fbpx

Gótikus szenvedély

Részt vettem egy gótikus hastánc órán, hogy a rock és a test szépségének hódoljak.

 

Pár hónapja indította gótikus hastánc tanfolyamát Burány Judit. Már önmagában is kíváncsivá tett, hogy hastánc rock zenére?! Igazából úgy voltam mindig a hastánccal, hogy szép, szép, de a zene, amire művelik, nem az Én világom. Viszont, most egy egészen különleges dolgot tapasztaltam meg!

 

A táncterem előtt találkoztunk Judittal, és lassan gyülekeztek a lányok is, akik szintén az órára jöttek. Ahogyan beszélgettünk, szép lassan körvonalazódtak az egyéni vágyak. A motorozást, a rockot, a gothic stílust kedvelő – szinte mindenkivel találkoztam. De mégis, ami itt összekötötte őket: a nőiség megélésének a vágya, egy olyan zenére és mozgáskultúrára építve, melyet igazán a magukénak tudnak érezni.

A mai világban azt gondolnám, hogy már semmin sem lepődnek meg az emberek. No, de amikor elmesélte Judit, hogy volt, aki azért nem akarta kiadni a próbatermét, mert úgy hitte, a Sátánt akarják megidézni az órákon, jót nevettem. Bár, akinek teljesen idegen a rock és a gothic világa, elképesztő dolgok juthatnak eszébe…

Sokak szerint a törzsi, azaz tribal hastánc gótikus hatású fúziója jelenti egyedül a gótikus hastáncot. De szerintünk a gothic tribal csak egy lehetősége a gótikus hastáncnak. Az indusztriállal kevert zene nem a törzsi, hanem a gótikus hatású törzsi (gothic tribal) jellemzője.

A hagyományos hastáncnak szigorú szabályai vannak, hiszen az is meg volt szabva a nőknek, hogy milyen gesztusokat engedhetnek meg maguknak. A keleti kultúrákban a hastáncos nő feladata az volt, hogy szépségével a férfit szolgálja ki. Mintegy lázadás, alakult ki a tribal hastánc, ugyanis a törzsi táncosok közösségi tevékenységgé formálták a hastáncot, mesélte Judit. A testükkel, a mozdulataikkal a legmélyebb nőiségüket tárták a világ szeme elé, ahol a természet erői teljes mivoltukban a felszínre kerültek – az élet, a halál, a szülés.

A várakozás idejében még külső szemlélőnek éreztem magam, de miután átöltöztünk, és az órához készülődtünk, remek érzés volt a részesévé válni a világuknak. A táncterem percek alatt átalakult Judit ténykedésének köszönhetően: gyertyák, sejtelmes világítás és a rock… Máris otthon éreztem magam…

Judit elmondta, hogy az órákon a zenei választást a lányokra bízza, vagy pedig Ő maga hoz az alkalomhoz illő zenét, tehát nem feltétlenül szól mindig „hagyományos” rock.

Ajánlom másoknak is
NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése

Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x