HírekMotorokMotorozás

Motorosok, ezekre figyeljetek 2019-ben!

motorcycle 20192019-ben sok változásra számíthatunk az élet minden területén. Az évtized utolsó évében csökken a regisztrációs adó, elindul a jármű szolgáltatási platform rendszere, illetve az autópályák és matricák tekintetében is módosításokra számíthatunk. Nézzük részletesen!

A regisztrációs adó csökkentését tavaly nyáron fogadták el, mely szerint a 80 köbcenti alatti motorkerékpároknál 20 ezer forint helyett 15 ezer forint, míg 81-125 köbcenti között 95 ezer forint helyett 50 ezer forint lesz az adó.

A 125- és 500 köbcentis gépek esetében pedig, 85 ezer forintos regisztrációs adóval kell számolni. Az elektromos-, valamint hibrid motoroknál nulla lesz az adó.

A fent említett jármű szolgáltatási platformról 2018 év végén írtunk, mely rendszerrel megkönnyítik a motorkerékpárok, illetve az autók adataihoz való hozzáférést – az ügyfélkapu-rendszeren keresztül, csak be kell gépelni az adott gépjármű rendszámát, s máris záporoznak róla az adatok.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A közlekedést illetően, szintén sok változás lép életbe: a fizetős autópálya szakaszok hossza 1356 kilométerről közel 1380 kilométerre nőtt. A 2019-től díjkötelessé vált szakaszok listáját itt találod.

Az éves országos-, illetve megyei matricák természetesen 2018. december 31-ig voltak érvényesek. A 10 napos matricák ára tavaly októbertől változott meg.

A táblázat szerint a D1M/motorkerékpár országos heti (10 napos) matrica ára 1470 forint, míg az országos havi 2500 forint. A D1/motorkerékpár/ legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, max. 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija országos heti matrica ára 3500 forint, az országos havi 4780 forint, az országos éves 42 980 forint, a megyei éves pedig 5000 forint.

Ha már „okos világban” élünk, a megyei- vagy országos matricákat az egyik legnépszerűbb okostelefonos navigációs alkalmazáshoz, a Waze-hez hozzá lehet adni a „Navigáció/Matricák/HOV engedélyek” menüpontban, így az útvonalat az alapján tervezi meg a rendszer, hogy hova van érvényes autópálya matricánk. 

Az üzemanyagárak tekintetében, nem lehet pontosat jósolni, hiszen nagyon sok a befolyásoló tényező.

A fent felsorolt változások mind januártól lépnek életbe, kivéve a 2018 októberétől érvényes matricaárak.

Forrás: napi.hu, index.hu, nemzetiutdij.hu
Fotó: Airvest UK

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük