KiemeltMotorokMotorozás

Milyen benzint tankoljak? Útmutató a motorkerékpárok üzemanyagjaihoz

A megfelelő benzinválasztás nemcsak a motor teljesítményét befolyásolja, hanem hozzájárul a gép hosszabb élettartamához és a biztonságosabb vezetéshez is. Ezért is fontos, hogy megismerjük a különböző benzinfajtákat, és azok előnyeit, hátrányait.

Magyarországon a következő típusú üzemanyagok érhetők el a benzinkutakon:

 1. 95-oktánszámú ólommentes benzin (E10): Ez a leggyakrabban használt és elterjedt üzemanyagtípus, amely a legtöbb személyautóhoz és motorkerékpárhoz alkalmas, 10% bioetanol tartalommal.
 2. 98-oktánszámú ólommentes benzin (E10): Ez a magasabb oktánszámú benzin, amelyet nagyobb teljesítményű autók és motorkerékpárok használnak, azonban ezt a benzint egyre kevesebb helyen forgalmazzák és az utóbbi időben az összetétele változott és 10% bioetanolt tartalmaz, akárcsak a 95-ös benzin.
 3. 100-oktánszámú prémium benzin (E5): Ez a magasabb oktánszámú prémium üzemanyag, 5% bioetanol tratalommal rendelkezik.
 4. Gázolaj (dízel): Gázolajat használnak dízelmotorral rendelkező járművekhez.
 5. E85 (85%-os etanol és 15%-os benzinkeverék): Ezt az üzemanyagot néhány környezetbarát autó és motorkerékpár is használhatja. Az E85 elterjedése még nem olyan széleskörű, mint a hagyományos üzemanyagoké.
Mi az oktánszám? 
Az oktánszám kompressziótűrés, a benzin nyomástűrésére, illetve öngyulladására vonatkozó mérőszám. Nemzetközileg egységes érték, a benzinkutak töltőoszlopain fel van tüntetve a benzin oktánszáma. Ha az előírtnál kisebb oktánszámú benzint használunk, az a motor kopogását (detonációs égésfolyamat kialakulást) idézi elő, azaz még mielőtt a gyújtógyertya szikrát adna, már a sűrítési ütemben berobban az üzemanyag-levegő keverék. Ez károsíthatja a motor szerkezeti elemeit. A nagyobb oktánszámú üzemanyag a számítógép-vezérlés nélküli autóknál kárt nem, de a tökéletlenebb égés miatt teljesítménycsökkenést okoz. Az injektorral szerelt kocsiknál a nagyobb oktánszámú benzin használata minimális teljesítménynövekedéssel járhat. Az oktánszám adalékanyagokkal (például – a környezetszennyező hatása miatt – már nem használatos ólom-tetraetillel, vagy bio-etanollal) növelhető.
Manapság a legtöbb benzinüzemű jármű 95-ös oktánszámú (ún. szuper-)benzint használ. (Forrás: Wikipédia)

Fontos megjegyezni, hogy a benzinkutak kínálata eltérő lehet, és nem minden üzemanyagtípus érhető el minden benzinkúton. Amikor kiválasztod az üzemanyagot, mindig nézd meg a kúton elérhető típusokat, és figyelj a motorkerékpár gyártójának ajánlásaira a megfelelő üzemanyagtípus kiválasztásához.

Az E5 és E10 kifejezések az etanol tartalomra utalnak az üzemanyagban. Az “E” az “etanol” rövidítése, míg a szám a benne lévő etanol százalékos arányát jelöli a teljes üzemanyagban. Tehát, az E5 5% etanolt, az E10 pedig 10% etanolt tartalmaz. Ezek az üzemanyagok környezetbarát alternatívát jelentenek, mivel az etanol bioüzemanyag, amely növényi alapanyagokból készül.

rizd, hogy a járműved kompatibilis-e ezekkel az etanol tartalmú üzemanyagokkal. A gyártói ajánlások betartása hozzájárul a motor optimális teljesítményéhez és hosszú élettartamához.

1. Ólommentes 95-ös (E10) oktánszámú

Az ólommentes 95-oktánszámú üzemanyag a legelterjedtebb típus a benzinkutakon, és szinte minden motorkerékpár ezt a fajtát használja. A 95-oktánszámú üzemanyag általában gazdaságosabb, és környezetbarátabb, mivel kevesebb káros anyagot bocsát ki.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Előnyök:

 • Általánosan elérhető és olcsóbb.
 • Alacsonyabb károsanyag-kibocsátás.

