MotorokMotorozás

Az alvajárók köztünk járnak

noi sofor ruzsozEgészen pontosan: az alvajárók köztünk közlekednek. Egy új felmérés kimutatta, hogy a gépjárművezetők 40 százaléka nem koncentrál megfelelően a vezetésre. Ami még rémisztőbb, hogy a megkérdezettek 24 százaléka úgynevezett alvajáróként közlekedik, mely nagyon nagy rizikófaktort jelent.

Különösen a kétkerekűekkel közlekedők számára lehet veszélyes az ilyen közlekedési hozzáállással közlekedő autós. Mi motorosok könnyebben esünk, könnyebben sérülünk, kisebb felülettel látszódunk akár szemből, akár a visszapillantó tükörben tűnünk is fel. A figyelmetlen autós által okozott baleset számunkra akár végzetes is lehet. Az általuk okozott tragédiák is rontják a motoros balesetek statisztikáját.

Az angol Institute of Advanced Motorists (Gépjérművezetők Intézete) által végzett felmérés meglepő eredményeket hozott a vezetés közbeni koncentráció témakörében.

Bizonyára sokunkat bosszantott már, hogy a forgalomban közlekedő társunk például SMS írás közben kitér a sávjából, és ezzel kellemetlen helyzetbe sodor minket. Az SMS írásnál is veszélyesebb, hogy sokan olyan mértékben nem koncentrálnak a vezetésre, hogy szinte alvajáróként vezetik járművüket. A felmérésben résztvevők 24 százaléka – tehát a közlekedésben résztvevők közel negyede – ilyen könnyelmű, ami meglepően nagy szám, így jelentősen rontja biztonságos közlekedés feltételeit.

A figyelmetlenségi lista csúcsán a 18 és 24 év közötti sofőrök állnak, akik közül 50 százalék nem koncentrál teljes mértékben, illetve 30 százalékuk az alvajáró kategóriába tartozik, tehát potenciális baleseti faktor lehet.

A 24 és 34 év közöttiek saját bevallásuk szerint szintén nem mindig koncentrálnak megfelelően. Ezt az IAM felmérése is megerősítette, mely szerint 47 százalékuk figyelmetlenül vezet.

Ha már régóta foglalkoztat a gondolat, hogy meg kellene tanulni motorozni, életed legnagyobb kalandja most kezdődik.
Töltsd le ingyenes e-bookunkat, amivel megteheted az első lépéseidet a motorossá válásod felé!
Add meg az adataidat és már érkezik is a postafiókodba az ingyenes e-book.
5 lépés a motorozás felé ingyenes e-book

A közel 1500 megkérdezett között a legjobb arány a 65 éven felülieknél tapasztalható. Az idősebb korosztály 73 százaléka mondta el magáról, hogy teljes mértékben koncentrál a vezetésre.

A figyelmet elvonó tényezők nagyon változatosak lehetnek. A sofőrök 22 százaléka szerint a stressz okozza figyelmetlenségüket, 21 százalékuk pedig azon gondolkodik, mit fog tenni, ha megérkezik úti céljához. Másik 21 százalékuk figyelmét pedig a családjuk, barátaik, személyes kapcsolataik vonják el. Az okok regionálisan is változhatnak. A nagyobb városokban élők, nagyobb forgalomban vezetők, – így a londoniak is – hajlamosabbak közlekedés közben a lazább koncentrálásra.

„A figyelmetlenség jelei többek között az elmulasztott bekanyarodás a kívánt irányba, vagy a bekapcsolva felejtett irányjelző. A balesetek okai többnyire egyszerűen a figyelmetlenséggel függenek össze, mely okokat a statisztikák nem mutatnak ki teljes mértékben, mivel a gépjárművezetők ritkán vallják be könnyelműségüket a rendőröknek, vagy a biztosítójuknak.” mondta el Simon Best, az IAM igazgatója.

A kutatás eredményei megerősítik azokat a sztereotípiákat, melyek szerint a tapasztalatlan fiatalok, illetve azok könnyelműsége nem jó párosítás a biztonságos közlekedés tekintetében.

A megoldás a biztonságosabb közlekedésre, a megfelelő rutin megszerzésére, a vezetési tudás tökéletesítésére a tanulás és az, hogy a gépjárművezetők felismerjék, hogy vezetési tudásuk folyamatos fejlődést igényel, és hogy fokozott koncentrációjuk a balesetmentes közlekedés alapja.

Páros motoros karkötők a CsamShopban

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük