HírekMotorokMotorozás

Zebra-terv – a rendőrség baleset-megelőzési kampányt hirdetett

rendorseg zebra tervAz ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2019. május 14-e és 19-e között Zebra-terv elnevezésű baleset-megelőzési kampányt hirdetett, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosok biztonságára.

Ezen időszak alatt Jász-Nagykun-Szolnok megyében is fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani a közlekedésbiztonság szempontjából kiemelt kockázatú gyalogos-átkelőhelyeknél.

A rendőrség kéri, hogy a balesetek megelőzése érdekében a gyalogosok tartsák be az alább felsorolt szabályokat, amelyek a saját biztonságukat szolgálják.

Kérjük a gyalogosokat:

– A számukra kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, fokozott óvatossággal és körültekintéssel haladjanak át!

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

– Minden esetben győződjenek meg arról, hogy az elsőbbséget megadják-e számukra, biztonságosan át tudnak-e menni az úton!

– Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a sötét ruházat nehezen észlelhető. Lehetőség szerint, ilyenkor viseljenek élénk színű, jól látható ruhadarabokat, vagy tegyenek táskájukra láthatóságot elősegítő eszközöket!

– A gyalogosnak a járdán, ahol pedig járda nincs, a leállósávon, az útpadkán, vagy a kerékpárúton kell közlekednie! Ezek hiányában az úttesten közlekedhetnek.

– A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs, mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét:

– A gyalogosok a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, ezért haladásuk során kellő körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket!

– Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!

– Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak!

– Azt a helyet, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni!

– Ne rutinból közlekedjenek!

– Továbbá ne feledjék – életkoruknak megfelelően – a balesetmentes közlekedés szabályaira tanítani gyermekeiket!

… hogy mindenki hazaérjen!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük