HírekMotorbemutatóMotorok

Modernebbek, gyorsabbak és tartósabbak lettek a Honda CRF 2022-es modelljei

Honda CRF50F
2022 HONDA CRF50F

A CRF250R és a CRF250RX érkezésével válik teljessé a továbbfejlesztett, 2022-es Honda CRF modellcsalád.

Műszaki alapjaikat a tavaly tetőtől talpig átdolgozott CRF450R-CRF450RX párostól örökölték, így esetükben is a Razor Sharp Cornering, azaz Pengeéles kanyarvétel névre keresztelt tervezési filozófia érvényesült. Ez azt jelenti, hogy modernebbek, gyorsabbak és tartósabbak lettek, s pilóták még szélesebb táborának jelenthetnek tökéletes választást.

Az elődjénél 3 kg-mal könnyebb, 2022-es CRF250R váza és lengővillája a többszörös MXGP-bajnok CRF450R-ből érkezett, nem mellesleg jelentősen továbbfejlesztették motorját, valamint kilenctárcsás tengelykapcsolót és optimalizált futóműrendszert kapott.

Magát az erőforrást a szívó- és a kipufogóoldalon egyaránt átdolgozták, ami annyit tesz, hogy nagyobb levegőszűrőházat, jobban megdöntött befecskendezőfejet, precízebb vezérlést, egyenes kipufogócsatornát és könnyebb, egydobos kipufogórendszert terveztek hozzá a hatékonyabb működés érdekében.

Honda CRF250R
22YM HONDA CRF250R

Ráadásként új, kilenctárcsás kuplunggal és kisebb erőkifejtéssel behúzható kuplungkarral szerelték fel, az erőátvitelről pedig a korábbitól eltérő áttételezésű váltó gondoskodik. A munka gyümölcseként 10%-kal nagyobb teljesítmény jelentkezik a felső fordulatszám-tartományban, és hihetetlenül húz a modell a középső régióban, ahol 15% forgatónyomaték-növekedést értek el a Honda mérnökei.

A Honda CRF250R és CRF450R 2014-es modellfrissítései

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Mindezt a Tim Gajsernek 2019-ben és 2020-ban is MXGP-trófeát hozó, jelenleg forgalmazott CRF450R váza öleli körbe, melyet úgy alkottak meg, hogy merevség és geometria szempontjából egyaránt tökéletesen passzoljon a teljesen átszelepelt Showa lengéscsillapítókhoz, ilyen formán még gyorsabbak lehetnek a kanyarvételek és a kezelhetőség is tovább javult.

Honda CRF250R
22YM HONDA CRF250R

A gondosan formált nyúlványokat vadonatúj, számítógépes áramlástani mérésekkel (ti. Computational Flow Dynamics, CFD) optimalizált idomzat takarja, melynek egy-egy darabból készülő oldalelemeit úgy alakították, hogy még nagyobb legyen a hűtőradiátoron átáramló levegő mennyisége.

Emiatt döntöttek a hűtőventilátor áthelyezése és a hűtőrács áttervezése mellett is, számottevően javítva a hűtést és növelve az élettartamot. Igen hasznos a könnyebb, rövidebb, 10 mm-rel alacsonyabb ülés is, tudniillik kényelmesebb és szabadabb mozgást enged a pilótának menet közben.

Honda CRF150R
22YM HONDA CRF150R

A ’22-es CRF250RX ugyanazokkal a módosításokkal fut neki a következő évadnak, mint motokrosszos testvére, de a jobb enduróképességeket szem előtt tartva átírták az ECU programját, továbbá 8 literes, műanyag üzemanyagtartállyal (a CRF250R 6,3 literes titántankja helyett), kovácsolt alumíniumból készülő oldaltámasszal és új, alapáras kézvédőkkel emelték még magasabb műszaki, illetve minőségi szintre.

Akárcsak a CRF150R, a CRF125F, a CRF110F és a CRF50F, valamint a CRF450R-CRF450RX duó a 2022-es CRF250R és CRF250RX is vadonatúj, pirosban pompázó grafikával hódít, így esztétikailag is a legmagasabb színvonalon áll a Honda két újonca.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük