EseményekHírekMotorverseny

Sporttörténelmi pillanatokat élt át a magyar tereprallye Szatmárnémetiben: három magyar nő a dobogón

Baja Satu Mare 2021 beszámolóBefejeződött a 2021-es Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második viadala, a Baja Satu Mare, melynek ezúttal Szatmárnémeti és környéke adott otthont.

A sportág történetének első közös magyar-román rendezésű versenyét végül a Molnár Balázs, Molnár Gabriella páros nyerte meg. És ami még sporttörténelmibbé tette a versenyt: az összetett dobogójára három magyar hölgy állhatott fel.

Molnárék mellett Miklós Csaba Szőke Nikolettel az oldalán a második, míg Gyimóti Péter és Horváth Mira lett a harmadik. Csató Attila a Baja Satu Mare magyar szervezője elárulta, az öt nemzet versenyzőit felvonultató viadalon zökkenőmentesen dolgoztak együtt a román és magyar szakemberek, és az értékeléseket követően a közös folytatás sem kizárt.

Remek házigazdája volt Szatmárnémeti a június 4-e és 5-e között megrendezett első közös magyar-román tereprallye bajnoki viadalának. A hatalmas érdeklődés mellett megtartott Baja Satu Mare a Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság második állomása volt.

A pályák egy része a kelet-magyarországihoz hasonló, homokos, erdős, míg egy részét pedig a Kárpátok előhegyein, köves, murvás és erdős részeken rendezték meg. A résztvevők összesen hat szakaszt teljesítettek – kétszer 25 kilométert pénteken és négyszer 60 kilométert szombaton –, míg a szervizpark a határ-menti város központjában volt.

Baja Satu Mare 2021 beszámoló

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Hatalmas magyar siker született összetettben, ugyanis kizárólag magyarok állhattak fel a dobogóra. Az első helyet az előző versenyen, a Riverside Baján is a legjobb magyarként célba érkező Molnár Balázs, Molnár Gabriella páros szerezte meg, akik pályafutásuk első diadalát aratták.

Hatalmas küzdelem után dőlt el, hogy ki nyeri a hatodik Riverside Baját, melynek méltó házigazdája volt Pápoc

Molnárék 1:27 percet adtak a végül a második helyezett Miklós Csabának és Szőke Nikolettnek, míg a harmadik helyen a Gyimóti Péter, Horváth Míra duó végzett, utóbbiak 4:42 percre zártak az éllovastól. Mindez azt jelenti, hogy a hazai tereprallye sporttörténelmet írt, hiszen olyan még sosem fordult elő korábban, hogy egy verseny összetettjében a dobogó három fokán három hölgy végezzen. Ugyanez volt a sorrend az autósok kategóriájában.

„A verseny előtt éppen arról nyilatkoztam, hogy a férjemmel az a titkos vágyunk, hogy sikerüljön egyszer úgy a legjobb magyarként zárni egy viadalt, hogy azt meg is nyerjük. Nem gondoltuk volna azt, hogy az álmunkból ilyen gyorsan valóság válik. Hihetetlen ez az egész számunkra, és már a célba érkezésünk után észlelhettük, a mezőny immár nem átutazó hobbiautósként tekint ránk.

Nem titok, amikor az ötödik szakaszt megnyertük, felvetődött bennünk, hogy megint sikerülhet a legjobb magyarként zárnunk, ám kiderült, sebességtúllépés miatt időbüntetést kaptunk. Ám maradtunk másodikok, és úgy vágtunk neki az utolsó majd hatvan kilométernek, ha nem hibázunk, meglehet a második hely.

A táv harmadánál láttuk, hogy az addig vezető lengyel páros kiesett, és nem titok, ott bevillant, hogy akár…. Stabilan végigmentünk, és amikor a technikai ellenőrzésen is átestünk, futott át rajtunk, te jó ég, megcsináltuk!” – jelentette ki Molnár Gabriella.

A motorosok és a quadosok

Baja Satu Mare 2021 beszámolóAz első helyet a végig vezető, négy szakaszt is megnyerő, korábbi MX-világbajnok cseh Libor Podmol szerezte meg, összesen 11:08 perccel verte a remekül hajrázó, az utolsó két szakaszt megnyerő, de 5 perces időbüntetést “cipelő” cseh Roman Krejcit. A harmadik a szlovák Martin Dobis lett, őt 3:54 perces hátrányban a kategória legjobb magyarjaként Lhotsky Rudolf követte (4.), míg tőle 7:10 perccel elmaradva lett ötödik Kárpáti Péter, a 6. pozícióba végül Michal Dobis ért célba.„

Azt hiszem, minden érdekelt elégedetten dőlhet hátra, hiszen ez a verseny igazi unikum volt a két ország szakága számára. Mindenképpen megérte kihozni Szatmárnémetibe a viadalt, ami a román tereprallye-nak is egy újabb lökést adhat. Tökéletes volt az együttműködés a versenyigazgatóságok, a versenybírók és a különböző más feladatokat ellátó munkatársak között, valamennyien hozták azt a magas színvonalat, amiben reménykedtünk.

Teljesen problémamentes versenyen vagyunk túl, és ha megszületnek a jegyzőkönyvek és a különböző értékelések, utána ismét felvesszük egymással a kapcsolatot, miszerint lesz-e a jövőben ennek a kezdeményezésnek folytatása” – árulta el Csató Attila, a verseny magyar szervezője.

A 2021-es Nyílt Magyar Tereprallye Bajnokság július 9-e és 11-e között folytatódik, és a viadalnak Bér ad majd otthont.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük