fbpx

Hogyan éljenek békében és szeretetben együtt az autósok a motorosokkal?

6. oldaltávolság nem tartása

Ez mindkét kétkerekű műfajra egyaránt állati veszélyes. Motorost nyilván ritkábban előzöl autóval (engem néha szoktak, amilyen óvatos nyugdíjas tudok lenni), bringásokat viszont gyakran. De mindkét jármű esetében érvényes, hogy nagyon figyelj rá, hogy se direkt bunkóságból (mondjuk akkor nyilván hiába is mondom), se ijedt ügyetlenségből ne húzd rájuk a kormányt, hanem szépen tarts tőlük tisztes távolságot oldalra. Akkor előzd őket, ha rendesen van rá helyed.

Nem csak iszonyú ijesztő érzés, hanem ők sokkal instabilabbak is a két kerekükkel, és a közel menő autó oldalszele simán kibillentheti ilyenkor az embert az egyensúlyából. És borulni se harminccal, se hetvennel, se bukósisakban, se anélkül nem vicces.

7. indokolatlan dudálás

Ez mondjuk nem a kezdő vezetők sajátja, de azért elmondom: egy autóduda hangja arra van kalibrálva, hogy a másik autós felhúzott ablaknál, ordító zenénél is hallja. Egy bringás vagy egy motoros, akinek a fülén maximum csak bukósisak van, halálra tud rémülni egy hirtelen dudálástól, ami megintcsak veszélyesen ki tudja billenteni az embert, az ijedt sofőr pedig, akármit is vezet, tutira bajt okoz.

Egyébként szívesen megkérdezném néhány budapesti sofőrtől, hogy tudta-e Ön a következőt: a dudálás lakott területen tilos, kivéve ha balesetveszélyt akarunk elhárítani. Tehát: nem való a “kurva anyád” és a “menjé má” kifejezésére, ezekre maximum az ordítás és a középső ujj való.

+1 illemszabály

A motorosoknak, bármennyire is felhúzza ez a dugóban álló autósokat, abszolút szabad az álló sorok között előregurulni a lámpához. Végső soron tulajdonképpen erre való a városi motorozás. Ilyenkor illik a sáv szélére húzódva helyet csinálni nekik (nekünk). Nem kötelező, de rendes dolog, és semmibe nem kerül. Te ettől nem fogsz hátrébb kerülni.

Nagyon sok autós hajlamos a dugóban állva elbambulni, újságot olvasni, chatelni, rádiót nyomkodni (igen, én is néha), és nem venni észre a tükörben a közeledő motorost. Ez egyébként roppant ijesztő is lehet, fél szemed a dugóban állva is legyen a tükörben, bármilyen érdekes cikket is olvasol éppen (természetesen jobb ötlet az ilyesmit a kávézó teraszára tartogatni, de ismerjük a realitást).

és +1 gyalogosoknak

Ami bár érthető, de motorosként nagyon ijesztő helyzet: a dugóban a sorok között a piroson átsétáló gyalogos (mondván, hogy úgyse mozdul az autósor). Ez tényleg érthető, néha én is vádolható vagyok ezzel, DE ha ezt szeretnéd csinálni, gondosan nézd meg, hogy két sor autó közt nem közeledik-e egy robogós futár, mert ha te meglepetésként kibukkansz gyalog két álló autó közül, addigra ő már biztos, hogy nem tud időben fékezni, és mindketten nagyon rosszul jártok.

A piroson átrohanás hasonló eset, légyszi, gyalog is vigyázz az ilyesmire, mert a biciklisek és a motorosnak is egy hirtelen satufékezés nem némi csikorgással és káromkodással, hanem tuti fejreeséssel jár.

Ezek voltak a kis tavaszi intelmek, és direkt nem a motorosoknak és a bicikliseknek címeztem őket, hanem a jószándékú, de a hideg hónapok során a kétkerekűektől némileg elszokott autósoknak. Ugyanis a helyzet az, hogy lehet akármilyen szemétláda rohadék a másik fél, te vagy az erősebb, és anyám is megmondta gyerekkoromban, hogy a kisebbet sajnos akkor sem verhetem meg, ha provokál.

Ez nem jelenti persze azt, hogy autósként mindenért te leszel a hibás, de erősebb félként tartozunk bizonyos odafigyeléssel a gyengébb fél iránt, akkor is, ha az illető egy szakállas chopperes vadállat. De mellesleg gyilkosságot sem akarunk bénázásból elkövetni.

A szemét motorosok meg a rohadt biciklisek intelmeit általában kommentben ellátják a mindig nagyon szabályos autósok a különféle cikkek alatt, ezért ezzel én most nem foglalkoztam.

Örüljünk neki, hogy sokfélék vagyunk ebben a városban, ami mindannyiunké, éljünk benne együtt, és örüljünk neki, ha valaki nem szaporítja a dugót, ahelyett, hogy az anyját szidnánk.

Boldog tavaszt, és mellesleg, bringázzatok minél többen! Motorozzatok is, hajrá, nekem például most lopták el másodszor a rendszámomat az elmúlt hónapban, de nem csüggedek, amíg áll az okmányiroda!

A címlapon pedig az én kis drágáim, hogy lássátok, nem a levegőbe beszélek.

 

Oszd meg a cikket azokkal az autós és gyalogos ismerőseiddel, akikre úgy érzed, hogy ráférne egy kis dorgálás!

CsamShop motoros pólók 2023 május

Békés Dóra

Amikor az oktatói tanfolyamra készültem, szembesültem vele, hogy kötelező hozzá a korlátlan A kategóriás jogosítvány. Most már persze nem kötelező, illetve azóta sem indult tanfolyam, így nem szereztem meg a képesítést. De a motorozás maradt.

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x