EseményekHírek

Összefogás a három gyilkos ellen: gyorshajtás, ittas járművezetés, biztonsági öv hiánya

Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság (PMBB) 2022 éves elnökségi ülés

Az év eleje mindig az előző évi beszámolók, összefoglalók és tanulság levonások ideje. Így van ez a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság berkeiben is. Ráadásul most semmilyen korlátozás nem akadályozta meg, hogy a tagok személyesen is összegyűljenek.

2022. március 2-án az Országos Rendőrfőkapitányság Teve utcai székházában tartotta éves beszámoló közgyűlését a Pest Megyei Balesetmegelőzési Bizottság (PMBB). Az elmúlt két évben a bizottsági tagok nem találkozhattak személyesen és ezért a beszámoló is elmaradt. Idén is foghíjasak voltak még a székek, de már nem a covid, hanem más elfoglaltságok ritkították meg a létszámot.

Annak, hogy a bizottság új lendülettel állhat neki idei a feladatainak nemcsak a részben megújult tagság, hanem a 2021 január 1-gyel munkába álló megújult vezetőségnek is köszönhető. A bizottság elnöknek dr. Gyetvai Tibor rendőezredes, rendőrségi főtanácsost, a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányságának vezetőjét bízta meg az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője.

A megbeszélést a bizottság új elnöke nyitotta meg azzal, hogy bemutatkozott a tagoknak, és elmesélte vízióját a balesetmegelőzéssel kapcsolatban. Ezt egy szóval egyszerű leírni: szankcionálás. Harminc évnyi tapasztalattal a háta mögött az új bizottsági elnök abban hisz, hogy a baleseteket megelőzni csak úgy lehet, ha a szabálytalankodókat bűntetik.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Véleménye szerint a másik út a balesetmegelőzéshez a gyerekeken keresztül vezethet, ezért fontosnak tartja az iskolákban a közlekedési ismeretek oktatását. Úgy véli ugyanis, hogy a szabálytalankodó felnőttekhez a szabályokat ismerő és betartó gyerekeken keresztül vezethet az út.

Habár a bizottság nem tudott összegyűlni az előző két évben, azért a szervezet folyamatosan működött. Folyamatosan szerveztek olyan programokat, amelyek szorosan kötődnek a közlekedésrendészethez, a közlekedési morálnak, a közlekedési kultúrának a javításához vezetnek. Segítséget nyúltottak olyan településeknek, amelyeknek nagy szükségükl volt erre.

A 2020-as covid-19 korlátozásoknak nagy hatásuk volt a baleseti statisztikákra országszerte így a megyében is. A lecsökkent közlekedés miatt a balesetek száma is csökkent, de ez a csökkenés a mai napra teljesen eltűnt. Ahogy ismét megindult az áruforgalom, a telerforgalom és a home officeban dolgozók is lassan visszaköltöznek az irodákba, ismét előkerülnek a korábbi problémák a közlekedésben.

A tavalyi év beszámolója után az idei évre tervezett programok és rendezvények bemutatása következett. Jó hír, hogy minden versenyt megtartanak, ami benne volt a tervben.

Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság (PMBB) 2022 éves elnökségi ülés

A motorosokat érintő rendezvények között szerepelnek az ingyenes vezetéstechnikai tréningek, amelyekből idén is lesz néhány a megyében. A részleteket majd egy későbbi időpontban tesszük közzé. A másik jó hír, hogy egy Európai uniós támogatásnak köszönhetően lehetőség van motorosbarát szalagkorlát telepítésére is. A helyszín kiválasztása megkezdődött, ha kiderülnek a részletek, erről is tudósítani fogunk.

Az biztos, hogy az új vezetőség szorgalmazza a szabálytalankodók kiszűrését és szankcionálását, ezért számítani lehet a megyében több helyen is telepített traffiboxok elhelyezésére és akár civil járművekből történő sebességmérésre.

A megbeszélés és a kötetlen beszégetés végén az új elnökség felkérte a bizottsági tagokat, hogy erőforrásaiknak megfelelően segítsék a bizottság munkáját. A közlekedés minden területét lefedő tagság a továbbiakban is mindent megtesz majd, hogy a saját területükön a rendelkezésükre álló eszközökkel harcoljanak azért, hogy minél kevesebb kötzlekedési baleset forduljon elő a megyében.

A fő cél – ahogy már évek óta – hogy a legtöbb balesetért felelős három gyilkost kiszűrjék: a gyorshajtást, az ittas járművezetést és a biztonsági öv hiányát.

 

Címlapkép

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük