem.

Ilyenkor vannak a nagy elhatározások, a „minden másképp lesz”, és punktum asztalra csapások. Jó dolog ez! Kicsit mindig lehull a fátyol, ami addig szemellenzőként használt, és ebből az erőből, úgymond a kezdő lökésből tudunk táplálkozni a következő 365 napon.

A mitikus tűzmadár pedig, aki 500 vagy 1461, esetleg 15 294 évig élt – a különféle források szerint –, s miután lejárt az ideje, fahéj-ágakból fészket épített magának, majd meggyújtotta, és vele együtt porrá égett.

Újjászületnél egy főnix-tetoválással?!

Ezután, új főnix született a hamvakból, s a fiatal, gyönyörű vörös-arany tollazatú hím madár bebalzsamozta az öreg főnix maradványait egy mirhából készült tojásba, s eltemette Héliopoliszban, a „nap városában” az egyiptomiak szerint.

A gólya- vagy gémszerű madarat „benu”-nak nevezték, mely elnevezést átvették a görögök is, majd később a „phoinix” szavukkal egyenértékű lett. A „phoinix” jelentése bíborvörös, s Fönícia nevéből eredeztethető. Ők inkább pávához, esetleg sashoz hasonlónak tartották a tűzmadár alakját. Ahány nép, annyiféle elképzelés…

A főnix az örök élet és egyben a feltámadás jelképe, teljesen pozitív szimbólum, melyre nézve mindig erőt meríthetünk a nehezebb napokon és időszakokban az életünkben… hiszen minden csak átmeneti állapot, még a rossz is, olyan ez, mintha állandóan hullámvasúton ülnénk.

Ajánlom másoknak is

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

Peyton

Rácz Edina

A tanítóképző főiskola elvégzése és a Nők Lapjánál töltött gyakornoki év után 2010-2019 között volt a Csajokamotoron.hu újságírója.

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x