fbpx
Hírek

HOG, avagy malacunk lesz idén!? – Kezdődik a Disznó éve

diszno eveA disznó angolul hog, a hog pedig a szlengben motorkerékpár, szóval akkor ez most a mi évünk lesz.

Sokféle naptár és időszámítás létezik, de a nyugati, Gergely-naptár mellett a kínai az, amit a magyarok úgy-ahogy ismernek. A kínai asztrológia elsősorban a 12 állatjegyről ismert, amelyek évente váltják egymást, így 12 évente tér vissza egy-egy jegy. Az állatjegyek azonban a kínai horoszkópnak csak egyik szegmensét jelentik.

A kínai naptár a holdfázisokra épül (innét a 12 állatövi jegy is), plusz az 5 elem kombinációja, valamint ezek lehetnek jin és jang minőségek is. Az új év kezdetét bonyolult számításokkal határozzák meg, de az esetek többségére igaz, hogy a tavaszünnep az európai naptár szerinti február 4-hez legközelebb eső újhold napján van. Idén ez pont február 4. (ami Pekingben már február 5. lesz), és 2020. január 24-ig tart majd. 

Tehát kezdődik a föld Disznó éve

Mivel az újév napja meghatározó az egész évre nézve, nagyon fontos, hogy ilyenkor minden jól alakuljon. A kínai hagyomány szerint ilyenkor mindenki igyekszik új ruhát viselni, s megszabadulni a régiektől, és még a betegek is kikelnek ágyukból, nehogy egész évben úgy maradjanak. (Akárcsak nálunk az újévi babonák).

A piros a bőség, a szerencse, a gazdagság színe, ezért is piros az alapszíne minden újévi dekorációnak. A kínaiak piros zászlókat, falragaszokat, képeket, lampionokat helyeznek el mindenütt, hogy biztosítsák a család gyarapodását.

Az újévi ünnepkör hagyományosan tizenöt napig tart (ami mára már lerövidült), de a végét egy hatalmas lampionünnep zárja.

A Disznó éve szerencsét és boldogságot ígér, eljön a hivatás és anyagi bőség ideje. A Disznó jegye a fekete színhez kapcsolódik, ez a kínai hagyományok szerint a megbecsülés és a méltóság jelképe. Egyben a nehézségekkel szemben elért sikert is jelenti. Elő a fekete bőrruhával!

 

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x