fbpx

Magyar dokumentumfim a Hot Rod kultúráról

Magyarországon elsőként készült dokumentum jellegű sorozat a rockabilly és Hot Rod szubkultúráról. A sorozat neve is jól tükrözi az öreg és rozsdás autók, motorok, dalok, ruhák és életstílus feltámadását, amely hazánkban is megkezdődött.

Egy régi, elfeledett lét újraéledését szeretnék megörökíteni és bemutatni az alkotók a „modern ’50-es ’60-as évek” hangulatával. Bemutatják az ország nemzetközileg is híres zenekarait, zenei előadóit és koncertjeit. Beszélgetnek a rockabilly zenei műfaj kialakulásáról, újraéledéséről és Európába való betöréséről. A film készítői a rockabilly szimbólumok mondanivalójával, jelentésével is szeretnék még színesebbé és sokoldalúbbá tenni a sorozatot.

A hazánkban még gyerekcipőben járó autóépítések bemutatása és híres autóépítőkkel való interjúkészítés mellett a nemzetközi találkozókról is készítenek összefoglalókat. Célul tűzték ki a Hot Rod-okkal kapcsolatos fogalmak tisztázását is, és az első magyar autóépítéseket is nyomon követik a fészerben való „felleléstől” egészen a műszaki vizsgáig.

 

Emellett minden olyan érdekes, informatív téma helyet fog kapni a pörgős, fiatalos, gyors vágásokkal teli, három részesre tervezett műsorban, amellyel népszerűsíthetik a hazai Rockabilly és Hot Rod szubkultúrát. A cél nem az új divat teremtése, hanem a figyelem felhívása, hogy az életükön kívül van más fajtata élet is… hagyományokat, tradíciót és régi tárgyakat tisztelő emberek élete, akik autó/motorépítéseikkel, öltözködésükkel nem „rombolnak” inkább kifejeznek.

Az évente megjelenő sorozat előreláthatóan három részes lesz. Az első rész 2007 év végén elkészült, és 2008 év elején megjelent. Ebben a részben a szubkultúrához szorosan kapcsolódó ábrák és tetoválások megismertetése mellett az első hot rod-ok megszületésének társadalmi hátterét és főbb jellemzőiket ismerhetjük meg. Végig követhetjük még a rockabilly zene kialakulását a tengerentúlon és betörését Európába illetve Magyarországra.

A beszélgetéseket az Andrássy úton és a Hősök terén forgatott autózással és motorozással tették még színesebbé a film készítői, akik maguk is motorosok vagy hot rodosok (vagy mindkettő). A „Feltámad a rozsda I.” című dokumentumfilmet egy regionális televízió csatorna műsorra tűzte majd levetíttette. Ezt követően a 2008-as Kamera Hungária Televíziós Műsorfesztivál szemléjén dokumentumműsor kategóriában döntőbe is került.

A 2008 decemberében megjelenő közel 50 perces második rész tartalmilag négy fejezetre tagolható:
  1. Az első fejezet a Rusty Rodders Car Club tagjaival, autóik építésével, építéseik fázisaival ismertet meg.
  2. A második fejezetben az I. Magyar Hot Rod és Motorépítő Bajnokságról készített összefoglaló képei mellett többek között Somfai Péterrel (Devils MC President), Dóka Márkkal (HSRA elnöke), Erdős Csabával (többszörös stunt riding és dragster bajnok és világrekorder) és Ágoston Stefániával (designer) készített interjúk lesznek.
  3. A harmadik fejezetben nemzetközi Hot Rod és Rockabilly találkozók, fesztiválok zenés összefoglalói lesznek „videóklipp szerűen” vágva. (Ace Cafe, Summer J, Viva Las Vegas Show, stb.)
  4. A negyedik fejezetben autóépítő és -restauráló műhelyeket mutatnak be az alkotók, amelyek újjáélesztik és felkeltik álmukból a jó öreg vasakat. A második résztől a DVD 4 nyelven (menüből választhatóan angol, német, francia, valamint japán), közel 2000 példányban fog megjelenni.

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x