fbpx
Hírek

Fékjavítás és lánccsere – lezajlott a második szervizszakkör

muhelytunderek szervizszakkor 3 14Kellemes környezetben, családias hangulatban zajlott szombaton a második szervizszakkör a lánc és a fékek bűvkörében.

Szombaton kissé borongós időjárásban indult a második Műhelytündérek Szervizszakkör az AtnoForge műhelyében. Ennek különösebb jelentősége csak annyi volt, hogy az országosan beígért eső miatt mindössze egy résztvevő érkezett motorral, így ezúttal is elmaradt a saját motorok bütykölése, ahogy az előző alkalommal is, amikor pedig a tél miatt kellett a motoroknak otthon maradniuk.

Az ebéd utáni kissé punnyadt hangulatot közös kávézással kezdük, ami majdnem úgy sikerült, mintha otthon kávéztunk volna. Mivel a műhely kávéfőzői épp előző nap hibásodtak meg, maradt a klasszikus kotyogós módszer. Végül kicsit híg volt, kicsit gyenge, de legalább a hangulatot felmelegítette.

Az első téma a fékek típusai, és a karbantartásukkal kapcsolatos tennivalók voltak. Szerencsére a műhelyben mindenféle bontott féknyergek és munkahengerek meg egyéb alkatrészek is fellelhetőek, így nem kellett szétkapnunk egy motort sem. Végigvettük, hogy a fékeknek milyen típusai vannak, mit kell tudni a tárcsafékről és a dobfékről, és azt is megbeszéltük, hogy kinek milyen motorja van és azon milyen a fékrendszer.

muhelytunderek szervizszakkor 3 6Norbi, aműhely tulajdonosa lelkesen szétkapta a saját motorját, hogy megmutassa, mennyire egyszerű egy fékbetétcsere, és azt is elmagyarázta, hogy a fékfolyadéknak pontosan mi a szerepe. Több trükköt is tanultunk, amit csak az tudhat, aki napi szinten foglalkozik motorszereléssel.

A második téma a lánc és annak karbantartása volt. Láthattunk igazán elkopott lánckerekeket és több különböző motoron megvizsgáltuk, hogy az egyes gyártók mennyire más technikákat alkalmaznak például a láncfeszítésre.

muhelytunderek szervizszakkor 3 10A hátsó kerék kiszerelése is szemmel láthatólag megoldható egyedül is – legalábbis Norbi motorján – de mi egyöntetűen azon az állásponton helyezkedtünk el, hogy ha nem muszáj, ennek nem állnánk neki egyedül egy útszélen (vagy a sivatagban).

A rengeteg új információnak köszönhetően az utolsó témát, az izzócserét ismét csak érintőlegesen vettük át, de már így is fél órával túlfutottunk a három órán. A következő alkalommal biztos ez lesz az első téma, hogy többet ne maradhasson el.

muhelytunderek szervizszakkor 3 23Felmerült az ötlet, hogy a következő alkalmat hétköznapra szerveznénk meg, így a jó idő beköszöntével nem kellene lemondani egy motorozós hétvégéről és a család sem sínylené meg.

Te el tudnál jönni ha hétköznap szerveznénk a szervizszakkört? Melyik nap lenne a legjobb neked?

NaNa

NaNa

Motoros újságírói pályafutásomat 1995-ben kezdtem gyakornokként a Born to be Wild Motoros Magazin szerkesztőségében. 2000-ben államvizsgáztam a JATE BMI Kommunikáció és PR szakán. 2006-ban alapítottam meg a Csajokamotoron.hu oldalt. További info itt

0 0 votes
A cikk értékelése
Subscribe
Visszajelzés

guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x