MotorokMotorozás

Jobbra tartás? – Leszarom!

Jobbra tartsAutópályákon roppant egyszerű a képlet. Ha nem előzöl épp, vagy nincs giga torlódás, akkor húzz ki a külső sávba! Na, ez nem megy nekünk, és sok európai ország polgárának sem. Vajon miért?

Ez a szabály egyébként a városokban is érvényes, de a betartási kötelezettséget sok minden befolyásolja, így az átlag járművezető sokszor nem is tud róla, ezért nem tartja be. De az autópályán miért nem?

Mész az autópályán vígan, majd egyszer csak meglátod, hogy az előtted haladók szorgalmasan fékeznek, és a vészvillogóval jelzik, hogy kritikusan leesett a haladási sebesség, vagy épp áll a sor. Átfut a fejeden, hogy baleset történt. Király! Aztán ahogy beéred a sor végét, néhány száz méter szöttyögés után lassan megindul a menet, és rendesen tudsz haladni. Semmi baleset, vagy útzár. Akkor mi volt ez? Aztán a jelenség újra meg újra ismétlődik.

Néhány nyomorult azt hiszi, ő van csak a világon, és simán kisorol előzni 80-90 km/órás sebességgel. Nem, nem kamionnal vagy teherautóval, ahogy sokszor látjuk. Személyautóval. Ez roppant veszélyes. Nem hiába van előírva, hogy 60-70-80 km/óra stb. a minimum autópályán.

Az ilyen csigákat amúgy ugyanúgy bünteti a yard, mint a gyorshajtókat, csak erről nem sokan tudnak. Nekik ott vannak az alsóbbrendű utak, ha nem haladni, hanem nézelődni akarnak. A legalja a mopedautó az autópályán. Az ilyet ki kellene lőni az űrbe.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Rengetegen ugyan tartják a tempót, de ha üres a külső sáv, semmi pénzért nem húzódnának le. Azok, akik mennének gyorsabban a saját felelősségükre – gyorshajtás – joggal vannak felháborodva azon, hogy akadályozzák őket a bírság begyűjtésében.

Hiába megy valaki a megengedett maximum sebességgel, akkor is szabályszegést követ el, ha nem engedi el a gyorsabban közlekedőt.

Ilyenkor jönnek a különféle jelzési módszerek, melyeket a seggükben közlekedők használnak, szintén szabálytalanul. Reflektorral villogás, balra kitett irányjelző, vészesen kis követési távolság, balra kihúzódás, hogy még jobban fossa össze magát a csiga, és persze az ideges dudálás.

Ez mind szabálytalan, annak ellenére, hogy valahol jogos az idegesség. Ha az ideg elborítja a hátul közlekedőt, akkor sok esetben – szintén szabályt szegve – fogja magát, és jobbról előz. Számtalan példát látni erre is.

 

A cikk a következő oldalon folytatódik, lapozz!

Páros motoros karkötők a CsamShopban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük