fbpx
HírekMotorokMotorozás

Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted! – Fókuszban a holttér

Holttér asszisztens autós nagykoalícióAz Autós Nagykoalíció népszerű figyelemfelhívó-oktató programsorozatában most az M0 gyorsforgalmi úton történt kamionbaleset kapcsán a holttérrel kapcsolatos biztonsági tudnivalók kerülnek elő. „Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted!”

2022. október 7-én este, az M0-ás autóút keleti szakaszán egy nyergesvontató-félpótkocsi szerelvény sávváltás közben ütközött egy, a holtterében haladó személyautónak, amely aztán a szalagkorlát és a szerelvény közötti, többszöri ütközés után még a hátulról érkező járműveket is balesetbe sodorta.

Szerencsére nem érkeztek hírek súlyosabb sérülésekről, de ez az internetre is felkerült videófelvételek alapján ez csak a szerencsének köszönhető. Érdemes tehát körüljárni az autók holtterével kapcsolatos biztonsági tudnivalókat, hiszen a motorkerékpárok a kisebb terjedelmük miatt még inkább veszélyeztetve vannak, ha a holttér kerül szóba.

Mi az a holttér és milyen veszélyeket tartogat?

Járművek esetében holttérnek nevezünk minden olyan jármű körüli területet, amelyet a vezető sem előre tekintve, sem pedig a tükrök segítségével nem képes észlelni. A kitakart terület tehát maga a holttér.

Menet közben a holtteret tehát emberi szervekkel észlelni nem vagyunk képesek, de ez csak egy adott pillanatra vonatkozik. Az a sofőr, aki menet közben folyamatosan szemmel tartja a forgalmi szituáció alakulását, a legtöbb holtterében tartózkodó más közlekedőről tudomással bír. Ez akkor lehetséges, ha útközben rendszeresen ellenőrizzük a forgalom alakulását úgy előttünk, mint a visszapillantó tükrökben.

Ellenkező esetben egy adott pillanatban sejtelmünk sincs, mi történik az autónk körül, és az ilyen körülmények között végrehajtott manőver ezért – adott esetben – ütközést, balesetet okozhat.

Ismerjük meg autónk holttereit!

Tudatosan is készülhetünk a holttérrel kapcsolatos veszélyek elhárítására, ha tisztában vagyunk a saját járművünkből nem belátható területeivel. Figyeljük meg menet közben, hogy az érkező autók – bár tudjuk, hogy ott vannak – mégsem láthatóak minden időpillanatban.

Holttér teherautó autós Nagykoalíció

Az interneten is megtalálható rengeteg olyan magyarázó ábra, amelyek segítségével jó képet kapunk az egyes járműkategóriák holttereiről. Értelemszerűen minél nagyobb egy jármű, annál nagyobb holttérrel rendelkezik. Érdemes megnézni például egy kamion holttereit, amelyeket gyerekekkel szemléltetettek. Figyeljük meg, hogy egy nehéz-tehergépjármű esetében nem csak kétoldalt és hátul, hanem a jármű előtt is kialakul holttér!

Mit tehetünk az ilyen balesetek elkerülése végett?

Előfordulhat, hogy menet közben nem voltunk elég figyelmesek és egy manőver megkezdése előtt nem vagyunk tisztában azzal, hogy tartózkodik-e valaki, vagy valami azon a területen, ahová haladni szeretnénk. Ebben az esetben ne is kezdjünk bele a sávváltásba, vagy kanyarodásba, hanem a sebesség csökkentése mellett kezdjük el akár több szemszögből is vizsgálni a holtteret! Néhány másodperc alatt pontosan felmérhetjük a környezetünket és a veszélyhelyzet elkerülhető.

A motorosokat is megvédi az új Ford holttér asszisztens

A korszerű járművek is segítenek

Néhány éve csaknem minden modellhez elérhetők a holttér-felügyeleti rendszerek. Ezek az asszisztens berendezések radarok segítségével ellenőrzik a mögöttes-oldalsó forgalmat és akadály esetétén fény-, illetve hangjelzéssel, vagy akár aktív kormányzással is segítenek felhívni a vezető figyelmét a veszélyre, illetve elhárítani az ütközést.

Járművásárláskor, legyen az új- vagy használt autó, érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni.

Jó utat és balesetmentes közlekedést kívánunk!

0 0 votes
A cikk értékelése

Csajok a motoron kötött sapka bojttal és hímzett logóval

Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x