Hátrányok:

 • Lehet, hogy a nagyobb teljesítményű motorkerékpároknak magasabb oktánszámú üzemanyagra van szükségük.

2. Ólommentes 98-as oktánszámú

A 98-as oktánszámú üzemanyag magasabb oktánszámú, és jobb minőségű, mint a 95-oktánsű változat. Ezt általában sportmotorkerékpárokon vagy nagyobb teljesítményű gépeken használják.

Előnyök:

 • Jobb detonációellenállás, különösen magasabb kompressziós arányú motorok esetén.
 • Jobb teljesítmény és gyorsulás.

Hátrányok:

 • Általában drágább, mint az 95-ös oktánszámú üzemanyag.
 • A többségének nincs károsanyag-kibocsátási előnye, főleg,miután az utóbbi időben az etanol tartalmat 10%-ra módosították.

3. E85 (85%-os etanol és 15%-os benzinkeverék)

Az E85 a környezetbarát motorozók számára lehet egy érdekes választás. Az etanol magasabb oktánszámú és olcsóbb, de nem minden motorkerékpár kompatibilis vele.

Előnyök:

 • Olcsóbb alternatíva a hagyományos üzemanyagokhoz képest.
 • Kisebb károsanyag-kibocsátás.

Hátrányok:

 • Nem minden motorkerékpár kompatibilis vele.
 • Az etanol korrodálhatja a bizonyos típusú gumi- és műanyagalkatrészeket.

Prémium üzemanyagok (pl. 100-as oktánszámú – E5):

A prémium üzemanyagok, például a 100-as oktánszámú benzinkútakon elérhető üzemanyagok, általában magasabb oktánszámmal rendelkeznek, ami növelheti a teljesítményt bizonyos motorokban. Azonban fontos megjegyezni, hogy nem minden motor igényel vagy használhat prémium üzemanyagot, és a motorok többségének a szokásos 95 vagy 98 oktánszámú üzemanyagok is megfelelnek.

Előnyök:

 1. Magasabb oktánszám: Jobb detonációellenállás, különösen nagyobb kompressziós arányú motorok esetén.
 2. Jobb teljesítmény: Növelheti a motor teljesítményét és gyorsulását.
 3. Tisztább égés: Egyes prémium üzemanyagok kiegészítő adalékanyagokat is tartalmazhatnak, amelyek tisztább égést eredményezhetnek.

Hátrányok:

 1. Magasabb költség: A prémium üzemanyagok általában drágábbak, mint a hagyományos üzemanyagok.
 2. Nem minden motor számára szükséges: Azoknak a motoroknak, amelyek nem igénylik a magasabb oktánszámú üzemanyagot, nincs szükségük prémium üzemanyagra.

Mikor válasszuk a prémium üzemanyagot?

 1. A gyártói ajánlásnak megfelelően: Mindig kövesd a motorkerékpár gyártójának ajánlásait. Ha a gyártó kifejezetten ajánlja a magasabb oktánszámú üzemanyagot, akkor érdemes azt választani.
 2. Nagyobb kompressziós arányú motorok: Ha a motorkerékpár rendelkezik nagyobb kompressziós aránnyal vagy teljesítményigényes, akkor a prémium üzemanyag előnyös lehet.
 3. Érezhető előny esetén: Ha tapasztalod, hogy a prémium üzemanyag használata érezhetően javítja a teljesítményt vagy üzemanyag-hatékonyságot, és ez számodra fontos szempont, akkor érdemes lehet kipróbálni.

Mindenesetre fontos hangsúlyozni, hogy a prémium üzemanyagok használata csak akkor éri meg, ha a motorkerékpár gyártója kifejezetten ajánlja, vagy ha az egyéni tapasztalatok alapján jelentős előnyt érzel vele. Ellenkező esetben a szokásos üzemanyagok is megfelelnek a legtöbb motorkerékpár számára, és gazdaságosabb megoldást nyújtanak.

Végszó

Bármely benzinfajtát is választasz, fontos, hogy az adott motorkerékpár gyártójának ajánlásait kövesd. A rendszeres karbantartás és az üzemanyagrendszer tisztán tartása kulcsfontosságú a motor optimális teljesítményéhez és hosszú élettartamához.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük