MotorokMotorozás

Közlekedésbiztonság


Biztonságosabbá tehető a motorozás

A balesetek számában megjelenő 10%-os részesedés és a megsérült motorkerékpárosok nagy száma 1300-1950 fő/év, arra figyelmeztet, hogy a területet nagy odafigyeléssel, megelőző intézkedésekkel kell kezelni.

A vezetéstechnikai hibával összefüggő balesetek magas aránya szükségessé teszi a motoros képzés felülvizsgálatát és hatékonyságának növelését. Ennek egyik módja lehet a fokozatosság bevezetése az egyes kategóriák között, illetve a vezetéstechnikai tréningek elvégzésének ösztönzése.Intézkedésre van szükség a jogosítvány nélküli motorozás visszaszorítása, ugyanis a balesetet okozók közel egyötöde nem rendelkezett motorra érvényes jogosítvánnyal.

A motorkerékpáros közlekedés sajátosságainak ismertetését be kell építeni minden gépjármű-kategória vezetőinek képzésébe annak érdekében, hogy a járművezetők felkészülhessenek a konfliktus helyzetek elkerülésére, megoldására.A vizsgált időszakban több olyan baleset is bekövetkezett, amelynél az úttesten megcsúszó motoros a szalagkorláttal ütközött, és ennek következtében szenvedett halálos vagy súlyos sérülést. Ezért mielőbb felül kell vizsgálni a motorkerékpárosok által gyakran használt útszakaszokon az infrastruktúra kialakítását, szükség esetén kiegészítő védelemmel kell ellátni azokat a balesetek kimenetelének mérséklése céljából.


Cikkünk Dr. Juhász János okleveles közlekedésmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusának  “A 2004-2010 között bekövetkezett személyi sérüléses motorkerékpáros közúti balesetek elemzésének tapasztalatai” című tanulmányának kivonata, összefoglalója. 

A tanulmány erről a linkről tölthetőle teljes egészében.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük