fbpx

Hogyan akadályozzuk meg, hogy láthatatlanná váljunk motorozás közben?

lathatatlan motorosok csajok a motoronTalán te is észrevetted már motorozás közben, hogy néha olyan érzés, mintha láthatatlan lennél a többi sofőr számára. A láthatatlanság pedig teljesen független attól, hogy milyen színű ruha van rajtad vagy hány köbméter fényvisszaverő szalaggal tekerted körbe magad.

A mozgó tárgy felhívja a figyelmet az álló tárgyra. De mi van akkor, ha egyenletes tempóban, egy nyomvonalon haladunk a forgalomban? Ebben az esetben a sziluettünk nem változik jelentősen a környezethez képest, így nehezebb észrevenni a mozgást. A másik járműhöz viszonyított állandó helyzet láthatatlanná tesz minket.

Ha pont ugyanolyan tempóban mozgunk, mint a többiek és a távolságunk is állandó, akkor motoron semmi nincs, ami felhívná ránk a figyelmet. Arra, hogy közeledünk vagy távolodunk csak a sziluettünk méretének változása enged következtetni. Motoron azonban a sziluettünk is sokkal kisebb, mint ahogy azt a többiek várják.

Ne legyél ragadozó!

Az állatvilágban sok ragadozó kihasználja a mozgás álcázást. Ha egy vadmacska vagy akár egy szitakötő lassan mozogva, a távolságot megtartva követi áldozatát, jó eséllyel feltűnés nélkül olyan közel kerülhet a zsákmányhoz, hogy mire az észreveszi, hogy baj van, már túl késő lesz, hogy meneküljön.

Ugyanez a helyzet a motorosokkal is, csak ebben az esetben mi nem a ragadozók, hanem a zsákmányok vagyunk. Biztos te is hallottad már azt a mondást, hogy mindig úgy motorozz, mintha mindenki rád vadászna?

Fura helyzet, mert a forgalomban hiába viselkedsz úgy, mint egy ragadozó, ha közben ezzel a viselkedéssel megteremted a lehetőségét annak, hogy levadásszanak.

Hogyan javíthatjuk a láthatóságot?

A motorosokat sokszor támadják azzal, hogy a forgalomban túl gyorsan haladnak, vagy gyakran váltanak sávot. Pedig ha jobban belegondolunk, épp ezzel a viselkedéssel hívhatjuk fel a többi közlekedő figyelmét a jelenlétünkre.

Az előbb leírtakból következik, hogy nagyon kell figyelni arra, hogy ne váljunk láthatatlanná a megszokott, nyugodt mozgásunkkal. Te is hallottál már olyan motoros balesetről, hogy a motoros szabályosan, nyugodtan haladt és ráhúzták a kormányt, letolták a sávból, mert nem vették észre…

Ezzel most nem azt akarom mondani, hogy legyél kiszámíthatatlan és meggondolatlan motorozás közben, sőt. Mindig figyeld a környezeted és próbálj úgy helyezkedni, hogy a körülötted haladóknak mindig tisztában legyenek vele, hogy ott vagy.

Jó módszer lehet, ha a sávon belül változtatod a helyzeted, vagy sávot váltasz, mert ez a mozgás felhívja rád a figyelmet. Azért próbáld ezt úgy csinálni, hogy ne úgy nézzen ki, mintha felöntöttél volna a garatra, mert akkor biztos kivesz a rendőr és magyarázkodhatsz, hogy csak védeni próbáltad magad.

Amikor csapatban motoroztok, akkor semmiképp ne veszélyeztess másokat a kiszámíthatatlan mozgásoddal! Ilyenkor a csapat épp elég feltűnő, mindenkinek megvan a helye, a társaidnak pedig tisztában vannak vele, hogy ott vagy. Ebben az esetben épp azzal okozhatsz balesetet, ha nem alkalmazkodsz és a többiek nem tudják, mire számíthatnak.

Ne hagyatkozz egyetlen módszerre!

Motorozás közben nem hagyatkozhatsz csak egyetlen módszerre! A feltűnő színű ruházat, a fényvisszaverő csíkok és a hangos kipufogó és a nappal is felkapcsolt fényszóró ugyanúgy megmentheti az életed, mint a rendszeres vezetéstechnikai tréning, ami segít rutinná tenni a vezetési gyakorlatokat.

Kattints ide: Motoros Film Adatbázis

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán, diplomamunkámat "A Magyarországon kapható motorkerékpármárkák image és a vásárlói attitűdök" címmel írtam. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x