HírekMotorokMotorozás

Jó gumival nem csak biztonságos és élvezetes, de sokáig is tart!

michelin commander IndianA Michelin legújabb motorkerékpár-abroncsa a Commander második generációja, amely tökéletes tapadás mellett extrém élettartammal kecsegtet.

Az új év első napján mutatta be hivatalosan a francia gumigyártó a Commander II névre keresztelt vadonatúj abroncsát. A már induláskor is 15 méretben kapható újdonság a hivatalos tájékoztatás szerint “rendkívüli élettartamot biztosít, miközben semmiféle kompromisszumot nem követel sem a biztonság, sem az élvezetes motorozás terén”.

 A Michelin vegyészmérnökei kidolgoztak egy újfajta gumikeveréket, amelyben nem alkalmaztak aromás olajokat. Az elsődleges cél a különösen hosszú futásteljesítmény volt, amely kiemelt elvárás a cruiserek lovasai részéről (gondolom főleg az Egyesült Államokban). A gyár publikációja szerint a Commander II hátsó abroncsa legfőbb vetélytársaihoz képest akár kétszeres távolságot tud megtenni – ez azért nem semmi! Az információt a 2011-es forgalmazás előtti tesztekkel támasztották alá: a texasi pályákon és közutakon végzett futáspróbákon a 130/80B17 (első) és 180/65B16 (hátsó) méretekben vetették össze fejlesztésüket a Metzeler ME880-nal és a Dunlop D407/D408-cal. (Ugyanakkor kiemelték, hogy a kapott eredmény nagyban függ a motorkerékpártól és vezetőtől is.)

Az új francia abroncs újdonsága a cég által Amplified Density Technology (ADT – megnövelt sűrűségű technológia) névre keresztelt oldalfal-erősítés is. Aramid beépítésével érték el, hogy az abroncs jobb manőverezhetőség mellett is több visszajelzést adjon a motor vezetőjének, ugyanakkor tömege csökkenjen. Mindezen felül az ADT a gumik szerelhetőségére is kedvezően hat, hiszen kevesebb erővel lehet a felnire illeszteni és onnan eltávolítani is. A tájékoztató szintén kitér a kiemelkedően magas szintű vizes tapadásra is, mint igen nagy jelentőségű biztonság-növelő tényezőre.

Egy gyártónak mindig nagy jelentőségű, ha egy neves motorkerékpár széria abroncsként viseli termékét. A Michelin ebből a szempontból kihúzhatja magát, hiszen nem más, mint az Indian Chief Balckhawk fog 2012-től a Commander II-vel készülni.michelin commandermichelin commander 2

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Olvasd az eredeti webhelyen

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük