fbpx

Ha már a hazai piac le van rabolva – Motorkerékpár behozatal külföldről

Konténerben való érkezés esetén többnyire Rotterdamban szív először európai levegőt a gép, miután a kinti papírok, forgalmi, számla, adásvételi alapján regisztrálják. Ha ez megvan, és hazahoztad, következő lépésként Interpol köröztetést kell kérelmezned, mert addig nem lehet fogalomba helyeztetni, míg be nem bizonyosodik, hogy nem lopott, vagy bármilyen körözési listában nem szerepel-e a motor.

Ennek átfutási ideje 2 héttől egészen néhány hónapos időtartamig is terjedhet. Ez függ attól, hogy melyik államból érkezik a cucc, és hogy az ottani hatóságok milyen gyorsan válaszolnak, mennyire segítőkészek.

Amíg ez a procedúra zajlik, el lehet intézni a motor vizsgáztatását, – megfelelő műszaki állapot mellett – és akár be is lehet rá fizetni a regisztrációs adót. Persze, ezen fázisokat csak akkor szabad így, idő előtt letudnod, ha biztos vagy abban, hogy tiszta a motor eredete.

Ha nem ismerőstől, vagy megbízható forrásból, erre szakosodott cégtől vásároltál, mindenképp várd meg a körözés eredményét, és csak akkor lépj tovább az ügyintézésben, ha minden rendben van.

Mennyit fizetünk 2020-ban egy motorkerékpár eredetvizsgálatáért?

Ha előre iszol a medve bőrére, bizonytalan eredetű motorra költesz idő előtt, és kiderül, hogy nem tiszta a származás, akkor bukod a költségeket, és a motort is lefoglalja tőled a rendőrség. Sajnos, vásárlás előtt nem lehet az Interpol köröztetést elindíttatni, csak az adás-vétel létrejötte után, a saját nevedre kérheted azt.

Így hiába kapsz a motorhoz kinti törzskönyvet – amit itthon kinti forgalmiként kezelnek – számlát vagy adásvételit, a vámolás után egy vámpapírt az Unióba való belépéskor, egyáltalán nem biztos, hogy odaát nem sáros a frissen vásárolt portéka.

Ha belenyúltál a tutiba, akkor szép hosszú procedúra elé nézhetsz. Biztos lehetsz abban, hogy a hatóság lefoglalja a motorodat, és jó eséllyel búcsút is mondhatsz az álmodnak.

Érdemes használt motorokkal foglalkozó magyarországi, kimondottan motorkerékpár-importtal foglalkozó céget megbízni, vagy tőlük vásárolni, mert szinte biztos, hogy az általuk kínált motorok eredete tisztázott. Ők bevizsgáltathatják saját részükre az általuk árult motorokat.

Így nyugodt lehetsz abban, hogy nem adnak el neked lopottat. Magánszemély esetében viszont könnyen előfordulhat, hogy szar lesz a levesben, és vagy lopott a motor, vagy banki tartozás terheli, de az embered mégis megpróbálja eladni a járművet.

Ha az EU-ból vásárolsz használt motort, azt csak akkor teheted meg, ha eredetiség vizsgálatot végeznek azon. Régebben, ha pl. egy ausztriai származású motort vett valaki, akkor honosításkor az osztrák érvényes műszakiját átvette az itteni hatóság, kapott egy érvényes forgalmi engedélyt és törzskönyvet, míg lehet, hogy körözés alatt álló jármű volt.

 

Nincs még vége, lapozz!

Lepd meg a szerelmed egy páros motoros karkötővel Valentin napra!

5 1 vote
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x