KiemeltMotorokMotortesztek

Rokon-e a kistesó? Honda ADV350 2022 teszt – VIDEÓVAL!

Honda ADV350 2022 motorteszt Csajok a motoronAzoknak, akik elsősorban ingázásra keresnek közlekedési eszközt, az egyik legjobb választás a nagytestű robogók széles skálája. De hogy ők se maradjanak ki a túrázás adta örömökből, olyan robogót kell választani, ami ezt is bírja. Ebből a célból dobta piacra a Honda idén az ADV350-et a kalandrobogók sorába.

Amikor öt évvel ezelőtt megjelent az X-ADV, talán még maguk a motorosok sem gondolták, hogy igény volna egy kalandrobogóra. Aztán hirtelen ez a modell lett a második legnépszerűbb a kategóriájában. Igenám, de a 750 köbcentis hengerűrtartalom már sokkal inkább a nagymotorokra jellemző teljesítményt és főleg fogyasztást hozott magával, ami kicsit leszűkítette a vásárlók körét.

Hogy a fiatalabb közönséget, illetve az A2 kategóriával rendelkező sofőröket is hatékonyabban célozhassák meg, a Honda mérnökei kifejlesztették az X-ADV kistesóját, az ADV350-et, ami 2022-től került a kereskedésekbe.

Az X-általában a motocross vagy a crosscountry meghatározásokra utal a motorok nevében (neeem, a GSX-R-ében nem) és az ADV rövidítés is az adventure, vagyis a kaland szóra céloznak vele. A 750-es verziót – hiába a robogós forma, a Honda eleve nem a robogók közé, hanem a kalandmotorokhoz sorolta. Talán ez is lett végül a sikerének a kulcsa, hiszen az utóbbi években egyre erősödik ez a kategória.

Óriásrobogó kalandoroknak: Honda X-ADV 2021 teszt – VIDEÓVAL!

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Az gondolom mindenkinek feltűnt, hogy az új modell nevéből eltűnt az X. Ebből arra következtetek, hogy ezt a modellt kevésbé extrém körülményekre készítették, mint az X-ADV-t. Az is erre utalhat, hogy például az ülés alatti tárolóhely kapacitása is nagyobb, inkább robogókhoz hasonló méretű, hiszen két sisak is kényelmesen elfér benne.

Habár a megjelenésében az ADV350 nagyon hasonlít az X-ADV-re, és hasonlóan megerősített váz és futómű adja a robogó alapját, valamint a kézvédő is a terepmotoros feelinget erősíti, azért ne gondoljuk, hogy majd ezzel a paripával fogunk nekivágni a Dakarnak. A 145 mm-es hasmagasság és a robogókhoz képest viszonylag magas, 795 mm-es ülésmagasság arra utal, hogy akár gyengébb minőségű utakon is kényelmesen motorozhatunk vele, azért ne számítsunk krosszmotoros feelingre.

A korábban már említett erős vázhoz elöl 37 mm-es Showa fordított teleszkóp társul, amitől erőt sugároz a motor eleje, hátul pedig külső gáztartályos Showa teleszkóppal egészítették ki a csillapítást, 130 mm-es rugóúttal, ami komoly képességekre utal. A városi rossz utakon azonban úgy tapasztaltam, hogy a futómű elég kemény, az úthibáknál inkább pattogós, így inkább nem merészkedtem le vele az aszfaltról.

Nedves úton viszont – bár nem önszántamból próbáltam ki – nagyon jól vizsgázott a motor. Ez köszönhető a kétfokozatú Honda Állítható Nyomatékszabályozó rendszerének (ti. Honda Selectable Torque Control – HSTC). Bekapcsolt állapotban megakadályozza, hogy a meghajtott kerék megcsússzon például a nedves úton. Ha nem szeretnénk, hogy beleszóljon a vezetésbe, a kormányon levő kapcsolóval iktathatjuk ki.

 

Nincs még vége, lapozz tovább!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük