Házi barkácsMotorok

Hogyan fényezzünk bukósisakot otthon 5 lépésben?

Bukósisak fényezés házilagAmikor nem dőlsz be a bukósisak gyártók legújabb trendjeinek, a legfrissebben kiadott csili-vili fényezéseknek, akkor előfordul, hogy a jóárasított sisak nem pont olyan színű, amilyet te szeretnél. Ez ne tartson vissza a vásárlástól, erre is van házi megoldás. Velem is megtörtént, hogy a Budapest Motor Fesztiválon leértékelve sikerült megvennem egy szimpatikus FM sisakot. A gond csak az volt, hogy a sisak fényezése kék volt, a kabátom narancssárga, a motorom fényes fekete… bár talán ez utóbbi volt a legkisebb gond, jobban tetszett volna a matt-fekete.

Már a vásárláskor eldöntöttem, hogy a sisak nem maradhat így. A kék színt semmilyen módon nem tudtam elképzelni magamon. Mivel kamasz éveimben gyakran variáltam a ruháimmal – festettem, batikoltam, és “fényeztem” tornacipőt Neolux-szal mindenféle színűre, amikor még nem lehetett kapni színes Converse-t – úgy gondoltam, valahogy ezt is megoldom.

Fényezés 5 lépésben

  1. Távolítsunk el minden leszedhető műanyagot a bukósisakról.
  2. A legfontosabb dolog a felület megtisztítása és zsírtalanítása után, hogy a felületet felcsiszoljuk. Ez abban segít majd, hogy a festék jobban megtapadjon.
  3. Ha nem akarjuk, hogy mindenhol ugyanolyan színű legyen a sisak, az eredeti szín megőrzése érdekében ragasszuk ki ragasztószalaggal. Ezzel a módszerrel mintákat is ragaszthatunk rá, de akkor ne ezt a barna ragasztószalagot használjuk, amit én. A festők által használt kiragasztószalag előnye, hogy nem tapad olyan erősen, nem marad utána ragacsos a felület.
  4. Ahogy a fényezők is festékpisztollyal fényeznek az egyenletesebb terülés érdekében, mi se akarjunk ecsettel nekiesni egy ekkora felületnek, mert ha egyszerre túl sok festék kerül rá, esélyes, hogy megfolyik. Spray formátumú festékkel fújjuk át egyenletesen a felületet mindenhol.
  5. Száradás után adjunk neki még egy réteget, hogy mindenhol tökéletesen fedjen.

Bukósisak fényezés házilag

Cifrázzuk!

Azt hiszem, én nem bonyolítottam túl a dolgot. Matt-feketére fújni egyszerű. Ha mintákat is szeretnél a bukósisakodra, akkor az alap szín után több lehetőséged is van:

  1. Előre gyártott matricát ragasztasz rá, vagy egyedileg vágathatsz mintát.
  2. Ha érzed magadban az erőt és elég biztos a kezed, vékony ecsettel elkészítheted a saját terveid alapján a mintát. A bukósisak pont olyan, mint a hímes tojás, csak kicsit nagyobb.
  3. Ha végeztél és már minden megszáradt, érdemes egy-két réteg lakkal lefedni a kész művet, hogy tartósabb maradjon.

A legvégén húzd le a kiragasztó szalagot, és már gyönyörködhetsz is a kész műben.

Én annyira belejöttem a sisakfényezésbe, hogy úgy döntöttem, hogy a narancssárga bőrkabátomat is átfújom, hogy jobban passzoljon a sisakomhoz.

Bőrkabát fényezés

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük